Een nieuwe uitdaging

Birmingham

Augustus 2022, Festival of Quilts was ‘the place to be’ als je van quilts houdt en in staat bent om te reizen.

Als internationaal vertegenwoordiger vanuit het Quiltersgilde was ik aanwezig om enerzijds de gallery van de EQA mee op te bouwen en anderzijds voor het jaarlijkse overleg met vertegenwoordigers van de andere Europese Quiltersgilden.

Het zijn volle en drukke dagen waarbij we veel mensen ontmoeten, contacten leggen, ideeën uitwisselen en gelukkig ook de gelegenheid krijgen om de tentoonstellingen te bezoeken.

Dit jaar was er een extra hal gehuurd waardoor de opzet van het festival heel ruim was en de mensen de afstand (desgewenst) goed in acht konden nemen. Sommige bezoekers droegen een mondkapje, anderen gedroegen zich als vanouds.

En toch, de sfeer was anders, het was minder druk en vooral belangrijk, er waren veel minder inzendingen vanaf ‘het vasteland’. Daar heeft ook de Brexit uiteraard veel mee te maken. De organisatie is zich bewust van dit probleem en op zoek naar oplossingen.

Gelukkig konden we dit jaar in de EQA gallery veel mooie quilts laten zien, een vanuit elk land. Op onderstaande foto’s IJsland, Zweden en Finland.

Diversity versus Challenge

Het ene jaar worden quilts getoond die de diversiteit van het patchwork en quilten in Europa weergeven (Diversity). Het andere jaar worden quilts getoond die gemaakt zijn naar aanleiding van een Europese uitdaging (Challenge).

Daar is de afgelopen jaren om de welbekende reden een beetje de klad in gekomen. Gelukkig konden we in Rijswijk afgelopen april genieten van een aantal quilts gemaakt naar aanleiding van de uitdaging met het thema ‘Threads that bind’ (letterlijk: draden die verbinden). Deze maken in oktober nog een laatste tentoonstelling mee in België en dan gaan ze terug naar de makers.

Een nieuwe uitdaging

Omdat volgend jaar dus weer een ‘Challenge’ aan de beurt is, hebben we een nieuw thema afgesproken: Flower Power. De kracht van bloemen die een zieke zeggen ‘sterkte’ of  ‘beterschap’. Een bruidsboeket dat symbolisch is voor een gelukkig huwelijk, de roos in de hand van een politieke partij of de jaren zestig met hits als San Francisco of de kleuren oranje, bruin, paars. Veel om inspiratie uit te putten.

De vorm van de quiltjes moet rond zijn met een diameter van minimaal 25 cm en maximaal 40 cm. Geen tunnel aan de achterkant wel een label met je naam en land van herkomst. Ook is het gebruik van fragiele of heel zware materialen af te raden omdat ook deze quiltjes weer Europa rond zullen gaan en dan op elkaar verpakt worden verstuurd in dozen. Verder zijn alle technieken en materialen vrij. Alle informatie vind je op het aanmeldformulier.

Prijzen en categorieën

Het Festival of Quilts kent vele categorieën waarin men een quilt kan insturen. Van beginners tot professionals, alleen of in groepen, zelf de top genaaid en laten quilten op een long-arm machine, art, modern, contemporary, traditioneel, kinderen (in meerdere leeftijdsgroepen onderverdeeld) en nog veel meer.

Voor de vele aanbieders van garens, machines of stoffen een uitgelezen kans om een prijs te sponsoren.

Op de foto’s de winnaar in de categorie Modern: Paula Steel, de derde prijs in de categorie Contemporary: Liz Jones en de Handiquilter Best of show: Immaculada Gabaldon.

Ook Janneke de Vries Bodzinga viel in de prijzen met een prachtig werk waarmee ze de eerste prijs won voor Best machine quilting. Een foto daarvan zie je in het decembernummer van Quiltnieuws in de rubriek ‘Wij feliciteren’.

En waar is …..?

Hét thema van de uitdaging van vorig jaar. De quiltjes konden niet op tijd klaar zijn voor het FoQ van 2022. Besloten werd alle quiltjes die op 30 juni klaar waren in een digitale presentatie te tonen via Facebook .

De quiltjes van de Nederlandse makers hebben een deadline gekregen van 1 oktober en zijn op tijd klaar om te showen op het TextielPlusfestival van 13 tot en met 15 oktober in Autotron te Rosmalen.

Het zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes en je vindt ze bij de stand van het Quiltersgilde op het Textielplein. Daar zijn we aanwezig met alle Nederlandse textielverenigingen onder de vlag van Stidoc.

Waar is Gonda?

Inge van Koningsveld

 

2 antwoorden
  1. jeannette evers zegt:

    Goeie morgen
    Sinds dit jaar heb ik mij weer aangemeld bij het Gilde
    Ik zag een leuke opdracht zie bovenstaand .nu zoek ik het aanmeld formulier ..maar die kan ik niet downloaden.. ben ik de enige ?maar goed ik heb mijn ronde Quilt klaar… Had er zin in waar en wanneer kan ik em sturen ????

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *