Tyvek, wat is het en hoe kan ik het gebruiken.

Tyvek is een interessant materiaal, ik gebruik het graag maar veel te weinig. Het is een synthetisch materiaal dat werd ontwikkeld door het bedrijf DuPont, bestaande uit vezels die met warmte (thermisch) met elkaar gefixeerd worden. Er zijn diverse types, hier gebruik ik de papieren variant ( vb. enveloppen) en de stoffen variant ( vb. de mannen in witte pakken uit de nieuwsberichten). Het is 100% recyclebaar, de stoffen variant is dunner, de papieren variant dikker. Je kunt het niet scheuren, wel knippen, het kan geverfd worden en je kunt erop printen. Gebruik dan wel een INKT JET PRINTER, dus geen LASER PRINTER, dit i.v.m. de hitte die nodig is om het poeder op het materiaal in te branden. Bij deze tekst werd mijn aandacht geprikkeld, ik vraag me vaak af WAT ALS…….?

 

Kopie van een deel van een krant

 

Volgend project met Tyvek


Voor een volgend project wil ik tekst gebruiken, van vakanties neem ik vaak een krant mee en een deel van de pagina kopieer ik, om de krant verder intact te laten voor een evt. volgende keer. Om dit te kunnen printen op de Tyvek plak ik een stuk op kopieerpapier met aan 2 kanten tape.

Papieren Tyvek

Het resultaat was positief, op de vouwen in de Tyvek zien we ‘vlekken’ van de inkt, dit kan een extra dimensie geven. Ook op de stoffen Tyvek was het resultaat positief. Je kunt het materiaal ook verven met acrylverf, er laat wel wat printerinkt los tijdens het verven.

Geverfd met acryl-verf


Nu begint het leuke van het werken met Tyvek, het versmelten! Let hierbij wel op, tijdens het verhitten van de Tyvek komen dampen vrij, meestal van de toevoegingen, in dit geval de acrylverf! Gebruik dus altijd een mondkapje!!!!!

Hoe verhit je de Tyvek? Dit kan met een strijkijzer of met een heatgun. De warmte duwt het materiaal naar weg en er ontstaan plooien, waardoor ‘dalen’ in de Tyvek ontstaan.

Versmolten Tyvek. Boven dalen, onder bobbels.


Wil je bobbels, leg dan het materiaal met de voorkant naar beneden. Het verhitten van Tyvek doe je altijd tussen 2 lagen bakpapier en met je strijkijzer ga je net boven het bakpapier. Laat een millimeter ruimte tussen het bakpapier en je strijkijzer. Wil je gaten in de Tyvek zet dan hierna je strijkijzer wel op het papier, er smelten dan gaten, waardoor een kant effect ontstaat. De stukken Tyvek kun je op je quilt genaaid worden met de naaimachine. Er zijn vele mogelijkheden met dit materiaal, teveel om op te noemen! Googelen geeft je veel informatie via blogs en gebruiksaanwijzingen via webshops.

Aart Schinkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *