Bomen over quilts

over bomen

Ik heb altijd al warme gevoelens voor dennenbomen gehad. Ik weet niet waarom. Misschien omdat ik als kind met mijn ouders in de zomervakantie ging kamperen in de dennenbossen van Bordeaux? De combinatie van vrije tijd, zon, water en de heerlijke geur van dennenbomen in het felle zonlicht? Lopen naar het strandje met je voeten in het warme zand en wuivende dennen om je heen? Dat is waar ik aan denk als ik aan dennenbomen denk.

 

Dennenappels

Zo’n zeven jaar geleden heb ik in augustus wat dennenappels meegenomen uit het bos. Ik had al eerder geprobeerd om zelf boompjes op te kweken uit zaden, maar het was nooit gelukt. Maar nu wel! Nadat ik de dennenappels in de zon had gelegd om de zaden eruit te halen, de zaden had geplant en de hele winter had gewacht, kwamen er in het voorjaar 18 dennenboompjes op! In die tijd liet ik de natuur nog een beetje zijn gang gaan waardoor ik er nu nog maar 5 van over heb. Tegenwoordig ben ik wat vriendelijker voor mijn zaailingen: ik geef ze water, ik zet ze in de schuur als het teveel en te lang regent en ik bescherm ze in de winter tegen vorst.

 

Overal waar ik kom, neem ik dennenappels mee en soms graaf ik zelfs kleine zaailingen uit als ik denk dat het een boompje is dat ik nog niet heb. Je begrijpt dat mijn tuin op het moment helemaal vol staat met allerlei dennenbomen. Mijn grootste trots zijn de zeven Sequoia’s (mammoetbomen) die ik dit voorjaar zelf uit zaden heb gekweekt (foto links onder). Nu nog maar 10 cm hoog. Maar ze kunnen wel 100 meter hoog worden! Ter vergelijking, die op de foto rechts zijn rond de 30 meter… En drie jaar geleden zagen drie Baobabs het licht; die zijn nu rond de 40 cm.

 

Maar nu over quilten

Ha, ha, waar gaat dit naartoe zul je denken…? Genoeg over mijn eigen bomen natuurlijk. Dit is een blog over quilten. Hoewel…gelukkig is quilten een hobby waarbij veel dingen samen kunnen komen, zo ook bomen en quilten. Bomen en quilts zijn goed te combineren. Bomen vormen een dankbaar patroon voor een leuke quilt.

Sarah Fielke – de Seizoenen

Mijn eerste bomenquilt was naar het patroon “De seizoenen” van Sarah Fielke. Zoals de titel al aangeeft een boom tijdens de vier seizoenen van het jaar. Het was leuk om de stoffen voor de vier seizoenen zo uit te zoeken dat je alleen op basis van de kleur van de stoffen al kan zeggen om welk seizoen het gaat. De afwisseling van technieken vond ik ook erg fijn. Het appliqueren natuurlijk, maar ook het maken van de stroken voor de boomkruin en voor de rand. Ik heb er hard aan gewerkt, maar op de een of andere manier is de quilt toch blijven liggen. Het is niet naar mijn zin. Er is nog veel te veel wit. Wat zal ik doen om dat op te vullen? Meer bloemen erop appliqueren? De witruimte zo laten en dan een motief erin quilten? Ach, zo heb je altijd wat om handen als quilter.

 

Levensboom – Baltimore quilt

De tweede quilt met boom is het levensboom blok uit mijn Baltimore quilt. Het blok met de boom is een patroon van Elly Sienkiewicz (welke Baltimore quilter kent haar niet?). Ik heb de Baltimore al eens eerder in een blog laten zien, maar nooit specifiek het blok met de levensboom. De Baltimore quilt is gelukkig wel helemaal af en gequilt.

 

 

Tree of life – Yoko Saito

Op dit moment ben ik net klaar met de “Tree of life” van Yoko Saito. Het was een hele uitdaging vanwege al die hele kleine blaadjes en die nog kleinere bolletjes die op de hand en met behulp van de needle-turn technique zijn geappliqueerd. Ha, ha, ik ben onderhand kleine-bolletjes-expert: rondje op de stof tekenen, uitknippen en op de rand een rijgdraad naaien (voor het inrimpelen). Daarna een ijzeren ringetje erin, rijgdraad aantrekken en strijken. Dan fixeren met strijkspray en vlak voor het appliqueren het ringetje eruit halen. De stam en de takken zijn als eerste geappliqueerd, daarna de blaadjes en de bloemen en op het allerlaatst de vogels. Tot slot heb ik de takjes erop geborduurd en de nerven op de blaadjes geborduurd. En her en der wat Franse knoopjes geborduurd.

 

Ik had de quilt eigenlijk in willen sturen voor de miniquilt tentoonstelling tijdens de afgelopen patchwork en quiltdagen in Rijswijk. Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de randen dusdanig kort af te knippen dat de quilt aan de criteria voor grootte zou voldoen. Misschien kan ik er een lijn in ontdekken, dan kan ie mee voor de Algemene Tentoonstelling in Rijswijk volgend jaar :-)  :-)

 

Bomen zijn overal

In Quiltnieuws stond een oproep voor quilts over bomen. Naar aanleiding daarvan zijn twee hoofdartikelen verschenen over bomen in quilts, in Quiltnieuws 140 (maart 2019) en in nummer 141 (september 2019). Voor meer inspiratie over bomen kun je deze twee afleveringen van Quiltnieuws er nog eens op naslaan.

En ik ben niet de enige met een voorliefde voor bomen, zie bijvoorbeeld de blog van Inge voor moderne bomen.

Na de heftige bosbranden in Australie van vorig jaar zijn er veel boomblokken gemaakt.

Patronen te over natuurlijk, maar een eenvoudig patroontje van een boompje kun je vinden op het besloten deel van de website, bij de Technique of the Month (TOM) van september 2021.

Kerst is natuurlijk de ideale tijd voor boomliefhebbers. Tot slot een foto van een prachtige kerstboom quilt van webmaster en blogcollega Monica van Leent-Bergkamp.

 

 

Maar nu weer genoeg geboomd over bomen in quilts. Tot de volgende keer!

Sylvia Jansen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *