Samen quilten

Quiltgroep en quiltbee

Gisteren had ik het geluk uitgenodigd te zijn voor de opening van een tentoonstelling ter gelegenheid van 30 jaar Lingelappers. Voor wie hen niet kent, het is een groep van circa 60 vrouwen die allen in of rondom Gorinchem wonen. Zij komen maandelijks bijeen om samen te quilten, hun werk te tonen en bespreken en zich zo samen verder te ontwikkelen. Omdat we binnen het bestuur van het Quiltersgilde al eens gesproken hebben over informatie over de opzet van quiltgroepen of een quiltbee nam ik de gelegenheid te baat om aan Ingrid van Tuijl, voorzitter van de Lingelappers, te vragen naar tips voor het starten van een quiltgroep.

De opzet van een groep of bee

De belangrijkste tip die ik kreeg was ‘maak vooraf goede afspraken met elkaar’. Bespreek vooraf bijvoorbeeld de volgende zaken:

 • wanneer, waar en hoe vaak kom je bij elkaar;
 • wat is het doel / de verwachting van de bijeenkomsten;
 • welke tijden spreken we af;
 • hoe regelen we het met koffie/thee en evt. iets voor erbij;
 • gaan we met thema’s werken of is iedereen vrij om te doen wat hij/zij wil;
 • moet je verplicht aanwezig zijn;
 • hoe betalen we (indien van toepassing) een locatie;
 • betaal je alleen als je aanwezig bent of voor een bepaalde periode;
 • maken we een spaarpotje voor een gezamenlijk uitje of workshop;
 • wie beheert de financiën en wie maakt afspraken met de locatie/lesgevers e.d.;
 • komen we bij elkaar om te quilten of werken we samen naar een bepaald doel, bijvoorbeeld een tentoonstelling.

Dit zijn voorbeelden van onderwerpen waarover je met elkaar van gedachten kan wisselen als je besluit een groep of een bee te starten. Voor een kleine, informele groep zal dit anders uitwerken dan voor een professionele groep die ook tentoonstellingen wil organiseren. In dat laatste geval is het verstandig een bestuur te benoemen met een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Een checklist

Bovenstaande is slechts een greep uit de onderwerpen die je als startende groep of bee kunt bespreken. Het Quiltersgilde wil graag een (uitgebreide) checklist met tips op haar website plaatsen die quilters kunnen gebruiken. Daarom vragen we onze lezers om ons te helpen door ervaringen te delen. Hoe regel jij het met je groep, heb je bijvoorbeeld tips om een locatie te vinden of deelnemers te werven? Reageer op dit bericht of stuur een e-mail aan voorzitter@quiltersgilde.nl dan maken wij er een mooi document van.

En ben je nieuwsgierig naar de tentoonstelling van 30 jaar Lingelappers? Alle informatie vind je in de agenda op de website klik

Ben je niet in de gelegenheid om naar Gorinchem te gaan dan kan je het verslag van deze tentoonstelling door Gert van Raalten vinden in Quiltnieuws december.

Inge van Koningsveld

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *