Reactie op Quiltnieuws

Oude bekenden

De artikelen in Quiltnieuws over de eerste jaren van het bestaan van de vereniging, hebben bij velen herinneringen opgeroepen. Zo ook bij Zwanie Meijer. Zij stuurde ons een e-mail over de start van haar ‘quilting life’ in 1988. De eerste cursussen, de eerste nummers van Quiltnieuws, het bracht weer veel bij haar boven. Nieuwe begrippen als nine-patch, four-patch en zelfs het woord quilt waren destijds nog helemaal nieuw. Ze volgde een basiscursus en bezocht een tentoonstelling in slot Zeist waarna ze geheel in de ban was van het lapjeswerk. Op de foto haar eerste grote quilt: ‘Sampler’ gemaakt bij Karin Pieterse in de winkel van Coleta.

 

De lesgevers

Hanne Vibeke de Koning, Joop Smits, Coleta Grimmelt en Karin Pieterse begeleiden haar op de ontdekkingstocht naar patchwork en quilten. Toen ze eenmaal in de ban was wilde ze maar één ding: Quilts maken met al die prachtige lapjes uit de winkel van Coleta. Naast haar volledige baan in het onderwijs volgde ze op zaterdagen cursussen en workshops. De cursus Schoolhouse bij Mariet Soethout was extra leuk want ze woonde destijds in het schoolhuis naast de school waar haar man hoofd was. Toen zij afscheid nam van het onderwijs bood ze de school een quilt aan die ze zelf had ontworpen en gemaakt.

Ups en downs

Na het overlijden van haar echtgenoot heeft Zwanie twee maanden de lapjes niet aangeraakt. Er waren zoveel andere dingen die aandacht vroegen. Maar langzamerhand kreeg ze weer behoefte aan iets fleurigs en bestelde een pakket stofjes van Kaffe Fasset. Van lieverlee kwam ze weer op gang en nu omringt ze zich met quilts en quilts in wording en voel zich een gelukkig mens.
Uit de bibliotheek van het Quiltersgilde leent Zwanie regelmatig boeken. Meestal gewoon om in te kijken of ideeën op te doen. En de tentoonstellingen slaat ze bijna nooit over.

 

Tot slot

Zwanie besluit haar e-mail met de volgende woorden: “Waarom ik dit alles schrijf is omdat ik jullie wil bedanken voor zoveel geweldige, gelukkige en zinvolle jaren die ik tot nu toe beleefd heb. En dat is mede te danken aan de vele medewerkers van het Quiltersgilde en alle lesgeefsters door de jaren heen.
Ik wens jullie veel succes voor de komende tijd en hoop dat door verjonging en vernieuwing, met behoud van traditie, nog heel veel liefhebbers van naald en draad, prachtige quilts zullen maken en zinvol bezig kunnen zijn”. Daar kunnen we ons alleen maar bij aansluiten met dank aan Zwanie voor haar lieve woorden en foto’s van enkele van haar prachtige quilts.

 

 

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *