Boomblokken voor Australië, Maakdag bij Nanno Creative in Druten

Het begon enkele weken geleden met een eenvoudige vraag van een van mijn klanten: zouden we jouw winkel niet kunnen gebruiken als verzamelpunt voor de boomblokken voor het Wollongong Modern Quilt Guild in Australië? Die hadden een paar dagen daarvoor op Facebook een oproep gedaan om blokken te maken en op te sturen, zodat zij daar quilts van kunnen maken voor de slachtoffers van de bosbranden in Australië. Dat bericht werd over de hele wereld gedeeld en dus ook in Nederland.

En dan zijn er gelukkig altijd een groot aantal quilters die graag willen helpen, een aantal blokken willen maken en opsturen. Helaas zijn per 1 januari de regels voor het versturen per brief veranderd en zou het voor iedereen heel duur worden om één of meerdere blokken te versturen. Een centraal verzamelpunt zou inderdaad een oplossing zijn, en natuurlijk zei ik meteen JA op die vraag. Ik haal die enveloppen wel uit de brievenbus en verzamel de blokken wel.

Simpele vraag

Ik had er geen idee van, wat die simpele vraag en dat eenvoudige antwoord allemaal teweeg zouden brengen. Telefoontjes, e-mails, berichtjes op Facebook, verzoekjes om patroontjes, een vertegenwoordiger van een van de stoffen leveranciers die spontaan een rol lila stof schonk.  Klanten die deze stof kwamen halen om er blokken van te naaien, soms voor de hele quiltgroep. Iemand die meteen de link zag tussen de lila stof en de bomen. Zoveel enthousiasme, wat geweldig en hartverwarmend!

Al snel ontstond het idee voor een Maakdag, om van de boomblokken die al binnengekomen zijn, alvast quilts te maken om het Wollongong Modern Quilt Guild te helpen.

Maakdag

Die Maakdag was op 1 februari; helaas konden we geen quilts maken, want het Australische quiltersgilde raadde dit af. De douane in Australië is heel erg streng en als er katoenen tussenvulling gebruikt is, of als ze dit vermoeden, dan zou de hele zending geweigerd kunnen worden. Daar kunnen namelijk nog zaadjes inzitten en dan zou het niet door de douane komen. Maar gelukkig konden we wel tops naaien. In totaal zijn er 10 mensen komen helpen, veel meer konden we ook niet bij. Sommigen kwamen de hele dag, sommigen een halve, of een uurtje.

Blokken sorteren

Elke top moest 5 rijen van 4 blokken worden. We zijn begonnen om de blokken te sorteren, zodat we zoveel mogelijk bij elkaar passende blokken in een top hadden. Dat was nog een hele klus. Al snel ontstond er op een natuurlijke manier een soort werkverdeling. De lay-out op de designwall werd gemaakt door twee mensen, iemand ging aan de slag met het op maat snijden van de blokken, de blokken werden genummerd voordat ze van de designwall gingen, iemand nam het op zich om te kleine blokken te voorzien van een rand zodat ze groot genoeg werden, een aantal mensen maakten nog extra blokken als er net een blok van een bepaalde kleur te weinig was en iemand ging de blokken tot een top naaien. Fantastisch teamwork!

Als je ook een beetje mee wilt genieten; je kunt de foto’s van de Maakdag bekijken op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/pg/nannocreative/photos/?tab=album&album_id=808450242964794

Aan het eind van de middag waren er 5 tops helemaal af, en de zesde hadden we nog in elkaar kunnen naaien, als iedereen niet zo moe was geweest. Die zesde ligt klaar om van de week tijdens de donderdagavond BEE nog af te maken.
Inleveren kan ook nog op de Handwerkbeurs in Zwolle

In totaal 6 tops van 20 blokken, dat zijn dus al 120 blokken! Er waren ook nog een paar blokken over en er lagen alweer nieuwe blokken in de brievenbus zaterdag. De blokken waarvan we geen tops hebben kunnen maken, worden als losse blokken opgestuurd naar Australië, zodat ze ze daar kunnen verwerken. Er kunnen nog steeds blokken opgestuurd worden, tot 15 februari. Als je naar de Handwerkbeurs in Zwolle gaat, dan kun je je blokken ook inleveren op de stand van Nanno Creative, stand nummer 216, in de tweede hal. Er is inmiddels iemand die een deel van de verzendkosten wil sponsoren, maar daar kunnen we nog wat hulp bij gebruiken. Het zou geweldig zijn als we ook dat nog voor elkaar zouden krijgen.

 

Happy Quilting!

Rianne Nota

Nanno Creative

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *