MM werkende weg

Werkende weg

Ik weet niet hoe het met jou is, maar als ik spontaan iets moet maken, kan ik meestal niets bedenken. Dat is gek, want mijn hoofd loopt altijd over van ideeën. Mijn kasten staan vol met ideeën die ik in een project het omgezet (maar nog niet afgemaakt). Maar als ik een cursus volg en iets ter plekke moet maken in een bepaalde techniek, laten de ideeën me in de steek.

Biezenmortel Masterclass

Ondertussen weet ik dat van mezelf en bereik ik me voor door van tevoren te bedenken hoe ik een nieuwe techniek kan gebruiken voor een van mijn projecten. Toen ik vorig jaar deelnam aan de Biezenmortel Masterclass – georganiseerd door Flox den Hartog Jager – had ik me dan ook goed voorbereid. Ik had alle voorbereidingsopdrachten gemaakt en ik had een doos mee met alle materialen voor een project waar ik mee bezig was.

Margreet blog 3 april,1

Tja, en dan loopt alles anders natuurlijk.

De ideeën en dan de uitwerking

Als voorbereidingsopdracht had ik foto’s gemaakt van de weg naar de supermarkt (of in mijn geval de apotheek, ik ga nooit naar de supermarkt). Tijdens de masterclass moesten we via een aantal stappen de gemaakte foto’s omzetten naar een werk op basis van … een schildersjas.

 

En het wonder geschiedde: ik wist nu wel wat ik wilde maken. Mijn wandeling – die leuk, maar ook vermoeiend was geweest – is goed te vergelijken met de weg die je aflegt als je een (kunst)werk maakt. Ik heb die weg dan ook verbeeld op de jas.

 

Het maken van kunst is een proces dat zich herhaalt. Daarom ben ik begonnen bij het ene koordje waarmee je de jas dichtknoopt en via de panden, geëindigd bij het andere koordje. Als je de koordjes aan elkaar knoopt is de cirkel rond.

Zowel de gebruikte stoffen, als de bochten, zijpaden en woorden verbeelden de gevoelens die ik heb en de fasen die ik doormaak, tijdens het creatieve proces.

 

Op de mouwen heb ik nog twee andere wegen verbeeld: die van mijn baan en die van mijn gezin. En als grapje, maar ook om het maakproces te laten zien, heb ik aan de binnenkant de briefjes gespeld die ik gebruikte voor het ontwerp.

Het resultaat is geen quilt in de traditionele zin en misschien zelfs geen art quilt, maar wel van textiel en zeker gelaagd in meerdere betekenissen van het woord. Oh en het project dat ik bij me had, daar ga ik een andere keer wel weer mee verder.

Margreet Michel-Verkerke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *