Tempo Doeloe en meer….

Vanochtend, 12 maart 2021, om half 12 was het dan zover: de quilt ‘Tempo Doeloe’ waarover ik al eerder schreef, was eindelijk af.

‘Eindelijk’… : van juni vorig jaar tot maart, alles met de hand voor een quilt van 3.00 x 2.65 meter is eigenlijk best kort. Zowat elke dag is er van juni tot het eind van het jaar aan gewerkt. Vanaf nieuwjaarsdag gequilt en toen het quiltwerk klaar was, had ik het gevoel dat hij ‘bijna af’ was.

 

 

Afwerking

Niet waar dus! Bijna 12 meter bies er netjes op krijgen, was een kunst op zich: eerst de lagen vlak langs de uiteindelijke snijrand toch maar even rijgen bijna 12 meter, alles afsnijden 12 meter, zigzaggen 12 meter, de bies er op spelden 12 meter, de bies rijgen 12 meter, de bies vast stikken 12 meter, met spelden de zoom vastzetten 12 meter, met de hand afbiezen 12 meter… En intussen maar worstelen op tafel met zo’n grote quilt!

Daarna bedacht ik dat een knoopje in het midden van elk wagenwiel (dat is het patroon) toch wel erg leuk zou zijn en dus de voorraad knopen tevoorschijn gehaald en 175 bijpassende knoopjes op kleur uitgezocht en er op genaaid.

Wel of geen tunnel?

Toen was het nog even de vraag of er wel of niet een tunnel aan de achterkant moest komen: zou hij ooit nog ergens komen te hangen (bijna niet meer voor te stellen in deze coronatijd!) en zo ja: zou hij dan niet te groot zijn om te mogen hangen? Maar ja, om hem te kunnen fotograferen, moest hij toch ergens even gaan hangen en dus besloten om er toch maar een tunnel op te maken en uiteindelijk zelfs twee tunnels, want anders gaat hij bobbelen vanwege de grootte.

De zwarte stof van de achterkant was intussen bijna op, restte nog een klein stuk voor wat smalle biesjes. Niet genoeg voor tunnels. Dus maar de batikstoffen van de voorkant gebruikt voor de tunnels voor zover ik daar nog resten van had en ze niet sleets waren.

En ook besloten om de tunnels op de naaimachine te maken want tunnels moeten wel stevig zijn! Ook het maken van twee maal drie meter tunnel met voering was nog een klus. En daarna nog met de hand op de quilt naaien 2 maal 3 meter per tunnel….

 

 

Klaar is hij nu en even is er dat gekke, lege gevoel! Maar wel sta ik met een 4 kilo wegende quilt in mijn armen…..

 

Liberty stoffen

Eerder maakte ik al een quilt van Liberty stoffen. Verschillende mensen vroegen om wat van die stoffen over te mogen nemen. Een paar kon ik er blij mee maken maar daarna heb ik ze hier in de buurt doorgegeven zodat ook anderen er plezier van kunnen hebben. Door die stofjes heb ik een leuke quilt-mail-vriendin overgehouden. We delen de liefde voor het quilten en delen ook wat van ons leven er omheen. Soms heel herkenbaar. Past in de slogan ‘Quilting is sharing’ !

 

Ans Kouwe-Ickenroth

 

PS: In de nieuwe uitgave van Quiltnieuws 148 (juni 2021) is meer te lezen is over een dergelijke quilt en dan als blauwwitte variant inclusief  patroon!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *