Van tekst naar textiel

In gesprek met

Rivka de Jonge, een jonge quilter die nog niet zo lang lid is van het Quiltersgilde vertelt over dit project. De verrassing met wie je gaat samenwerken, het bespreken van wat je wil maken, veel ligt buiten de comfortzone van Rivka, een intuïtief werkend quilter.

Nieuwsgierig zijn naar het project

Je hebt je opgegeven voor dit project. Wat was voor jou de trigger om mee te doen? Wat trok jou aan?

“Ik ben nog niet zo lang lid van het Quiltgilde. Sowieso maakte ik mijn allereerste quilt pas in januari 2023. De oproep voor dit project zag al een paar keer voorbij komen en ineens dacht ik ‘waarom ook niet?’. Als creatieveling werk ik altijd behoorlijk alleen en doe ik wat ik graag wil. Zo schilder en teken ik bijvoorbeeld veel en daar overleg ik nooit met iemand anders over. In dit project sprak het me aan dat je aan iemand gekoppeld zou worden om zo van gedachten te wisselen over het ontwerpproces. Daar was ik wel nieuwsgierig naar!”

 


De werkwijze van het project

In dit project deel je je gedachten rondom het ontwerpen met een ander en werk je erg stap voor stap. Hoe heb je dit ervaren?

“Dat was enorm wennen! Ik werk altijd heel improviserend en intuïtief en vooral alléén. Dit was voor mij echt een andere manier van werken. Dat zat ‘m vooral in dat ik van te voren moest uitdenken wat ik zou willen maken en dat op papier zetten. Dat dan ook nog met iemand bespreken was flink buiten mijn comfortzone.

Hoewel de vragen heel helder waren, vond ik het moeilijk om de stappen te volgen zonder dat ik meteen met mijn handen aan de slag kon. Het was voor mij wel makkelijk en leuk om feedback te geven op de ideeën van mijn maatje. Ik vond het ook interessant om haar feedback te lezen. Dat inspireerde me dan toch om nog even verder te denken.”

Weerstand

“Een paar keer voelde ik zoveel weerstand dat ik wilde stoppen. Normaal laat ik mijn handen het werk doen en dan zie ik waar het heen gaat, ik hou van die vrijheid. Nu vond ik dat ik me moest houden aan wat ik van tevoren had opgeschreven en daardoor blokkeerde mijn maak-proces. Door het contact met mijn maatje werd ik gemotiveerd om toch door te zetten. Via appjes laten we aan elkaar zien hoever we zijn en dat werkt heel stimulerend!”


Intuitief quilten

Iedere deelnemer brengt zijn of haar eigen ervaringen en kennis mee. Wil je wat meer vertellen van jouw eigen quiltervaringen?

“Ik quilt pas sinds januari 2023. Ik ben altijd heel creatief geweest en zie mijzelf vooral als autodidact hoewel ik wel een jaar op de kunstacademie heb gezeten. Ik zie ergens wat, en dan probeer ik het ook. Ik kreeg al op jonge leeftijd een naaimachine van mijn moeder. Met veel logisch nadenken en goed kijken, leerde ik kleding maken. Ik werk ook veel met wol en gaf ook brei-les tot Corona alles stil legde. Ik hou van het gevoel van stof en draad in mijn handen, maar textiel was voor mij altijd heel functioneel. Quilten kwam dan ook niet in mij op als kunstvorm. ”

Invloeden van buitenaf

Per toeval stuitte ik op Heidi Parkes, een Amerikaanse die quilten gebruikt om verhalen te vertellen. Al improviserend uit zij zichzelf op een quilttop, als een soort dagboek. Ik voelde aan dat dit wel iets zou kunnen zijn voor mij en volgde een online cursus. Het bleek ontzettend bij mij te passen! Het voelde zo natuurlijk, zo logisch! Er kwam van alles samen en dat is heel tof. Creatieve expressie gebruik ik om het leven te verwerken en mijn verhalen te vertellen. Nu kan ik dat dus ook met stof, naald en draad. Met de hand quilten is voor mij echt een meditatief proces. Zo zijn mijn quilts veel meer dan een mooi stofje en gaaf patroontje. Het is echt een stuk uit mijn dagboek, als het ware. In dit project, aan de hand van de tekst ‘The way out is in’ van Thich Nhat Hanh, onderzoek ik bijvoorbeeld mijn vraagstukken rondom werk en wat ik écht wil in het leven”.

 


Quilts vol verhalen

“Ik zie mezelf meer als textielkunstenaar dan als quilter maar misschien is dat ook wel vanwege mijn ietwat ouderwetse associatie met quilten. Ik voel niet dat ik daartussen pas. Gelukkig zijn er veel quilters die dat beeld doorbreken. Zo ben ik lid van de community van de Amerikaanse Zak Foster. Hij onderzoekt bijvoorbeeld via quilts zijn voorouders en hun rol in de slavernij en werkt veel met tekst. Zijn werk zit vol verhalen en onderzoek. Ik vind dat heel verfrissend en heel anders dan het traditionele idee dat ik heb van patchworkquilts.

Ik deel al mijn creatieve uitingen op mijn Instagram @rivkadejonge. Daar staan vooral tekeningen op, maar ik deel langzaam aan meer quiltwerk. Ik wil graag laten zien dat quilten ook iets anders kan zijn dan stofjes in een strak patroon snijden en aan elkaar naaien. Ik hoop dat ik daarmee andere (jongere) mensen kan inspireren om het ook eens te proberen.”

 

achterkant met strakke naad

Rivka de Jonge

Rivka werkt intuïtief en we kunnen zien dat naai-technische kennis haar niet ontbreekt. De opzet van het project en het samenwerken tijdens ontwerpen was niet gebruikelijk voor haar. Toch heeft het haar gemotiveerd en gestimuleerd om door te gaan.

Quilters hebben heel verschillende teksten gebruikt om door samenwerking ieder een eigen quilt te maken. Zeer verschillende quilts zijn hierdoor ontstaan in alle richtingen:  art, modern, traditioneel, intuïtief, rechthoekig, vierkant en rond, heel breed of heel klein.

Tijdens de expositie van al deze quilts op de Patchwork en Quiltdagen van 11 tot en met 13 april 2024 in Rijswijk zal naast de quilt de gebruikte tekst en het persoonlijke verhaal voor iedere bezoeker te lezen zijn. Ook kunnen bezoekers in gesprek met deelneemsters over het project.

Kom je kijken?

 

1 antwoord
  1. Gerrie Schoonebeek zegt:

    Wat leuk Rivka, dat je als jonge, beginnende quilters mee hebt gedaan met dit project. Ook top dat je, ondanks verminderde inspiratie, toch hebt doorgezet.
    Ik ben erg benieuwd naar je werk en ook naar het werk van alle andere deelnemers van dit project.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *