definitieve quilt Inge Schoonderwoerd

Een boom is geen boom

Bomen, bomen en een boom opzetten

Sinds een jaar woon ik in Hoogeveen en heb ik me aangesloten bij de een moderne quiltgroep in Meppel. Iedere  3 maanden kiezen we een thema om een quilt van te maken. Het is de bedoeling dat we een moderne quilt maken. Hier kan je lezen waaraan een moderne quilt dient te voldoen. Als lid van het Quiltersgilde kan je je aansluiten bij het internationale Modern Quilt Guild (gratis) waar je veel informatie kunt vinden.

Deze keer was het thema positief / negatief en meteen al kwamen de kleuren zwart en wit bij mij op. Voor mij een hele uitdaging want ik houd van kleur en een zwart/witte quilt heeft mij nooit aangetrokken. Maar soms moet je uit je comfortzone.

Het ontwerp

Zo gezegd zo gedaan, maar nu moest er nog een ontwerp op tafel komen. De herfst stond voor de deur en ik vind bomen in dit jaargetijde prachtig, dus het werden bomen! Ik houd van bomen in de meest ruime zin van het woord. Maar zeker ook in de zin van met elkaar bomen en van gedachten wisselen, iets dat in deze tijd eigenlijk alleen via de beeldschermen kan. Dus bomen vond ik een goed uitgangspunt voor mijn zwart/witte quilt.

Voor de bomen in deze quilt gebruik 2 lappen van ongeveer A4 formaat. De achtergrond (hier het donkere lapje) snijd ik doormidden. Daarna snijd ik uit de vrije hand de takken en zijtakken. Van de witte stof snijd ik repen van diverse breedten (ongeveer tussen de 1 en 2 inch). De boom wordt hier gemaakt van de witte stof dus snijd ik de stam en laat die enigszins taps toelopen. 

 

De witte repen vormen de takken, zijtakken en stam. Ik leg deze tussen de achtergrondstof en naai alle delen aan elkaar. Doordat de stam tabs toeloopt, ontstaat er een beetje scheve rechthoek, die ik daarna rechtsnijd. Op Pinterest staan diverse werkwijzen beschreven, maar in principe is het vrij eenvoudig en iedere boom wordt anders en van een ander formaat. Het originele patroon en tutorial is van Helen Howes (helenhowestextiles.co.uk).

De bomen zet ik om en om aan elkaar zodat de witte en zwarte achtergronden elkaar afwisselen. Doordat ze verschillende formaten hebben, moet ik wat passtukken toevoegen maar dat maakt het geheel wat spannender.

Wat nu, voor een liefhebber van kleur is dit voor mij te saai en ik besluit toch een kleur toe te voegen en wel rood, de kleur van de herfst en passie. Ik besluit een rode boom op de voorgrond te zetten. Ook hier laat ik de stam taps toelopen maar omdat ik de middenstrook recht wil hebben zet ik er aan de zijkanten zwarte stroken aan. Daarna naai ik de andere zwart/witte bomen aan de stam.

Nu de takken en komt de grote hamvraag, durf ik te gaan snijden en de takken ertussen te zetten zoals bij de zwart/witte kleinere bomen? Ik slaap er een nachtje over en besluit de veilige weg te kiezen, de smalle stroken voor de rode takken maak ik met een biasbandapparaatje, strijk er vliesofix achter en appliqueer het geheel op de achtergrond.

Het zwart/witte bos heeft nu een rode boom.

De afwerking

Toch vind ik de quilt nog niet af en ik besluit er zwarte randen om te zetten, die ik af en toe doorsnijd en hier zet ik smalle rode stroken tussen. Zo lopen de takken door in de rand en krijgt het geheel diepte. Allen onderin blijft de rand effen zwart, dit is de aarde waarin de wortels verdwijnen.

De quilt is gequilt met heel dun garen in de kleuren van de stoffen. In de randen heb ik de lijnen van de bomen en de takken doorgetrokken. De quilt heeft geen afwerkbies, die heb ik naar achteren afgewerkt.

Nu nog een etiket met een naam: Eén boom is geen boom

Inge Schoonderwoerd etiket

En tenslotte de quilt.

definitieve quilt Inge Schoonderwoerd

3 antwoorden
  1. Hilda de Wit zegt:

    Misschien vergeten, maar dan alsnog het vermelden waard dat dit patroon van een kale boom (pieced trees), die je gebruikt als grondpatroon, door Helen Howes is uitgebracht. Leuke eigen verwerking met voor- en achtergrond.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *