Gastblogger Janneke Stuut stelt zich voor: ben ik wel een quilter?

Toen ik een poosje geleden door het Quiltersgilde werd gevraagd als gastblogger was ik wel even verrast. Een blog schrijven voor het Quiltersgilde? Ik voel me namelijk geen quiltster. In ieder geval geen quilt quiltster. Ik quilt wel, dat zeker.

 

Transparantie; een vrije manier van quilten.

 

Mozaïek quilt, gemaakt tijdens een workshop bij Marjon Hoftijzer

 

Maar met enige regelmaat een quilt maken doe ik niet. Regelmatig naar tentoonstellingen gaan doe ik dan weer wel. Ik kan daar dan ook met grote fascinatie staan kijken naar al die geweldige werkstukken. De handgemaakte, vaak traditionele quilts trekken dan ook mijn aandacht. En kijkend naar zo’n quilt, die steekje voor steekje met de hand is gemaakt bedenk ik dan vol waardering: wat een werk, wat een doorzetting vermogen om steeds weer verder te gaan.

 

Zelf ben ik meer van machinaal.

Dat is al begonnen toen ik kennis maakte met de breimachine. De mogelijkheden die een breimachine biedt heb ik grondig onderzocht. Zo uitgebreid dat ik jaren les gegeven heb. Helaas is de breimachine nu niet meer zo populair. Toch gebruik ik hem zelf nog zeer regelmatig.

 

Machinaal breiwerk gecombineerd met kleding maken en machinaal borduren.

 

Een naaimachine heb ik al zolang ik me kan herinneren. Begonnen op die van mijn moeder en al gauw zelf in het bezit van zo’n fijn apparaat. Kleding maken doe ik nog steeds. Maar toen kwam daar het patroon tekenen op de computer voorbij: inderdaad, ik was verkocht! Maar niet alleen kleding patronen teken ik met het tekensysteem. Ook voor quiltpatronen en applicaties gebruik ik het tekensysteem.

 

Dan het borduren!

Vele borduurwerken in kruissteek heb ik gemaakt maar na de komst van de borduurmachine…

Natuurlijk speelt hierin mee dat ik bij het tijdschrift StitchatHome betrokken ben geraakt. Een tijdschrift voor machinaal borduren, en waar je mee omgaat wordt je mee besmet.

 

En daar is nu de snijplotter nog bij gekomen. Wat een mogelijkheden biedt dat ding! Stof snijden, de meest lastige en kleine vormen en applicaties worden feilloos gesneden, stempels maken, sjablonen en nog veel meer. Als kers op de taart werd ik ook nog gevraagd voor de hoofdredactie voor het nieuwe tijdschrift PlotatHome. Hoe fijn kun je het hebben. Maar dit heeft ook een keerzijde, mijn eigen creatief bezig zijn is door het opstarten van het tijdschrift wel een beetje in de verdrukking geraakt.

 

Wat is nu mijn passie, mijn creatief bezig zijn? Waar is het quilten?

Waar ik me het allerliefst mee bezig houdt is kleding maken met toevoegingen (zoals ik het zelf noem). Gewoon een kledingstuk maken vind ik saai. Maar de toevoegingen maken het leuk. Quilt elementen toevoegen.

 

Geïnspireerd op Sue Spargo

 

Of van een patroontje van internet een snijbestand maken en met de snijplotter snijden. Daarna met de borduurmachine vast zetten en een saaie bloes wat op vrolijken.

 

 

 

Voor nu heb ik besloten weer meer tijd voor mezelf vrij te maken. Diverse technieken van quilten gebruiken in kleding. En misschien kan ik in een volgende blog hiervan al een deel van de kleding laten zien!

 

Janneke Stuut

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.