Quiltshop online: herfstkrans van bladeren

Het begint met de stof voor de herfstkrans

Het begon allemaal toen mijn oog viel op die prachtige stof met bladeren. Soms kom ik stoffen tegen waarvan ik denk, “die móet ik hebben” en “daar móet ik wat mee doen”! Een zogenaamd kriebelstofje, ik zie het en het begin meteen te kriebelen om er iets van te maken.

Steam a seam


Ik ben begonnen om achter de stof een stuk Steam a Seam te strijken. Het verschil met Steam A Seam en Vliesofix is dat Steam a Seam aan 2 kanten plakt. Vliesoflix plakt pas als je het vaststrijkt, Steam a Seam kan plakt al voordat je het vaststrijkt.
Een leuk werkje voor ‘s avonds op de bank om uit de stof alle bruikbare blaadjes te knippen.

Ik heb geprobeerd om een mix van verschillende blaadjes te maken. Soms liggen 2 blaadjes over elkaar heen en dan moet je een keuze maken of het ene of het andere blaadje wordt dat je uitknipt.

Toen ik een aantal blaadjes had uitgeknipt en op tafel had liggen, dacht de rest van de familie dat er echte blaadjes op tafel lagen… Wat ik wel zag was dat ze een beetje begonnen om te krullen als echte blaadjes. Het effect daarvan bracht me ook op het idee om ook wat blaadjes te maken die opkrullen zodat je een soort 3-D effect krijgt.

Hiervoor heb ik weer een stuk Steam a Seam achter op de stof gestreken en toen het papier ervan verwijderd en de stof aan de achterkant van de Steam a Seam gestreken. Zo onstond er een laag 2 kanten stof met Steam a Seam ertussen. Ook hier heb ik weer een aantal blaadjes van uit geknipt, in verschillende kleuren.

Soluvlies


Ik heb de blaadjes op een stukje wateroplosbare soluvlies gelegd en heb toen de nerfjes van de blaadjes doorgestikt met een rayongaren.

 

De blaadjes op het soluvlies heb ik een voor een in een bakje water gelegd. Toen de soluvlies was opgelost heb ik de blaadjes op een plaat van piepschuim gelegd en met spelden eronder, in de juiste vorm gemaakt. Dit moest een dag drogen voordat ze echt stevig waren.

 

 

Krans opbouwen


Ik heb een ondergrond uitgezocht waar mijn krans op moest komen. Leuk met een uitstraling van hout. Op een vierkante lap van ongeveer 60 x 60 cm heb ik  het midden uitgemeten. Ik heb een cirkel getekend rond een klein gebaksbordje en toen heb ik de blaadjes op de ondergrond gelegd.

Hiervoor heb ik eerst van restjes stof de grijze vlakken van de stof in kleine stukjes rondom de cirkel gelegd. Hier overheen heb ik eerst de buitenste rand blaadjes gelegd en daar overheen de binnenste rand. De kleurtjes van de blaadjes heb ik hierbij een beetje afgewisseld.

 

Toen de hele compositie naar wens was, heb ik alles vastgestreken met een warme strijkbout. Ik heb aan de achterkant van de stof een vierkant “Strijkbare Stik en Trek” gestreken:

 

Daarna heb ik de blaadjes met verschillende kleuren rayongaren doorgestikt op de nerven en langs de randen:

 

De 3-dimensionale blaadjes komen nu bovenop de andere blaadjes te liggen. Deze heb ik vastgestikt op een paar nerfjes.

de opbouw van de bladeren

 

Op deze foto zie je het 3D effect van de blaadjes.

 

Ik ga het quiltje nu nog verder afmaken met een smalle bies rondom de krans en dan ga ik hem nog verder doorstikken.

 

Gebruikte materialen

 

Stof met blaadjes
Steam a Seam ongeveer een meter
Soluvlies

Rayongaren van Wonderfil


Een bericht van Marlies Janssen van Quiltshop online

Het oorspronkelijke bericht is hier te vinden : https://www.quiltshop-online.com/blog/70/herfstkrans

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *