Klein, kleiner, kleinst

Kleine blokjes uitdaging


Ik denk dat iedere quilter wel een uitdaging heeft als je aan een nieuw project begint. Een ander kleurenpalet, techniek, met de hand, op de naaimachine, hele grote blokken of juist heel klein. Truus (mijn moeder) koos voor het laatste. Na het maken van de Nearly Insane wilde ze het naar een nog moeilijker level trekken namelijk blokjes van 10 cm bestaande uit soms 81 stukjes. Kan dat?! was het eerste wat ik dacht (waarschijnlijk jij nu ook) maar heus dat kan.

 

Nearly Insane quilt


M’n moeder quilt eigenlijk nog niet zo heel lang. In 2011 is ze begonnen met quilten. Haar eerste projecten waren wat kleine werkjes tot dat ze meeging naar een quilt weekend waar een aantal dames aan de Nearly Insane sampler quilt werkten. Nou dacht ze laat mij ook eens zo’n blokje proberen…. en ja hoor ze was compleet verkocht. Thuis komend dook ze gelijk de lappen mand in, maakte ze een kleurenplan en ging aan de slag. In nog geen twee jaar tijd heeft ze deze sampler quilt met de hand gemaakt (FPP methode) en doorgequilt. Naast allerlei lapjes zit er ook zijde in verwerkt. Wat een prachtig effect geeft dat aan een quilt.

 

 

Tovertapijt


En ja wat ga je dan maken als je de Nearly Insane hebt gemaakt. Dan ga je opzoek naar een nieuwe, nog uitdagender quilt project. In een oud boek kwam ze het Tovertapijt tegen. Opnieuw een sampler quilt. Maar deze keer heeft ze alleen een patroon en verder niets. Bij de Nearly Insane en bij bijvoorbeeld de Farmer’s Wife en de Bible sampler quilt heb je nog de houvast welke blokken je moet maken en waar ze moeten komen. Bij dit project moet ze zelf 144 blokjes uitzoeken en een plaatsje geven in het patroon. Maar met het boek van Maggie Malone 5500 Quilt Patronen op de plank zit dat wel snor.

 

 

Naast deze uitdaging legde ze zichzelf nóg een uitdaging op: alle blokken in zwart-wit. En dan met wit bedoel ik ook écht wit. Op iedere beurs en winkel werd er gezocht naar zwart-wit stoffen en zo nu en dan kreeg ze wat stofjes van andere quilters om haar heen.

 

 

Fladderende vlinder


Iedere keer als ik bij m’n moeder langs ga, loop ik naar zolder en bekijk ik de quilt en wat ze weer aan blokken heeft gemaakt. Keer op keer verbaas is mij over hoe klein de blokjes zijn en hoe ze het voor elkaar krijgt om zoals bijvoorbeeld deze vlinder in elkaar te zetten. De vlinder lijkt als het ware echt te fladderen omdat de stof eromheen uit 1 stuk is.

 

 

Naaimachine versus Met de Hand


Omdat ik veel quiltprojecten op de naaimachine maak, was ik eigenlijk nieuwsgierig of dat ik ook zulke kleine blokjes kon maken. FPP is een techniek waar ik nog niet goed thuis in ben, dus ben ik uit gegaan van templates. Ik heb de patroondelen overgetrokken en met dubbelzijdig tape op de stof gelegd en dan per deel uitgesneden. Het snijwerk is het grootste werk. Maar als je dit netjes doet is het naaiwerk een stuk eenvoudiger. Ik heb dit blokje met pinwheels gemaakt en het is mij gelukt. Ok, ik denk eerlijk gezegd dat de vlinder en degene met de blaadjes met vele kleine y-naden (zie hierboven) wel erg ingewikkeld zijn op de naaimachine, maar zolang het recht toe recht aan is gaat ’t prima.


In november 2016 is ze begonnen aan dit project en op 4 blokken na heeft ze alle 144 quilt blokken gemaakt. Ze is er dus bijna. Ook deze quilt gaat m’n moeder met de hand doorquilten. Ik ben benieuwd of dat het Tovertapijt met kerst 2019 bij m’n ouders aan de muur zal prijken ;-)

Fijne Feestdagen


Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen toe vol liefde en gezelligheid en een creatief 2019! Dat er maar veel mooie quilts door jullie allemaal gemaakt mogen worden.

wintertafereeltje uit het boek van Happy Flower Quilts

wintertafereeltje gemaakt door Richarda uit het boek Happy Flower Quilts van Atsuko Matsuyama’s

 

Groetjes,

Richarda

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *