Restverwerking met HST’s

Restverwerking met Half Square Triangles = halve vierkant driehoeken

Hoi hier ben ik weer, Gerie.

Een hele tijd geleden heb ik het gehad over het berekenen en snijden van HST’s (Half Square Triangles, halve vierkant driehoeken). Ik gebruik deze HST’s ook voor mijn restverwerking. Daarmee bedoel ik, lapjes die ik overhoud van projecten, lapjes die ik krijg maar die niet echt in de projecten passen waar ik op dat moment mee bezig ben, of lapjes waarvan ik weet dat die nooit gaan passen in projecten waar ik mee bezig ben. Je kent ze wel. Ik snijd dat soort lapjes in vierkanten van 15cm bij 15cm, 10cm bij 10cm of repen van diverse breedtes wanneer ik er geen vierkanten van 10cmx10cm meer uit kan halen. De repen gebruik ik voor stringquilts, daar heb ik het ook al ooit eerder over gehad.

HST’s

Maar terug naar de HST’s. Bij elk gekleurd vierkantje snijd ik ook een wit vierkantje, van diverse witte lappen. Niet alleen verschillend van motiefje, maar ook verschillend in witheid. Ik leg een wit lapje op een gekleurd lapje, teken een diagonaal op het witte lapje en naai aan beide zijden van die lijn een naadtoeslag. Ik snijd de aan elkaar genaaide vierkantjes door over de getekende lijn, vouw ze open en voilà, een vierkant bestaande uit een witte driehoek en een gekleurde driehoek. (Als je nu denkt, waar heb je het allemaal over, zou het handig kunnen zijn om je te verdiepen in HST’s, bijvoorbeeld bij één van mijn eerdere blogs over HST’s. Natuurlijk is er op internet en in boeken nog veel meer informatie over HST’s te vinden.

 

 

Nooit allemaal even groot

Aangezien de HST’s om de een of andere reden nooit allemaal precies even groot zijn, snijd ik ze op maat, de 10cmx10cm in vierkantjes van 3,5” (inch), de 15cmx15cm in vierkantjes van 5,5” (inch). Ik doe dat laatste in inches, omdat mijn inch-linalen vierkant zijn met een duidelijke lijn op de diagonaal. Dat is gemakkelijker dan de 45◦ lijn op een rechthoekige liniaal, vind ik. Een handig hulpmiddel voor HST’s is ook de Bloc-Loc, een speciale liniaal voor het op maat maken van HST’s.

Puzzelen

Daarna komt het leukste stukje, puzzelen met al die vierkantjes. Je kunt ze in allerlei variaties aan elkaar naaien, zoals onder meer: kriskras, in banen met licht en donker afgewisseld, in een stervorm, alles dezelfde richting in en nog veel meer, echt keileuk. Ik heb gekozen voor een quilt van banen wit en gekleurd afwisselend om elkaar heen [foto001], een 1-richtingsquilt [foto002] en placemats van schuine banen [foto003]. Ik krijg op deze manier wat quiltwerk af, mijn voorraad lapjes wordt kleiner (zie ik overigens nog niks van) en ik gooi niks weg, dus is het een soort van duurzaam. Schouderklopje voor mezelf.

Ik heb nu allerlei kleuren door elkaar gebruikt, voor een echte scrappylook, maar je kunt natuurlijk ook kleuren bij elkaar uitzoeken, heel erg mooi.

Dit was het voor nu, tot de volgende keer.

 

Gerie Lammers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *