Quilts van Reproductiestoffen.
Door: Jeanne van den Bekerom in samenwerking met de commissie traditioneel quilten.
Quilts van Reproductiestoffen
Als reactie op de oproep om het verhaal van je quilt, inclusief een foto te delen, van een reproductie-quilt of een quilt met reproductiestoffen, stuurde Jeanne van den Bekerom een drietal quilts in.
All Together Now
De quilt ‘All Together Now’ van Susan Mcdermott zag Jeanne voorbij komen en ze vond deze prachtig.
Jeanne: “Ik heb helemaal uitgevogeld hoe het patroon was, alles in inches, malletjes gemaakt, stoffen erbij gezocht en dan heb je een resultaat. Hij is lekker groot geworden 225 x 212 cm en een ideale quilt om onder te verdwijnen op de bank. Helemaal met de machine gemaakt en doorgequilt.
Dit is de achterkant van ‘All Together Now’. Ik kon geen goede grote lap vinden die ook bij de voorkant zou passen. Dus, alle driehoekjes die ik teveel gemaakt had heb ik met de stoffen die ik ook in de voorkant verwerkt heb, tot een eenheid gevormd als achterkant.“
De Jacobsladder
Jeanne stuurde ook een foto van haar quilt ‘De Jacobsladder’. Ze zag het blok in ‘Better Home and Garden-American Patchwork & Quilting Issue’ 161 2019-10 bladzijde 71 samengesteld door Annette Plog die een blok selecteerde en al haar vrienden vroeg er een te maken.
Jeanne: “Het Jacobs Ladder-blok is een oud blok met rijke religieuze wortels. Sommige historici dateren het van vóór de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog 1776, terwijl anderen geloven dat het voor het eerst werd gebruikt tijdens de Burgeroorlog 1861-1865 en deel uitmaakte van de ondergrondse spoorwegcode, die duizenden slaven naar de vrijheid leidde ongeveer 1850. Toch is er geen echt bewijs van dat het blok al eerder werd gebruikt als 1915 beschreven door Marie Webster. Alle eerdere blokken lijken op het Jacobs ladder blok met variaties in meerdere kleuren, andere plaatsing van vierkanten en driehoeken.
Ik heb mijn eigen variatie erop gemaakt en de blokken spiegel verkeerd gemaakt zodat je een donkere en een lichtere streep krijgt.
Om ervoor te zorgen dat dezelfde kleuren niet te dicht bij elkaar komen, heb ik de blokken naar het patroon van de paardensprong van het schaakspel geordend. Dit gaat het beste met vijf kleuren maar ik heb er wat meer gebruikt dus moet je creatiever zijn. “
Carid Mawr
De derde inbreng van Jeanne komt uit het tijdschrift ‘Today’s Quilters Issue’, 87 Spring 2022 bladzijde 67-72. Jeanne zoekt graag van alles op rondom de ontstaansgeschiedenis. Ook de stoffen vindt zij geweldig. De quilts gaan nooit vervelen en over 100 jaar zijn ze nog mooi om te zien. Moderne stoffen kunnen na jaren uit zijn, gaan vervelen en niet meer leuk om naar te kijken.
Jeanne: “Deze quilt is gemaakt naar het voorbeeld van Carolyn Forster en heet ‘Carid Mawr’ wat ‘Grote Liefde’ betekent.
Kortom, de naam Cariad komt uit het Welsh en betekent liefde of lieveling. De oorsprong ervan gaat terug tot de oudheid, toen liefde een grote betekenis had in de Welshe cultuur. Tegenwoordig is Cariad nog steeds een populaire naam, die genegenheid en vertedering symboliseert.
Deze medaillon quilt is nog te bekijken op het internet.
Ik vond hem zo leuk dat toen ik in september in de USA was gelijk maar stoffen gekocht heb om hem te maken. Ik heb hiervoor een hele mooie achterkant gebruikt die ook weer in de voorkant gebruikt is met de smalle paarse stroken tussen de blokken.
Het is een eenvoudig patroon en je kunt hem zo groot maken als je wilt. Het is wel een vierkant model hou daar wel rekening mee. Mijn quilt is 202 x 202 cm. Ik vond hem ook uitermate geschikt om de reproductie stoffen hiervoor te gebruiken. Helemaal machinaal gemaakt.”
Jeanne, heel veel dank voor het delen van het verhaal van deze quilts. Je hebt laten zien dat je met deze patronen en reproductiestoffen heel persoonlijke quilts kunt maken.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!