Virus in Quiltland!? Heb jij er al last van?

Virussen

Er bestaan in de wereld diverse soorten virussen. En ik weet, je schrikt al als je het woord leest.

Maar in de wereld van quilten is een virus oplopen toch geen onbekend beeld.

Er zijn mensen die het stoffen-verzamel virus hebben opgelopen. Anderen hebben een ik-kom-alleen-tot-TOPS virus. Ik ken zelfs mensen die een UFO virus hebben. En er zijn er vast nog veel meer.

En ik, ik heb sinds enkele maanden het SCRAP-virus. Een tot nu toe heerlijk virus. De bijverschijnselen zijn te verwaarlozen. Alhoewel ik overal veel kleine snippers en draadjes tegenkom op de meest gekke plekken!

Kleine lapjes aan elkaar naaien maken een vrolijk blokje.

Scrap-oefening van kleine lapjes op papier naaien.

Alle virus lapjes verzamelen

Door de jaren heen zijn er heel wat restanten van projekten in een grote zak of doos terecht gekomen. En dan krijg ik ook nog wel eens restanten van andere quilters (die het scrap-virus niet aandurven!).

Door een inspirerende, vrolijke en gezellige Trunk-show van Trijntje van der Horst heb ik het virus echt wel gekregen.

Sorteren van scraps in diverse soorten en maten.

Scraps in strips en blokken

Dus aan de slag met al die bakken en zakken vol met zeer uiteenlopende stofjes. Met de kookwekker op de tafel, (niet te lang bezig zijn, pauzes zijn ook belangrijk!!) werd elk lapje beoordeeelt. Is het geschikt? Is het groot genoeg om er een reep van minimaal 1 inch uit te halen? Of een lapje van 10 x 10 centimeter voor een ander project?

Daarna op de strijktafel om het snijbaar te maken. Na het snij-proces worden alle scraps gesorteerd in bakken; blokken voor andere projecten, strips voor de neutrale achtergrond en een bak voor de rest met alle kleuren die je maar kunt bedenken.

En ja, ook de stofjes die je eigenlijk al lang wilde weggooien, die vreselijke lelijke (in jouw ogen dan) gaan mee in een scrap-quilt.

Mijn eerste ervaring met scraps is van lang geleden. Maar toen noemde ik de lapjes nog snippertjes. En maakte er kleine sleutelhangers van. Een leuk werkje voor tussendoor. Maar nu ga ik voor het grote werk. Alle strips van 2 inch worden verwerkt tot een sterren-quilt.

Lekker aan de slag. Dat virus krijgen we klein!

Op een ondergrond van foundation Paper oftewel Theezakjespapier maak ik een blok. Voor één ster zijn 16 blokken nodig. 4 Blokken in neutrale tinten, 4 blokken in bonte kleuren en 8 blokken met op de ene helft neutrale repen en op de andere helft weer de bonte scrap-strips.

Even de kleur-waarden bekijken.

Op een zwart/wit foto zie je duidelijk of de balans tussen neutrale en bonte kleuren goed is.

Deze “truck” is ook goed toe te passen als je stofjes bij elkaar gaat zoeken voor elk ander quilt-project. Mijn ervaring is dat ik vaak voor een verrassing komt te staan. Dat ene stofje waarvan ik zeker wist dat het bij de donkere zou moeten horen, blijkt dan een midden of zelfs een lichte kleur te zijn. Probeer maar eens uit, als je het nog nooit gedaan hebt natuurlijk. Maar ik denk dat dit bij vele quilters en andere kunstenaars al lang toegepast wordt.

Met virus-scrap-strips nog meer sterren

Die sterren strip is mijn eerste oefening. Met een mooi boek van Bonnie K. Hunter ga ik aan een echte Wonky-quilt beginnen.

Boek van Bonnie K. Hunter met duidelijke uitleg.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Deze blokken maak ik op en ondergrond van dun papier. De oude telefoonboeken zijn van de juiste kwaliteit. Maar, dat tijdperk zijn we voorbij. Dus in de tijdschriftenbak maar op zoek naar iets anders. Een catalogus van kampeerspullen blijkt goed te doen. Kan ik tijdens het (ver-)werken van scraps zo af en toe genieten van die andere hobby. Wat trouwens ook een virus is!!??

Hoe gek het ook klinkt, maar dat scrap-virus doet me goed. Met de tijd op ‘n uur en alles op een rij, vliegen de driehoeken onder de naaimachine door. Het geeft afleiding in mijn hoofd én die scraps verdwijnen. Nou ja, verdwijnen!!?? Als er al vele driehoeken klaar liggen zie ik nog lang niet de bodem. Dus er zullen nog vele scrap-virus-momenten voorbij komen.

Vele lapjes maken een ster.

Het begin is er.

Het patchen is zoals het leven

Ja, het patchen en quilten is echt zoals het leven kan gaan. Met veel liefde, héél veel geduld en er zeker wat tijd in stoppen, komt een mooie top tot een prachtige quilt.

Alle verschillende stukjes stof, groot of klein, bont of effen, gelijk of ongelijk, komen bij elkaar. Ze communiceren met elkaar, past geel wel naast blauw, is deze donkere tint wel goed naast fel wit.

Alles komt tot en bij elkaar als een harmonieus en prachtig geheel.

En in elke quilt komt vallen en opstaan voor, oftewel weer uithalen en toch dat patroon eens doorlezen of leg het even weg voor wat afstand.

De stofjes gaan van licht naar donker. Het leven geeft ook vaak donkere dagen, maar de zon laat zich dan toch wel weer zien.

Leven is niet wachten

tot de storm voorbij is.

Het is leren

te dansen in de regen.

Ik wens eenieder een leven met de juiste virussen en heel veel fijne momenten.

Laat dat quilt-virus zo af en toe lekker voorbij komen en geniet ervan.

Groet van Quebbel, Maria Teeuwe-Holtslag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *