Van Tekst naar Textiel

In gesprek met …

In dit vierde gesprek met deelnemers aan het project ‘van Tekst naar Textiel’ schrijft Joke Visch haar eigen verhaal.
Haar eerdere werk en haar ervaringen met dit project, beschrijft zij aan de hand van een drietal vragen die ik (Joke van de Kracht)  haar stelde.

Het werk van een art-quilter

Je hebt je opgegeven als art quilter. Kun je wat vertellen over je werk?

“In eerste instantie maakte ik voornamelijk traditionele quilts. Vanaf 2008 kwam er steeds meer de behoefte om de dingen die in mijn hart leven te laten zien in een quilt. Daar ben ik toen mee aan de slag gegaan onder leiding van Marjon Hoftijzer.

Als basis gebruik ik meestal katoenen stoffen, die ik vaak zelf geverfd heb. Daarnaast maak ik ook gebruik van andere materialen, zoals Tyvek, diverse soorten polyestervliezen, tule, angelina vezels en organza. Op deze manier is het mogelijk een mooie gelaagdheid in textiel aan te brengen. Tekst is een belangrijk onderdeel van mijn quilts, het geeft voor mij een extra dimensie aan het geheel. Soms stempel ik de letters, maar meestal naai ik ze op de quilt.

 

 

 

De laatste jaren heb ik onder andere gewerkt met het thema “Dementie”. Hierover heb ik inmiddels een serie gemaakt en heb daarin mijn persoonlijke emoties verwerkt.  Verder is mijn dagelijks leven de inspiratiebron voor mijn quilts, dat kan gaan over de natuur, vakantie of geloof. ”

 

 

Gekoppeld worden aan een onbekende quilter: Lies van der Velde

Lies heeft in het tweede blogverhaal haar ervaringen gedeeld, dat kun je hier nog eens lezen.

Het was jouw keus om aan een onbekende quilter gekoppeld te worden. Dat werd een traditioneel quilter. Hoe was dit voor jou ten opzichte van je eigen werkroutine? Hoe heb je het meekijken ervaren?

“Het was erg leuk om met iemand te werken die je niet kent en die een traditionele quilter is. Ik herkende de worsteling met het materiaal, het te veel willen. We hebben via de mail gecommuniceerd en elkaar nog niet ontmoet. Mijn eigen werkroutine moest ik door dit project wel loslaten want ik moest een voorbeeld maken. Dat is niet zo mijn ding, vaak groeit een quilt onder mijn handen. Het met elkaar meekijken was leuk, vooral het nadenken over beelden bij de tekst. Lies had een goede suggestie bij mijn tekst en die heb ik overgenomen: de vlieger. De materialen en werkwijze waren voor Lies wel eens een bron van vragen. Ik heb gewerkt met een thermoprint, eco-printen en in wateroplosbaar vlies.”

 

 

Een terugblik op het project

Zoals in elk gesprek sluit ik af met de vraag hoe je terugkijkt op dit project.

“Ik heb het als heel plezierig ervaren. Leuk om met iemand die je niet kent iets te delen over teksten die duidelijk een persoonlijke lading hebben. Je moet elkaar daarvoor beter leren kennen en dat gebeurde door de vragen die we kregen vanuit de organisatie. Daarna zijn we beiden aan de slag gegaan vanuit een heel andere achtergrond. De eerste weken was best veel, maar geleidelijk ontstond er een mooi werkstuk. Ik hoop dat ik Lies ga ontmoeten tijdens de tentoonstelling om elkaars werk in het echt te bewonderen.”

 

 

Deze gesprekkenserie lichten een tipje van de sluier op over het project ‘van Tekst naar Textiel’. De deelnemers delen niet alleen in deze blogberichten hun ervaringen. Ook tijdens het exposeren zullen er dagelijks deelnemers aanwezig zijn die met de bezoekers in gesprek gaan. Naast de quilt zal de gebruikte tekst en het persoonlijke verhaal te lezen zijn.

Tijdens de Patchwork & Quiltdagen van 11 tot en met 13 april 2021 in de Broodfabriek in Rijswijk zijn de quilts uit dit project te zien.

Kom je kijken?

 

Joke van de Kracht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *