Spelen

Spelen met Suze en Nienke; ontkleuren van Grunge stoffenMet wie kun je beter spelen dan met Nienke en Suze, als het gaat om verven of ontkleuren van stoffen?
Enige tijd geleden had ik, op bezoek bij Suze, een nieuwe kleur van een bepaalde serie stoffen bij me. De serie Grunge. Een stof in vele prachtige kleuren en tinten. Ik werk er graag mee en heb ook de stof weleens geverfd. Zowel in een verfbad als met acrylverf, waar textielmedium 1:1 aan toegevoegd was, met een kwast er op geverfd.
Suze vroeg zich af wat er zou gebeuren als zij het lapje zou ontkleuren.
Zo gezegd, zo gedaan.

Het resultaat van het ontkleuren was verrassend. De oorspronkelijke lap was diverse tinten turquoise met wat groene vlekken. Zoals je hieronder ziet, toverde Suze met het ontkleuren oranje uit de stof te voorschijn.Alle kleuren op zwart naaien

Bij het zien van het resultaat stelde Nienke voor om een experiment te doen. Wij zouden haar en mijn Grunge stoffen voorraad bij elkaar leggen. Stroken van alle kleuren aan elkaar naaien en ontkleuren.
Zo gingen wij op een snikhete dag gedrieën stroken snijden, op een zwarte achtergrond naaien. In Suze’s atelier was het lekker koel en konden wij ongestoord lekker door gaan.

Het werk groeide en groeide.

Ondertussen gezellig kletsen, af en toe pauze voor koffie en wat lekkers, een boterham of je lekker even uitrekken.
Eind van de middag hadden wij meer dan 100 kleuren in stroken op de zwarte lap genaaid.dag 2 – het ontkleuren

Te laat om nog te ontkleuren. Het was meer werk geweest dan wij hadden ingeschat. Daar Nienke en Suze hun grote avontuur in de Elzas binnenkort hadden, nam ik de lappen mee naar huis om te ontkleuren.
Het weer werkte mee en ik kon het gelukkig buiten doen. Want de ontkleuringspasta STINKT en slaat op je luchtwegen.

Eerst plastic op de tafel gelegd. Daar  een molton  en de lap met een klem vast gezet. Van Suze had ik een silkscreen sjabloon mee om bij het ontkleuren te gebruiken.

Toen begon het grote insmeren met ontkleuringspasta. Ik liet aan de linkerkant de lap in tact om de oorspronkelijke kleur te kunnen zien. Werkte daarna met de silkscreen sjabloon en smeerde het meest rechter deel van de lap in met een kwast. Kijk maar wat er gebeurde.

Tot slot een lijst opgesteld met de kleuren nummers om terug te kunnen halen om welke kleuren van de stoffen serie het ging.

De aanvankelijke bedoeling was de lap in drieën te snijden, zodat wij ieder over het resultaat van het experiment beschikten. Maar als je nu naar het eindresultaat kijkt, is het misschien wel jammer om de lappen te versnijden.
Wie weet komt daar nog een werkstuk van.Yvonne Panofsky

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *