ChatGPT: Een blogbericht van een Chatbot

Wat is ChatGPT?

In het NRC las ik onlangs (10 januari 2023) over ChatGTP. Ik had er al vaker over gehoord, maar dit nieuwsbericht maakte mij echt nieuwsgierig. Er stond namelijk dat ChatGTP ook blogberichten kan schrijven. En dat wilde ik wel eens uitproberen voor het Quiltersgilde…

Maar wat is ChatGPT?

Dat vroeg ik natuurlijk aan ChatGPT zelf. Ik vroeg om een uitleg in het Nederlands, in eenvoudige taal en in maximaal 50 woorden. Dit is het antwoord van ChatGPT:

“ChatGPT is een computerprogramma dat gesprekken voeren kan, net zoals een menselijke gesprekspartner. Het is een AI [Artificial Intelligence] model speciaal getraind voor conversaties.”

Wie meer wil weten over ChatGPT kan bijvoorbeeld Wikipedia raadplegen.

 

 

Het Nederlandse Quiltersgilde?

Daarna vroeg ik ChatGPT: “Ken je het Nederlandse Quiltersgilde?”

ChatGPT: “Ja, ik ken het Nederlandse Quiltersgilde. Het Nederlandse Quiltersgilde is een vereniging voor quiltliefhebbers in Nederland. De vereniging is opgericht in 1994 en heeft momenteel meer dan 600 leden. Het doel van de vereniging is om quiltliefhebbers te ondersteunen en te inspireren in hun creatieve ontwikkeling. De vereniging organiseert verschillende activiteiten zoals workshops, lezingen, excursies en een jaarlijkse quiltwedstrijd. De vereniging heeft ook een eigen tijdschrift “Quiltnieuws”, dit wordt verspreid onder leden en bevat informatie over quiltontwerpen, technieken, kunstenaars en vele andere relevante onderwerpen.”

Op zich niet verkeerd, behalve dan dat punt over dat het Quiltersgilde 600 leden zou hebben. Ik vroeg dit aan ChatGPT: “Waar komt de informatie over de 600 leden vandaan?”

Hierop antwoordde ChatGPT: “Ik begrijp dat ik in je vorige vraag antwoord gaf dat het Nederlandse Quiltersgilde 600 leden heeft. Dit antwoord is gebaseerd op informatie die algemeen beschikbaar is via het internet op verschillende websites waaronder de officiële website van het Nederlandse Quiltersgilde. Mijn kennis is echter gebaseerd op een snijvlak van 2021, ik ben me niet bewust van de meest recente ledenaantallen en kan geen actuele informatie bieden. Mijn excuses als de informatie niet meer correct is.”

Ik antwoordde: “Het geeft niet, al moet ik zeggen dat het ongeveer 9000 leden zijn, dus wel een stuk meer.”

En ChatGPT zei daarop: “Ik begrijp het, mijn excuses voor het foute aantal leden dat ik in mijn vorige antwoord gaf. Dank je wel voor het corrigeren. Het Nederlandse Quiltersgilde is een grote vereniging met een groot aantal leden, wat aangeeft dat quilten nog steeds een populaire hobby is onder veel mensen in Nederland. Ik ben blij dat ik je van dienst kon zijn. Mocht je verdere vragen hebben stel ze gerust.”

 

Je ziet dat ChatGPT super beleefd en welopgevoed is!

 

Een blogbericht

Vervolgens vroeg ik ChatGPT om een blogbericht te schrijven van ongeveer 200 woorden over de geschiedenis van het traditioneel quilten in Nederland.

Hieronder het blogbericht van ChatGPT:

“Het traditioneel quilten in Nederland heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18de eeuw. In die tijd waren quilts meestal gemaakt van oude kledingstukken en stoffen en werden gebruikt als extra warmtebron in de koude winters. Deze quilts werden vaak gemaakt door vrouwen in de gezinnen, die samenwerkten om de stoffen te snijden, te naaien en te quilten.

De techniek van het quilten zelf is een proces waarbij drie lagen stof samengebracht worden; de bovenste laag (bekleding), de vulling (voering) en de onderste laag (achterkant). Deze lagen worden samengehouden door middel van steekwerk door de bovenste en onderste lagen tegen elkaar. Dit geeft een warme en stevige deken.

In de 19de eeuw werd quilten een populaire hobby onder vrouwen in Nederland. Er werden veel quiltwedstrijden gehouden en er ontstonden quiltgroepen waar vrouwen elkaar konden ontmoeten en hun vaardigheden konden verbeteren. Tijdens deze periode ontstonden er ook veel patronen en ontwerpen die specifiek voor quilts werden gemaakt.

In de 20ste eeuw begon het quilten echter minder populair te worden, maar in de recente jaren is de belangstelling weer toegenomen. Er zijn nu veel quiltwinkels en groepen waar mensen kunnen leren quilten en workshops kunnen volgen. Ook worden er regelmatig quilt tentoonstellingen gehouden waar de mooiste quilts te zien zijn.

Tot op de dag van vandaag, behoudt quilten zijn plaats als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt gewaardeerd als een kunstvorm. Veel mensen waarderen de traditie, de vaardigheden en de tijd die nodig is om een quilt te maken, en het is een geweldige manier om creatief bezig te zijn en om een uniek kunstwerk te creëren.”

 

Niet gek toch, voor een AI?

 

Een naam voor mijn quilt

Ik zat te tobben om een naam te bedenken voor mijn quilt. Mijn inzending voor de miniatuur quilt tentoonstelling in Rijswijk binnenkort. Het moest natuurlijk te maken hebben met het thema van de tentoonstelling: “Een streepje robijn”. Maar ik wilde dat de naam ook betrekking zou hebben op mijn eigen quilt, waarbij ik in het midden van de medaillon quilt een stukje heb geborduurd met rozen en kamperfoelie. Na enig peinzen, dacht ik: ChatGPT!

Ik zal niet onze gehele conversatie herhalen, maar hieronder het laatste stukje. Ik had ChatGPT de volgende kernwoorden meegegeven: “robijn”, “kamperfoelie”, “streepje” en “roos”.

ChatGPT: “Dat begrijp ik. Ik kan je misschien helpen door nog wat meer informatie over de quilt te vragen. Wat voor soort quilt is het? Welke kleuren worden gebruikt? Zijn er speciale patronen, stoffen of afbeeldingen die erin zijn verwerkt? Als je me meer details kunt geven, kan ik proberen een naam te bedenken die beter past bij jouw specifieke quilt.

Sylvia: “De kleur is robijn. Kamperfoelie en roos zijn geborduurd. In de rand zitten streepjes.”

ChatGPT: “Bedankt voor de extra informatie! Hier zijn enkele suggesties op basis van de kleuren en details die je hebt gegeven:

“Robijnrode Bloesems en Streepjes”: een naam die de nadruk legt op de prachtige robijnrode kleur van de quilt en de delicate bloesems van kamperfoelie en roos, evenals de rechte lijnen van de strepen in de rand.

“Bloemenweelde met Robijn en Streepjes”: een naam die de bloemige details van de quilt benadrukt en de kleurrijke robijnrode tint combineert met de strakke streepjes in de rand.

“Robijnrood Borduurwerk en Streepjespatronen”: een naam die de aandacht vestigt op het prachtige borduurwerk van kamperfoelie en roos, evenals de strakke lijnen van de streepjes in de rand.

“Kamperfoelie, Roos en Robijn in Streepjes”: een naam die de drie elementen van de quilt benadrukt en de aandacht vestigt op de kleurrijke robijnrode tint en de rechte lijnen van de streepjes in de rand.

“Robijnstreepjes omlijsten Kamperfoelie en Rozen”: een naam die de details van de quilt beschrijft en de nadruk legt op de strakke lijnen van de streepjes in de rand die de delicate bloemen van kamperfoelie en roos omlijsten.

 

Uiteindelijk inspireerde dit mij om de volgende naam te kiezen: “Robijnrode rozen en kamperfoelie, omlijst met streepjes”

ChatGPT was het hier mee eens en gaf nog wat extra uitleg :-)    “Mooi! Dan zou een mogelijke naam kunnen zijn: “Robijnrode Rozen en Kamperfoelie omlijst met Streepjes”. Deze naam legt de nadruk op de prachtige robijnrode kleur van de quilt en de bloemige details van kamperfoelie en roos, evenals de strakke lijnen van de streepjes in de rand die de bloemen omlijsten.”

Hieronder een foto van een hoek, de hele quilt is in Rijswijk te zien op de miniatuurquilt tentoonstelling van het Quiltersgilde.

 

Wel goed voor je ego zo’n chat met ChatGPT  :-)

Sylvia Jansen

 

4 antwoorden
  1. Marijke Nieuwenhuijsen zegt:

    Wat een super idee van je om het eens te proberen.
    Ik had er ook aan gedacht om het eens in te voeren en benieuwd of de AI het bestaan zou .
    Leuk om de info te lezen, ik denk hoe meer quilters informatie gaan invoeren des te correcter de antwoorden.

    Beantwoorden
    • Sylvia Jansen zegt:

      Dag Marijke, ja, het was heel leuk om uit te proberen. De AI haalt zijn/haar informatie van internet. Ik weet niet precies hoe en wat, maar wel dat die informatie wat verouderd kan zijn. Ik denk dat het voor de chatbot lastig is om betrouwbare en onbetrouwbare of relevante en niet-relevante info uit elkaar te houden. Maar al met al wel heel handig als je zelf goed controleert wat de AI naar boven haalt.

      Beantwoorden
  2. Ella Loos zegt:

    Hahaha, leuke blog, met de tijd mee blijven gaan, nietwaar!
    Goed om de AI ook wat over quilten/quiltersgilde te leren.
    En wat een beleefde en bloemrijke respons 😊😊😊
    Zou ie ook quiltinstructies kunnen schrijven, of…..?

    Beantwoorden
    • Sylvia Jansen zegt:

      Dag Ella, wat een leuk idee om eens te kijken of de chatbot quiltinstructies kan schrijven. Hij/zij kan heel veel, heb ik begrepen.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *