scrapquilt Ann

Verhaal bij een scrapquilt

Naar aanleiding van onze eerste TOM  stuurde Ann Van Gossum-Vandenbossche ons onderstaand leuk verhaal met foto, dat we graag met jullie willen delen.

Quilten

Ik quilt ondertussen al 20 jaar (Wat vliegt de tijd snel) Het ene moment wel wat feller, dan weer wat minder.

Gewoonlijk maak ik de top met de machine om tijd te winnen. Quilten vind ik nog steeds het mooist met de hand.  Een quilt met applicaties doe ik wel met de hand.

De eerste beginselen heeft een buurvrouw me bijgebracht. En dan werd het uitproberen.

In het begin dat ik me met patchwork bezig hield,  heb ik het geluk met Annelies Ghyselen kennis te maken en bij haar les te kunnen volgen. Iedere les kwam een andere techniek aan bod die ik nadien kon toepassen in mijn quilts.

Scrapquilt

De scrapquilt die ik maakte, is met de machine gemaakt, is ongeveer 1m80 bij 1m80 groot en bestaat uit stofresten. De quilt is samengesteld uit ruiten die eerst op papier getekend werden en waarop de stof met kleine steeklengte gestikt werd zodat het papier achteraf gemakkelijk te verwijderen was.

In het midden kwam steeds eenzelfde strook. De ruit werd dan verder opgebouwd uit stroken die lukraak gekozen werden en waarbij ook de breedte geen rol speelde. Door voor de middenstrook steeds dezelfde stof te nemen in dezelfde breedte, ontstonden bij het samenstellen van de quilt zeshoeken. Dat vind ik juist zo leuk aan een quilt dat je tweemaal moet kijken om te weten hoe de quilt in elkaar steekt.

Inspiratie

Het idee ontstond bij het zien van een scrapquilt die uit driehoeken bestond. Deze vond ik nogal chaotisch en probeerde door de middenstrook steeds identiek te nemen wat rust te brengen. De aandacht wordt getrokken op de zeshoeken en niet meer op de ruiten of op scrap-driehoeken.

Als ik ooit nog eens dergelijke quilt moest maken,  geef ik misschien toch wat meer aandacht aan de stofkeuze van de scraps…of toch niet uit vrees voor gebrek aan spontaniteit.

Mijn top is af, nu moet het nog een quilt worden…

 

Met vriendelijke groeten,

Ann Van Gossum-Vandenbossche

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *