European Patchwork Meeting 2022

In 2021 heb ik voor het eerst een bezoek gebracht aan de quiltshow in St. Marie-aux-Mines. Dat was zeer goed bevallen! Mijn man stelde voor er dit jaar weer naar toe te gaan.
Helemaal leuk was dat onze Amerikaanse vriendin Denise Labadie er dit jaar exposeerde.
Op de dinsdag voorafgaand aan de expositie hebben we haar geholpen met het ophangen van haar quilts in Liepvre.

 

Dit jaar stonden de Spaanssprekende landen in de schijnwerper.
Zoals jullie weten ben ik vooral geïnteresseerd in Art Quilts. Deze omvatten ongeveer de helft van het totale aanbod. Er waren een aantal exposities met Moderne quilts en flink aantal met Traditionele quilts en Textielverzamelingen. En een hal vol winkeltjes. Voor ieder wat wils dus.

Op donderdag zijn we als eerste naar St. Marie-aux-Mines gegaan. Tot onze verbazing was het helemaal niet druk en was het omwisselen van de online gekochte tickets voor een armbandje was een fluitje van een cent.

Hierbij mijn favorieten.

In Espace de Tisserande:

*Oxigeno, Genevieve Guadeloupe.

Zij gebruikt mixed media voor haar werk, patchwork, quilten en bedrukken met zelfgemaakte houtsneden. De kleuren spraken mij bijzonder aan, felgeel, neongroen e.d.

 

*Moments to remember, Juana Cataneda & cursisten.

Prachtige quilts! Een aantal van haar eigen quilts waren tweezijdig,  echt ongelofelijk mooi. Jammer genoeg sprak ze alleen Spaans en begrepen we elkaar niet. Zij is te vinden op Facebook en Instagram

 

In Eglise Ste Madeleine:

*La commedia in Quilt.

Een serie van 33 quilts, gemaakt door een groep Italiaanse quilters, geïnspireerd op het werk La Divina Comedia van Dante.  Het werk kwam prachtig uit in de sfeer van de kerk.

 

In Pavillion Osmont:

*Once upon a Thread.

De wedstrijdquilts. Uit de beschrijving van het thema ( Frans en Engels) hadden wij gehaald dat het om sprookjes ging. Het bleek dat ook een herinnering uit je kindertijd als inspiratie kon dienen. ( En wij maar trachten te bedenken om welk sprookje het ging. ) De winnaars werden pas vrijdag bekend gemaakt.

Onze favorieten:

 

Op vrijdag togen wij naar St. Croix-aux-Mines en Liepvre:

*Faces to Faces, Deutsch Afghanische Initiative.

Even een praatje gemaakt met Pascale Goldenberg, de organisator van het project.

 

*Synergy of Straw and Textiles, Natalia & Ilia Lashko.

Onze absolute favoriet van de hele show! Quilts en Stro-borduurwerk van deze kunstenaars uit de Oekraïne. Ongelofelijk mooi en heel bijzondere technieken. Bijzonder detail: in 2014 heeft zij kledingstukken gemaakt voor de priester met stroborduursels, aangezien de oorspronkelijke kledingstukken bij aanvallen van de Russen vernietigd waren.

 

In Espace d’Exposition:

*Sticking Together, Esther Tronconi en Peter Hayward.

Deze twee kunstenaars zijn al 25 jaar getrouwd , maar nu hebben ze voor het eerst samen een aantal quilts gemaakt. Waaronder onze favoriet van de wedstrijd, die een 4e prijs heeft gewonnen.

 

*Stone Portraits and Sacred Stonescapes, Denise Labadie.

De expositie van onze Amerikaanse vriendin.  Voor haar Stenen  beschildert zij  stof met behulp van allerlei technieken.

 

*Artextures.

Een tentoonstelling van het Franse ‘quiltersgilde’, France Patchwork. Hier was een aantal interessante werken bij met bijzondere technieken: bv ‘quilts’ die bestonden uit dun plastic waarop ‘draden’ waren gemaakt met lijm. En een aantal 3D werken die ik interessant vond.

 

 

Er was nog veel meer te zien natuurlijk. Dus als je kunt: ga volgend jaar zelf kijken!

Marijke van Welzen

1 antwoord
  1. Blanche Vandebroek zegt:

    Ik had een tentoonstelling in Rombach Le Franc,Eglise Sainte Rosalie.Het was iedere dag zeer druk,behalve op zondag,maar dat altijd de mindere dag.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *