Overpeinzingen van een (beginnend) quilter

Oftewel van de regen in de drup

Mijn hele leven ben ik, naast mijn werk, bezig geweest met handwerken, borduren, breien en veelal mijn eigen kleding maken. Jarenlang zat ik op naailes en mijn kasten puilen dan ook uit van de zelfgemaakte jasjes en bloesjes. Een paar jaar geleden begon mijn pensioen te naderen en ik voorzag dat – als ik meer vrije tijd zou krijgen – de kasten nog voller zouden raken, terwijl ik niet meer iedere dag van die jasjes moest dragen. Dat zou een probleem worden.

Maar gelukkig, ik kwam langs een quiltwinkel die een basiscursus modern patchwork en quilten zou starten. Dus in september 2019 ben ik daar met veel plezier begonnen. Ik vond het allemaal wel lastig, maar het is me toch gelukt om alle blokken in elkaar te krijgen en er een quilt van te maken.

 

 

Het quiltersgilde

Omdat ik het zo leuk vond, vroeg ik voor mijn verjaardag een nieuwe naaimachine, en ja, de week voor de eerste lockdown werd die bezorgd. Ook werd ik toen lid van het Quiltersgilde en omdat alles gesloten was, bestelde ik allemaal oude exemplaren van Quiltnieuws en er ging een wereld voor me open. Avond aan avond zat ik te genieten, wel met mijn telefoon ernaast, want er stonden nog al wat termen in die ik niet direct begreep.

Vervolgens ben ik nog wat gaan oefenen door een paar kinderdekentjes voor familie te naaien.

 

 

Een nadeel van het werken op de naaimachine is dat je het niet buiten kunt doen. Met mooi weer ben ik wel graag buiten, dus de volgende cursus werd de basiscursus Klassiek patchwork en quilten. Het maken van de top ging goed, maar het doorquilten was een techniek die ik niet goed onder de knie kon krijgen. Resultaat, ik ben nog met een oefenproject bezig en de quilt is nog niet helemaal af.

Quilt voor mijn moeder

Ondertussen zag ik in een winkel een hele mooie quilt die ik heel graag wilde maken voor mijn moeder van 90. Ze had altijd een oude plaid op de bank liggen en ik dacht dat het mooier was om daar een mooie quilt neer te leggen. Maar ja, 90, dan kun je geen 10 jaar meer wachten dus er was haast geboden. Het resultaat is schitterend.

Maar omdat ik alles wil leren, deed  ik ook nog een cursus Trapunto en een cursus Applicatie. En het afgelopen seizoen deed ik ook nog mee aan een Sterrensampler. Van de sterrensampler heb ik de top net klaar en die moet ik nog quilten. Je ziet het: heel veel projecten die niet af zijn, dus ik had  met mezelf afgesproken dat ik eerst wat af moet maken voor ik met iets nieuws begin.

 

 

Afscheid van mijn werk

Maar, vorige week had ik afscheid van mijn werk en de collega’s hadden een heel persoonlijk afscheidscadeau gevonden. Ze hebben alle benodigdheden voor een quilt gekocht en van één lichte lap hebben ze vierkantjes laten snijden en daarop allemaal lieve teksten gezet. Nu aan mij de taak om daar iets van te maken.

 

 

En, heb ik dankzij het quilten voorkomen dat mijn kasten uitpuilen, nee dat niet. Wat is er veranderd? Ik heb één kledingkast omgebouwd naar quiltkast en één logeerkamer omgebouwd naar quiltkamer. En wellicht kan ik op den duur een kledingkast van mijn man confisqueren, maar niet alles tegelijk.

Henriëtte Balten (penningmeester en bestuurslid van het Quiltersgilde)

2 antwoorden
  1. Marijke Nieuwenhuijsen zegt:

    Hoi Henriette wat heb je mooie werkstukken gemaakt. Je hebt de slag al te pakken. Ik wens je veel quiltplezier bij het Quiltersgilde👍

    Beantwoorden
  2. Tanja zegt:

    Leuk artikel en wat heb je er goed de vaart in. Zeer leuke quilts. Zelf ben ik in 2018 begonnen, maar lang niet zo productief. Werk op naaimachine en op de hand maar het quilten gebeurt handmatig. Heerlijke hobby

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *