Het gebruik van Electric Quilt 8

Blog geschreven door Marleen Wijn-Jooren.

Mijn basis voor het quilten is ooit ontstaan door mijn fascinatie voor blokken. Dat gaat terug tot de mozaïekblokjes van de kleuterschool! Aanvankelijk tekenden we alle blokken en patronen op ruitjes papier/isometrisch papier, inkleuren etc. om zo een ontwerp te maken en een beeld te krijgen van het project in wording. Veel knip en plakwerk om te roteren en spiegelbeeld te krijgen. Tot ik in begin jaren 2000 kennis maakte met het Electric Quilt 4 programma (EQ 4), software om zelf blokken te tekenen, quilts te ontwerpen, geschikt voor Windows 95.

Ik was meteen enthousiast, hoewel het nog een versie in een beginstadium was. Dit programma heeft zich in de loop van de jaren steeds verder ontwikkeld, inmiddels werken we met versie 8, en bovendien is er een koppeling met de blokkenencyclopedie van Barbara Brackmann, genaamd Blockbase. Dat houdt in dat je al deze blokken kunt gebruiken en bewerken, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Bij al deze versies zijn steeds hulpboeken verschenen met oefenlessen, ook online verschijnt er steeds nieuwe informatie,
Projecten getekend in EQ8 kun je naar medegebruikers zo doorsturen, dat verschijnt dan in het werkboek.
Het programma heeft de mogelijkheid om te tekenen in centimeters of inches, in elke gewenste grootte, mallen te printen, paperpiecing patronen zelf te maken, labels te printen op stof, kaarten te ontwerpen en teksten toe te voegen.

Voor lesgevers is het prettig om je materiaal te presenteren. Een voorbeeld blok, mallen erbij, alles zeer overzichtelijk. Als voorbeeld zet ik hierbij een dahliablokje, geschikt voor een speldenkussen, vanuit het programma omgezet naar een pdf bestand.

Voor mij is het een prettig en bijna onmisbaar hulpmiddel geworden voor mijn quilthobby.

Hier de link naar de pdf met het patroon Dahlia-blok

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *