‘Graag gedaan!’

Soms komt iets uit onverwachte hoek..

Tot mijn grote verrassing werd ik door een goede bekende gevraagd een quilt/wandkleed/werkstuk te maken voor een bepaalde muur in haar pas opgeknapte huis. Een hele eer!

Zij heeft niet echt iets met quilten of textielkunst maar had in mijn atelier eerder wel iets gezien wat ze erg mooi vond. Het bleek te gaan om een klein werkstukje van jaren geleden, gemaakt van Tyvek en organza op synthetisch vilt.

Nu werk ik al heel lang niet meer met Tyvek en dit stukje is ook maar 12 bij 18 cm ongeveer, dus niet in verhouding met de 40 bij 60 cm wat het ongeveer zou moeten worden.

Het was voor mij moeilijk in te schatten wat ze bedoelde en daarom had ik haar uitgenodigd om langs te komen zodat ik wat dingen kon laten zien en we samen konden ontdekken wat ze mooi zou vinden.

Omdat ik alleen maar iets kan maken waar ik zelf ook een goed gevoel bij heb, liet ik haar o.a. ook mijn pas geverfde lapjes zien. Tijdens de verhuizing was ik restjes Procion verf tegengekomen die ik dit voorjaar heb gebruikt om een voorraad kleine lapjes en borduurgarens te verven.

 

Wat moet het worden?

Zij vond de lapjes ook mooi dus dat was een begin. Ze koos wat kleuren en gaf aan dat ze niet van “vierkantjes of rechthoekjes” houdt. Dat betekent dus vloeiende lijnen, organische vormen. Daar kon ik wel iets mee.

We spraken af dat ik een kleine quilt zou maken met haar wensen als uitgangspunt, dat ze het pas mocht zien als het klaar was en dat ze, als ze het niet mooi vond, het ook eerlijk zou zeggen. Even goede vrienden.

Ik kon dus aan de slag. In m’n hoofd kwamen allerlei ideeën voorbij maar een keuze maken is dan nog niet zo makkelijk. Er kan zo veel..

Zoals vaker viel ik terug op m’n boekenkast en in dit geval het boek “Abstract, een bron van inspiratie” van Rolina van Vliet.

 

Het ontwerp

Deze compositie sprak mij erg aan en ik kon met stof aan de slag.

Ik heb geen patroon gemaakt maar ben gaan knippen en schuiven tot er iets lag wat redelijk naar m’n zin was.

Het ontwerp lag los op een lap ongebleekte katoen. Daarop heb ik het vastgespeld en daarna het geheel opgehangen op m’n ontwerpwand. Dat is heel handig om te kunnen zien wat er nog aan mankeert. Ook heb ik zwart-wit foto’s gemaakt om te kunnen bepalen of er voldoende contrast aanwezig was.

 

In de loop van een paar weken heb ik er steeds naar kunnen kijken en soms nog wat veranderd. Toen het geheel naar m’n zin was leek het me handig om het, voor dat alles zou worden vast gestikt, op plakvlieseline te strijken. Alles zat immers alleen nog maar gespeld en als je gaat stikken is het wel belangrijk dat alles op z’n plek blijft.

Vaststikken

Toen het meeste vast gestreken zat en de rest stevig gespeld kon ik gaan stikken. Ik heb hiervoor een zigzagsteek gebruikt met als bovendraad transparant nylon garen en katoenen garen op de spoel.

Het transparante garen wil nog wel eens moeilijk doen, dus in plaats van op de garenpen van de machine stond de klos in een kopje erachter. Dat ging goed.

Sandwichen

Na het zigzaggen kon de top op de vulling en achterkant worden gelegd. Voor niet al te grote quilts gebruik ik graag een tussenvulling die je vast kunt strijken (fusible Hobbs). Ik moest nu wel rekening houden met de synthetische plakvlieseline en het nylon garen dus de achterlap heb ik vast gestreken en de voorkant met weinig spuitlijm op de vulling vastgeplakt.

Quilten

Om ideeën op te doen voor quiltpatronen kijk ik graag op de website van Leah Day.

Hierop staan 600 (!) quiltpatronen met elk een videofilmpje om te kunnen zien hoe ze worden gestikt. Erg handig!
Op een proeflap heb ik daarna wat verschillende quiltpatronen uitgeprobeerd.

Het leek me mooi om meerdere quiltpatronen te gebruiken aangepast aan de grootte van de patroondelen en de verschillende stofjes in de quilt.

Ook de kleur garen speelt natuurlijk een rol in het uiteindelijke beeld en in dit geval heb ik voor 4 verschillende kleuren gekozen.

Het quilten ging heel goed, met name de geringe afmeting van de quilt maakte het manoeuvreren van het werk vrij makkelijk. Ik gebruik wel altijd quilthandschoenen voor extra grip.

Finishing touch

Toen het quiltwerk klaar was heb ik de randen afgesneden dat geeft meteen een beter beeld.

Het viel me toen op dat de geelgroene delen ondanks het quiltwerk nog wat saai waren.

Ik heb ze daarom met een rode Shiva paintstick licht gekleurd en de aangebrachte kleur met een tissue een beetje uitgewreven. Dat is wel even spannend, je kunt niet meer terug, maar het had gelukkig het gewenste effect; het werd meer één geheel.

Als afwerking heb ik gekozen voor een blinde binding volgens de methode van Lisa Walton.

 

 

Blauw leek me in dit geval de juiste kleur omdat je ook van een blinde binding meestal wel iets ziet, al is het maar vanaf de zijkant.

Deze kleur komt in de quilt voor en het is een hoofdkleur in de ruimte waar de quilt voor bedoeld is.

 

Na het zomen van de binding, het aanzetten van een tunnel en het maken van een naamblok was de quilt klaar.

Ik ben tevreden, nu maar hopen dat de ontvangster dat ook is!

Marjolein van der Eijk

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *