Gastvrijheid – een bron van inspiratie voor de traditionele quilter

Gastvrijheid; inspiratie voor traditioneel quilten

In dit inspirerende verhaal zijn veel links geplaatst naar boeken in de bibliotheek van het Quiltersgilde.

Als traditioneel quilter vind ik het fijn om na te denken over een nieuw quiltonderwerp. Het thema `Gastvrijheid` inspireert me en roept direct verschillende mogelijkheden op. Bij mijn zoektocht pak ik de wedstrijdvoorwaarden erbij.

 • goede verbeelding van het thema,
 • originaliteit,
 • een passende compositie met visuele impact en
 • passend kleurgebruik die samen gastvrijheid weergeven.
  Het is een uitdaging, deze wedstrijd, om bij dit thema als traditioneel quilter een eigen ontwerp te gebruiken, wat óók een eis is.

Voor het verbeelden van gastvrijheid zoek ik het zelf heel dichtbij. Gewoon ideeën rondom mijn huis en mijn gasten. Gastvrijheid begint bij jezelf.

Een huizenquilt als een dorp of stad…

waar men van heinde en ver een veilige plek kan vinden. Gastvrijheid uitstralen als gemeenschap doe je samen. Het huis als gastvrij middelpunt inspireert me direct. Om te voldoen aan de wedstrijdeis (kom met een eigen ontwerp) pak ik ‘5500 Quiltpatronen’ van Maggie Malone. Daarin staan patronen met achthoeken, ruiten en achtpuntige sterren waaruit huizen, scholen of kerken te maken zijn.( zie bv. Pag. 405 tot en met 409.)


Soms valt de naam van een patroon mij op, zoals patroon nummer 5317 in dit boek. Het heet ‘Home is Where the Quilt is´, 1991, de naam van dit patroon komt uit een quilt van een Traditioneel Quilter. Dat patroon kan ik gebruiken als ik maar één huis wil maken. Echter is het ook een optie om de huizen met school en kerk tot een dorps tafereel samen te voegen. Ideeën voor afbeeldingen van huizenquiltpatronen vind ik via Google.

 

Een huisjesquilt ontwerpen binnen de maximale omtrek van 400 cm. is realiseerbaar. Dit kunnen, strak stilistisch, dezelfde huisjes zijn of huizen á la Hundertwasser. De huizen kunnen in rijen geplaatst worden of van verschillend formaat zijn. Visuele impact wil ik creëren  door mijn eigen kleurgebruik en stofkeuze te gebruiken. Gastvrije uitstraling meegeven in de huisjesquilt is een kunst en zorgt voor originaliteit.

Mijn huis als gastvrij middelpunt…

waar mijn gasten zich geborgen en veilig voelen. Dat wil ik als middelpunt in de quilt en ik ontdek dat dit op verschillende manieren kan. In een medaillonquilt omring je een middenmotief met meerdere randen, guirlandes of appliqueerwerk. Op dit middenstuk plaats je je huis. Dat kan als applicatie, in paperpiecing of als borduurwerk. De quilt ´36 Albrook Hill` van Margareth Muw( Bron: Quilts from La Gare and other Mewsings. Margareth Mew, 2021 Quiltmania) laat dit heel kleurrijk zien.

Het panel met het huis hoeft niet exact in het midden geplaatst. Een rechthoekige vorm voor de medaillonquilt met als afmetingen 80cm. x 120cm. voldoet aan de wedstrijdeis van maximaal 400cm. in de omtrek. Ideeën voor afbeeldingen van randen en guirlandes vind ik via Google en bij de Baltimore Quilts.

In het boek ‘Baltimore Beauties and Beyond’ staan verschillende randen. Ik vind er ook een Baltimore quilt met het huis in het midden.  Eén applicatierand van Fleur de Lis en Rosebuds omringen het getekende huis.

In ´Quilts, een Nederlandse traditie´ door An Moonen staan verschillende antieke quilts met een midden motief, nr.10, nr 13, nr 18. Met randen rondom in licht en donkere driehoeken wordt dit midden-motief omsloten. Heel erg mooi in al zijn eenvoud. Bij deze optie plaats je randen rondom het middenmotief waardoor de quilt kan groeien tot een vierkante quilt van maximaal 100cm. x100cm. Op het middenmotief kun je een voorstelling rondom gastvrijheid borduren, appliqueren of patchen.

 

Zet gastvrijheid in ´t zonnetje met de NinePatch of hexagon

De NinePatch is een heel algemeen bekend ´eenvoudig´ patroon. Echter door te spelen met de kleuren van de vierkantjes in verschillende banen licht-donker, door het gebruik van persoonlijke kleuren en stoffen, wordt de NinePatch een uitdaging. Zet het blok eens op zijn punt. Of probeer iets uit met verschillende kleuropbouw binnen een NinePatch blok. Ik teken alle mogelijkheden eerst uit op ruitjespapier. Door gekleurde blokken af te wisselen met effen blokken ontstaat er ruimte voor borduur- of applicatiewerk. Die effen blokken wil ik benutten voor afbeeldingen rondom gastvrijheid. Dit kan ook bij de hexagon. Deze vorm leent zich ook om de binnenruimte te gebruiken voor afbeeldingen in borduur- of applicatiewerk.

ninepatch

Paperpiecing als techniek om gastvrijheid uit te drukken

Mijn tafel dek ik voor mijn gasten met mijn ´mooie´ servies. Door het patroon van pakket ‘Hollands servies’ van Maaike Bakker () kom ik op het idee om een servieskast te vullen met mijn ´mooie´ servies, boerenbont.

Hollandse servieskast

Het blijft bij een idee, want ik wil voldoen aan de wedstrijdeis om te komen met een eigen ontwerp. De techniek paper-piecing van het patroon is echter wel goed te gebruiken. In “plaatjes” die voor mij persoonlijk gastvrijheid uitbeelden kan ik zelf een ontwerp maken. Er zijn voldoende boeken te vinden met patronen rondom huis en haard om zelf te ontwerpen, zoals de boeken van Maaike Bakker en Heleen Pinkster.

 

Welkomquiltjes

Gastvrijheid betekent voor mij zorgen dat gasten zich welkom voelen in huis. Daarvoor maak ik het huis gezellig en comfortabel. Een quilt zien zodra je een huis binnenstapt doet mij altijd goed. In welkomquiltjes worden blokken en applicaties gecombineerd met geborduurde teksten. Deze quiltjes zijn erg leuk om te maken. Maak niet een kant en klaar pakket i.v.m. de wedstrijdeis, maar kies je eigen favoriete blokken, je huis, tuin en eigen spreuken voor de welkomquilt. Belangrijk hierbij is om de verbinding met het thema gastvrijheid goed visueel uit te drukken. Een welkomquilt is te ontwerpen binnen de maximaal toegestane omtrek van 400cm.

Gastvrijheid is je gast zo welkom heten dat hij zich meer thuis voelt dan te gast.”

“Gastvrijheid is een huis vol en een lege koffiebus.”

“Gastvrijheid maakt een klein huis groot.”

Internationale gasten

Mijn laatste inspiratie rondom gastvrijheid haal ik uit de verschillende nationaliteiten die te gast zijn. Soms bij mij thuis, maar zeker ook in ons land. Ik vind een boekje met Sunbonnet Sue in kleding uit 30 verschillende landen. In de quilt die je daarmee kunt maken komen alle nationaliteiten samen. Bron: ’International Sunbonnet Sue’, Debra Kimball

In Quiltnieuws 151, maart 2022, staat een quilt waarop 14 vrouwen in een kring elkaar de hand geven. In het midden staat de tekst “Keep Calm & Quilt on!”. Quilt on na deze inspiratie rondom gastvrijheid.

Doe mee aan deze wedstrijd.

 

Succes!

Joke van de Kracht.

 

 

1 antwoord
 1. Ineke groot koerkamp zegt:

  Verkoopt U ook quiltstoffen met naaimachines, scharen, enz erop in de kleuren crème, zwart en okergeel(goudkleur) erop. Groet ineke

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *