Dronkemanspad – Modern Quilten

Voor de Moderne Quilt Groep Noord (MQG Noord), waar ik lid van ben, verzinnen we met elkaar elke 3 maanden een thema. Afgelopen januari hebben we het thema ‘dronkemanspad’ bedacht. Het is de bedoeling dat in april de top klaar is en in juni de quilt.

Inspiratie opdoen

Bij mij duurt het altijd even om een ontwerp te verzinnen. Pinterest is daarbij een prachtig medium om eindeloos in te zoeken en te kijken. Zie ik iets wat me leuk lijkt dan sla ik dat op. Ik ga dan bij de bibliotheek van het Quiltersgilde zoeken op trefwoorden en leen dan een aantal boeken over het thema. Puur om inspiratie op te doen. Wat ik mooi vind, daar maak ik een foto van. Ook maak ik  altijd een foto van de cover van het boek. Mocht ik de inspiratie daarvan gebruiken, kan ik altijd mijn bron vermelden. Zo ook de plaatjes die ik op Pinterest gebruik.

Werkboek

Na enige tijd bekijk ik de plaatjes die ik op Pinterest heb gevonden en wat me echt aanspreekt,  kopieer ik en plak in een Word document. De afbeeldingen maak ik kleiner, print ze uit en plak ze in mijn werkboek (foto 1).  Het blijft dan in mijn hoofd rond zingen en dan komt er toch een idee naar boven. Dan ga ik teken op ruitjes papier.

Foto 1. Werkboek

Stof kiezen

Ik had de stof voor het dronkemanspad  al uitgekozen (foto 2). Afgelopen winter met de sneeuwperiode heb ik veel aan sneeuwverven gedaan dus had ik een lap uitgekozen om daar iets mee te doen.

Een paar mooie Grungestoffen erbij uitgekozen.  Was ik niet tevreden over. Stof weg gehaald en de stippenstof toegevoegd.

Foto 2. Stofkeuze

Appliqueren

De kwarten heb ik, met behulp van een lijmstift (foto 3), de zoom geplakt en zo op het vierkant gedeelte gespeld         ( foto 4). Ik heb de kwarten geappliqueerd met de naaimachine op de blokken met een zoomsteekje (foto 5).

 

Vele ontwerpen

Toen de blokken klaar waren ben ik gaan neerleggen. Deze keer heb ik heel veel mogelijkheden op mijn designmuur neer gelegd en er telkens een foto van gemaakt.(foto 6) Er volgden nog vele ontwerpen maar ik kwam er niet uit. Telkens  liet ik het ontwerp hangen en keek er regelmatig naar. Uiteindelijk de plaatjes in mijn werkboek er bij gehaald en om weer inspiratie te krijgen. Toen blokjes weggelaten en kwam ik op 3 stoffen uit.

Foto 6. Eerste ontwerp

Doordat ik te veel blokken had genaaid heb ik nog een miniquiltje kunnen maken van de stoffen die ik niet ging gebruiken. Dit quiltje wil ik insturen voor de Tentoonstelling Miniatuurquilts in Rijswijk.

Blauw biesje

Toch vond ik het ontwerp saai. Er miste nog iets. Hier en daar een blauw biesje toegevoegd en ineens ging het ontwerp meer leven. Uiteindelijk was ik tevreden en heb ik de blokken in elkaar gezet (foto 7).

Foto 7. Def. ontwerp

Doorquilten

Om door te quilten leg ik overtrekpapier op mijn ontwerp (foto 8) en ga dan lijnen trekken tot het naar mijn zin is. Daar was ik zo uit.

Foto 8. Doorquilten

 

Een proeflapje gemaakt met de gekozen garens die er mooi bij zouden staan. (foto 9) Uiteindelijk heb ik het verloopgaren gebruikt.

Foto 9. Garens

De lagen op elkaar geregen (foto 10) en met verdwijnstift de lijnen van de ‘stralen’ getrokken (foto 11).

 

Na de ‘stralen’ de cirkels genaaid met behulp van het doorstikpennetje (foto 12).

Foto 12. Cirkels

 

En dan gaat het fout. Ondanks het doorrijgen slaat aan de rand de achterkant stof dubbel (foto 13).

Foto 13. Foutje

 

Als laatste de keus hoe de quilt af te biezen (foto 14).

Foto 14. Nog afbiezen

Het resultaat

Gekozen voor een bies aan de achterkant. Tunnel erop en een etiket. Ik probeer de tunnel en etiket van dezelfde achterkantstof te maken. Dan is de quilt helemaal klaar en ik noem de quilt ‘Dronken stippen’ (foto 15).

 

Foto 15. Dronken stippen

 

Met vriendelijke groeten,

Jannie de Breuk

 

PS: klik hier om naar de TOM augustus te gaan voor nog meer uitleg over ronde vormen (werkt alleen als je lid bent van het Quiltersgilde).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *