Organza – enkele mogelijkheden

Modern gebruik van organza

 

Tijdens een workshop op een quilt tentoonstelling, kwam ik voor het eerst in aanraking met organza. Ik mocht een hand-geverfd stofje uitzoeken en een stukje organza dat gemanipuleerd was met behulp van hitte. De opdracht was: Maak een interessante quilt door erop te borduren of stofjes eraan toe te voegen. Daar was die middag te kort voor en is die opdracht een tijdje in de kast blijven liggen.

Na een paar jaar heb ik het toch weer tevoorschijn gehaald. Ik ben over het resultaat wel tevreden.

De uitdaging van de EQA

In 2021 heb ik meegedaan aan de “uitdaging” van de EQA. Ik heb toen een halve quilt gemaakt voor een Finse quiltster.

Over het gedeelte tot waar het water reikte heb ik een stuk organza gelegd. De glinstering van de organza deed daar zijn werk. Je kon op die manier goed zien dat het een weerspiegeling in het water was.

 

Voor diezelfde “uitdaging” heb ik ook een halve quilt gemaakt voor een Amelandse quiltster.

Deze quilt bestaat helemaal uit laagjes organza op een witte ondergrond. Hierdoor kon ik spelen met licht-donker tinten. Er overheen zit en stuk gaas. Het geheel is bewerkt door middel van vrij borduren.

Organza experimenten

Daarna ben ik verdergegaan met mijn organza experimenten. Daaruit is monochroom 1+2+3 ontstaan.

Hierbij zijn de verschillende vormen met de hand vastgezet op een witte onderlaag. Er is geen vliesofix gebruikt.

 • Monochroom 2: stapeltjes gemaakt om zo veel mogelijk tinten blauw te krijgen.
 • Monochroom 1+3: zijn geïnspireerd op het werk van Mark Rothko.

 

Van al deze werkstukken hield ik veel restjes organza over. Met de blauwe restjes ben ik gaan spelen. Hoe kan ik hiermee iets nieuws maken?

Daaruit is een carnavaleske figuur ontstaan.

Quiltgroep MQBirds

Vanuit de Moderne Quiltgroep MQBirds kwam het idee dat alle leden een moderne quilt zouden maken voor de algemene tentoonstelling in april 2022 met als thema ‘Langs de Lijn’. Alle leden van die quiltgroep zouden een stukje zwart/wit gestreepte stof erin verwerken om duidelijk te maken dat we als groep bij elkaar horen.

Toen ontdekte ik de metallic organza’s. Maar ik had ook nog een stukje zijde dat paste in mijn ontwerp.

Omdat ik niet kon kiezen tussen die twee, hangen ze nu naast elkaar in spiegelbeeld.

Gonda Vreeburg

2 antwoorden
 1. Ine Sweere zegt:

  Zo Gonda, wat leuk om jou hier tegen te komen en je beschrijving van de processen te lezen. Op de tentoonstelling haalde ik jouw quilt er gelijk uit: die moet van Gonda zijn. Wat je beschrijft klinkt als heerlijk experimenteren. Ga zo door!

  Beantwoorden
 2. C.selman zegt:

  Hallo Gonda, wat een mooi verslag van je Organza experimenten. De metallic-en zijdeglans zijn in het echt veel mooier dan op een foto wordt weergegeven
  Mooi gewerkt!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *