Patroon tekenen met potlood en lineaal

Lekker ouderwets

“Hoe maak jij toch jouw patronen voor de quilts?”, dat is een vraag die ik vaak krijg. Gewoon, lekker ouderwets, met potlood en lineaal op een groot vel papier A1 formaat. De gum maakt overuren totdat ik het gewenste patroon getekend heb. Dit geeft mij de mogelijkheid op ware grootte te zien wat het uiteindelijke lijnenspel gaat worden. Voor dit patroon hoefde ik maar een-achtste van het patroon te tekenen omdat dit zich in totaal 8 keer zal herhalen tot een totale quilt van 2×2 meter. Met behulp van Freezer paper breng ik de onderdelen van het patroon over op de stof.

 

Patroon getekend op papier met Freezer paper mallen erop bevestigd

Stofjes uitzoeken

Voor deze laatste quilt was de stofkeuze best een lastige, voor de 5 hoofdkleuren wilde ik een donkere en een lichte variant met ook nog een kleurverloop. Omdat ik met nogal bonte stoffen werk, was het best zoeken naar de juiste combinatie. Terwijl ik de eerste stroken stof ging snijden was ik er nog steeds niet zeker van of dit het was waar ik naar op zoek was. Dan is het werken met een ontwerp muur (design wall) van een quilt tussenvoering tegen een hele lege muur ideaal! Eenmaal goedgekeurd zijn alle onderdelen aan elkaar genaaid. Geweldig hoe door het kleurgebruik een optisch relief effect ontstaat!

 

Can you do the Fandango?*

Deze quilt heb ik in de ditch gequilt. Ik heb heel lang getwijfeld of ik een overall quilt design zou toepassen maar volgens mij heeft dat bij gebruik van deze kleurijke stof geen meerwaarde. De bies heb ik omgeslagen naar de achterkant, zie foto. Terwijl ik met deze quilt bezig was dacht ik na over welke naam ik deze quilt zou geven, ik wilde iets met Fan doen maar er kwam niets naar boven. Toen ik deze vraag stelde op Instagram kwamen de leukste namen voorbij zoals: Summer Fire, Starlight, the Big Bang, Fireworks, Spectrum, Singing in the Sun, Caleidoflower, Magic Candy Wand, Lollipop City, Sweet Skyscrapers, Fanfold, Fantasia en….. Fandango! Dat is-em! Fandango is een variatie op de Flamengo en past helemaal bij deze quilt!

De ophang sleuf zit erop en deze quilt is net op tijd klaar voor mijn show tijdens de European Patchwork Meeting & Textile Arts in het oude kerkje van Liépvre in de Elzas volgende week!

 

Zie ik je daar?

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

*Can you do the Fandango? komt uit de tekst van Bohemian Rhapsody van Queen

Maximalisme in Modern Quilten

Wie zich bezig  houdt met modern quilten weet dat er vaak sprake is van veel ‘negative space’ en ‘minimalisme’.

Onlangs voegde het Amerikaanse MQG, tot mijn grote vreugde,  een nieuw kenmerk toe aan haar lijstje van wat zij vinden dat modern quilten nu modern quilten maakt t.w. Maximalisme.

Handig om te weten

Om de filmpjes en de tutorial in dit blog te kunnen openen is het noodzakelijk om lid te zijn van het MQG (Modern Quilt Guild). Lid worden van het MQG? Dat kan als lid van het Quiltersgilde. Klik op deze link voor meer info.

Wat is Maximalisme?

Vrij vertaald naar het blog van Jessica Plunkett staat  het Maximalisme voor een more-is-more filosofie.

Een maximalistische manier van werken, eigenlijk zegt de naam het al, maakt intensief gebruik van veel kleuren, patronen en texturen. Het doel is om de quilt, net als een schilder doet met canvas, volledig te vullen met het ontwerp.

Mooie voorbeelden zijn quilts van Maria Shell en Irene Roderick.

Tutorial

Effen stoffen, stoffen met een print, het kan allemaal maar uiteindelijk blijft het natuurlijk wel altijd zoeken naar de balans in het ontwerp.

Op de website van het MQG staat een mini tutorial Maximalist, die je de mogelijkheid geeft om op een eenvoudige manier te experimenteren met een van de mogelijkheden van het Maximalisme.

Het gaat er vooral om dat je experimenteert met het combineren van verschillende kleuren, met of zonder motief. Kijken of ze onverwacht toch samen kunnen werken of  juist niet..

De hele tutorial kan ik hier niet herhalen. Daarvoor moet je dan toch weer naar de website. Wel kan ik hieronder wat resultaten van het experimenteren laten zien.

 

 

Experimenteren

Experimenteren is voor ons stofliefhebbers altijd wat lastig. In dit geval hoef je echter maar een blok te maken. Daar maak je een foto van en die foto kun je in een fotoprogramma (bijv. de app Scrapbook) naar eigen inzicht draaien en spiegelen. Zo kun je zien wat er ontstaat als je bijv. vier of negen blokken maakt zonder dat je ze al echt hoeft te maken. Zo kun je ook zien of de kleurenkeuze je bevalt of dat je iets wilt wijzigen.

 

 

Ikzelf vind het een heerlijke manier van experimenteren en leren. Het hoeft wat mij betreft ook niet altijd wat te worden maar vaak ontstaan er zo wel de mooiste ideeën.

 

 

 

Rest mij nog jullie op het filmpje over Maximalisme van Irene Roderick te wijzen. Leerzaam en vermakelijk.

 

Probeer het gewoon eens!

Warme groet, Monica van Leent-Bergkamp

 

 

Bronnen:

Blog ‘Maximalism in Modern Quilting by Jessica Plunkett’ / Website themodernquiltguild.com

Blog  ‘Maximalist Mini Tutorial’ / Website themodernquiltguild.com

Een nagenietende quilter

Lang opgewacht, op verheugd en in een razend tempo is het Quiltfestival Noord Groningen voorbij gevlogen. 

Terugblik 

In oktober 2018 word ik door de organisatie van het Quiltfestival Noord Groningen uitgenodigd om in 2020 te exposeren. Het coronavirus gooit helaas roet in het eten.  Eindelijk hebben heel veel textielliefhebbers het afgelopen weekend  kunnen genieten van quilts in de meest ruime zin van het woord.

Voorbereiding

Mijn  ‘Verhalend landschap’ wacht al heel lang op Groningen. De voorbereiding beperkt zich tot het huren van een huisje en het ontwerpen en laten drukken van nieuwe visitekaartjes. 

Om vooral niet gestrest te zijn begin ik maandag met het  verzamelen van wat ik mee wil nemen.  Dinsdag pak ik mijn autootje  vol en de rest gaat in de auto van mijn lief. 

Woensdagmiddag ga ik richting Noord Groningen.  Het huisje bij het dorpje Zeerijp vinden is even een ding. Via een heel smal weggetje kom ik op een boerenerf en daar staat ergens het huisje, maar waar?????   Na wat rondjes over het erf zie ik achter een paar enorme aardappelkisten een weggetje en Yes daar aan het eind vind ik het chaletje. Waar ik al een beetje bang voor was wordt werkelijkheid, ik heb ruzie met de code van het sleutelkastje.  Na heel vaak proberen  blijft de sleutel onbereikbaar.  Ik besluit op zoek te gaan naar de verhuurder en hoe ik ook zoek, roep en uiteindelijk in de keuken sta, er is niemand te vinden. Na een sms’je verschijnt gelukkig de boerin. Na een super leuk gesprek neem ik mijn intrek en maak ik er in mijn eentje een rustige avond van in de middle of nowhere.

It giet oan

Donderdagmorgen om 10.00 uur is de ontvangst van de exposanten in de Roakeldaishal in Warffum. Na de  kennismaking met de organisatie en de exposanten  ontvangen wij de benodigde informatie en ga ik richting het kerkje van Eppenhuizen. Ook daar word ik zeer gastvrij ontvangen en kan ik beginnen met het uitpakken van de auto. Ondertussen arriveert ook mijn lief en mijn vriendin en na een middagje doorwerken staat de expositie. 

Vrijdagmorgen zorg ik dat ik ruim op tijd in het kerkje ben. Dat is maar goed ook, want klokslag tien uur melden de eerste bezoekers zich. 

De hele dag is het een komen en gaan van belangstellenden en dat gaat drie dagen lang door.  Vele bekenden, onbekenden, familie en vrienden . De voorzitter van het STIDOC , Nienke de Lange maakt natuurlijk van de gelegenheid gebruik en promoot  het Textielplatform , het online platform van de acht samenwerkende textielorganisaties in Nederland.  

Zeer vereerd ben ik met het bezoek van Henk Lijding, auteur van het boek Art quilts in Nederland. Nadat mijn allereerste artquilt wel mocht hangen op de Algemene tentoonstelling van het Quiltersgilde, maar niet in de categorie altquilts heeft dit boek mij op weg geholpen.

De meest opvallende zaken

Wat mij het meest opvalt  deze dagen:

Vrijwel alle bezoekers zijn ontzettend  geïnteresseerd en aardig.  Vrouwen en  mannen vinden het leuk om met de exposant een praatje te maken.  Inmiddels weet ik veel over de geschiedenis van de jutezak, maar vooral de oudere plattelanders vertellen mij verhalen. 

Het wijdse Groningse landschap blijft mij verwonderen en echt waar, deze geboren en getogen Friezin is  een beetje verliefd  op Groningen.

De gemeenschapszin van de bewoners van de kleine dorpjes is werkelijk indrukwekkend. Omdat het kerkje in Eppenhuizen aardbevingsbestendig wordt gemaakt zijn er bouwvakkers aan het werk. Speciaal voor dit weekend wordt het opgeruimd en brandschoon aan mij opgeleverd. De beheerder van het kerkje die mij ontvangt en de sleutel overdraagt,  de vriendelijke kosteres die regelmatig het toilet controleert en de lieve gastvrouw die mij ontzorgt maakt het weekende volmaakt.  Leuk  is de jongeman die op zaterdagmiddag om klokslag 12.00 uur het weekend inluidt.  (klik  hieronder voor het filmpje)

 

De organisatie van het Quiltfestival is geweldig en de exposanten worden met behulp van de vele vrijwilligers  in de watten gelegd. .Alle dagen een lunchpakket en ik mag in het kerkje gebruik maken van de koffie en thee. Aan het einde van de werkelijk prachtige dagen gaat mijn vriendin verder met haar fietsvakantie, neem ik afscheid van de lieve mensen in Eppenhuizen en drink nog een glaasje water na het opruimen van het kerkje. De volgende dag zit ik thuis met de beentjes op tafel na te genieten en probeer ik alle indrukken te ordenen.

Hoe nu verder

Het voelt voor mij een beetje als het hoogtepunt is bereikt en hoe ga ik nu verder? Exposeren in galeries  is heel leuk, maar het ontmoeten van al die textielliefhebbers is echt de kers op de taart. Ik ga er de komende zomer rustig over nadenken en ach, waar de ene deur gesloten wordt, gaat ergens anders wel weer een deurtje open.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne zomer

hartelijke quiltgroet,

Jo Huijsman

Quiltfestival Noord-Groningen 2023

Verslag van een mooi, warm festival

Het afgelopen weekend hebben tientallen quilters genoten van het prachtige weer in combinatie met prachtige textiele werkstukken. Elke twee jaar is het weer een feestje. Deze keer was het extra feest. Rob en Marjan Ruitenberg kregen uit handen van de burgemeester een koninklijke onderscheiding opgespeld!

 

De prijswinnaars

Behalve de koninklijke lintjes werden ook de prijzen van de wedstrijd donderdag avond uitgereikt.

Eerste prijs ging naar Corrie Smit voor haar werk met de titel ‘Verbonden’.

Tweede prijs was voor Claudia Scheja met ‘With Each Other’.

Derde prijswinnaar was Corinne Zambeek van Hasselt voor het werk ‘Bladeren in een Herfstzonnetje’.

Van harte gefeliciteerd met jullie prijs!

Kamperen en fietsen

Vanuit de camping in Winsum ben ik per fiets de dorpjes afgegaan. En af en toe een treinritje om te zorgen dat ik alle locaties die ik wilde zien binnen de twee dagen kon bezoeken.

Op vrijdag stond ik namelijk in de hal met de ‘onuitspreekbare naam’ bezoekers te wijzen op de voordelen van het lidmaatschap van het Quiltersgilde. Er lagen oude Quiltnieuwsen die meegenomen mochten worden. Alle flyers over onze komende Algemene Tentoonstelling, modern- en art quilten en de voordelen van het lid worden werden gretig in de tas gestopt. Leuke gesprekken gevoerd en heel veel bekenden gesproken.

Een kopje koffie met appeltaart gehaald. En daarnaast moet je ook wat met je handen doen vind ik. Dus werkte ik aan mijn Moderne Round Robin die op de Algemene Tentoonstelling komt te hangen. Ik heb nieuwe naalden met een ‘lasso’. Die werken perfect voor big stitch met dikker garen. De naalden komen uit Duitsland. Kijk maar eens op de website www.lassonadel.de 

 

Op zoek naar moderne quilts

Ik dacht altijd dat Quiltfestival Noord-Groningen erg ‘arterig’ is. Maar het is juist heel afwisselend! Mijn smaak en interesse is in de tussenliggende jaren (ik ben er 6 jaar geleden geweest) waarschijnlijk ook veranderd. Veel dingen die ik vroeger echt TE veel art vond, kan ik nu beter waarderen. De quiltwereld is constant in beweging en dat is spannend.

Nieuw voor mij was Monika Huelsenbusch. Ik vind haar werk prachtig en het is een heel bescheiden vrouw. Leuk met haar gebabbeld. Je kunt haar vinden op Instagram Instagram account

 

Ontmoeting met Nienke de Lange

Als ik Nienke tegenkom gaat het al heel gauw over het Textiel Platform, Textiel Festival en STIDOC. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel goed naar haar tentoongestelde quilts heb gekeken, want een enthousiast gesprek duurde wat lang. En daar kwam mijn wederhelft vragen hoeveel kerken ik voor vandaag nog op de planning had staan……

Ons gesprek ging hoofdzakelijk over de communities, voor iedereen die van textiel houdt en voor alle ‘soorten’ quilters:

De communities van Textiel Platform zijn ongeveer twee maanden geleden van start gegaan. Via deze communities kun je inspirerende dingen delen en vragen stellen om van elkaar te leren.

En voor liefhebbers van Pinterest: Textiel platform heeft nu ook een pinterest account

Doei Nienke! Hop hop, gauw weer op de fiets naar het volgende mooie kerkje!

 

Ontmoetingen met Jo Huijsman-Nammensma en Elfriede Grooten

Als eerste kwamen we op zaterdag langs het kerkje van Jo. Wat een prachtig geheel haar jute zakken als ‘jaarkalender’. Voor elke maand een andere vorm, kleur en detail. Van Jo hebben we een ledenportret gemaakt waarin ze uitlegt hoe belangrijk het lidmaatschap van het Quiltersgilde voor haar is. Op ons YouTube kanaal is haar portret te zien. Op de terugweg naar de camping op zondag ben ik ook nog even bij Elfriede binnengelopen. Ik vind haar echt een goed voorbeeld van een moderne quilter. Zij is als vrijwilliger bij het Quiltersgilde een keer in de schijnwerpers gezet. Lees het verhaal hier  en daar zie je ook meer van haar werk.

 

Dit was de laatste keer dat dit Quiltfestival in deze vorm gehouden werd. Ben benieuwd naar het vervolg!

 

Rose-Anne de Haan

Quilt National ’23 in de Dairy Barn Arts Center in Athens, Ohio

Vorige week was ik erbij: bij de opening en award ceremonie van Quilt National ’23 in de Dairy Barn Arts Center in Athens, Ohio. Het was een geweldige ervaring om samen met tal van bekende quilters hierbij aanwezig te mogen zijn. HIER is het verhaal van mijn quilt die voor deze quilt show is geselecteerd.

 

Award ceremonie en Best of Show

Het is alweer de 45ste keer dat deze biënnale van moderne art quilts word georganiseerd. De jury, bestaande uit Dr. Carolyn Mazloomi, Irene L Roderick en Chiaki Dosho, had uit 674 inzendingen 81 kunstwerken geselecteerd, waaronder ook die van mij. Tijdens de openings ceremonie werden verschillende prijzen uitgereikt: Best of Show, Award of Excellence (vakmanschap), Most Innovative use of Material Award, Emerging (opkomend) Artist Award, Best International Artist Award (not me), Outstanding Machine Pieced Quilt Award, Handwork Award, SAQA Award, Juror’s Award, Persistence Pays Award (de aanhouder wint).

Best of Show Mary Mattimoe

Deze quilt ‘Not Enough Time‘ kreeg de prijs Best of Show. In de ‘artist statement’, het verhaal achter deze quilt, vertelt dat Mary samen met Krissie Carter en Wanda Walters werkte bij de openbare bibliotheek in de stad waar ze toen woonde. Terwijl deze vrouwen aan het werk waren werden ze doodgeschoten door een 16-jarige. De quilt vormt een aanklacht tegen de overheid omdat ze sindsdien niets gedaan hebben om dit soort geweld te voorkomen. De quilt is op canvas gespannen en Mary heeft de uitleenkaartjes, die op dat moment in de lades van hun bureautafels lagen, verwerkt.

Mary Mattimoe is opgegroeid in Roswell, Georgia, waar ik ruim 30 jaar geleden in een quiltwinkeltje heb leren patchen en quilten.

Andere quilts in deze show

Klik op de foto’s voor een close-up en voor de naam van de quilter en de quilt.

 

 

Pilar Donoso ken ik nog uit Santiago, Chili. Zij heeft daar een quiltwinkel waar ik af en toe stof kocht in de tijd dat ik daar woonde. Haar quilt illustreert haar gevoelens over wat haar zus is overkomen nadat zij overleed aan kanker.

 

 

Een catalogus van alle art quilts

Dit is slechts een kleine selectie van de foto’s die ik heb gemaakt. Van elke editie van Quilt National is een prachtige catalogus uitgegeven, zo ook deze keer. Alle kunstenaars kregen dit boekwerk met op elke pagina een foto van één quilt. Met een aantal heb ik handtekeningen kunnen uitwisselen, geplaatst bij hun eigen werk. De catalogus is te koop bij  The Dairy Barn Arts Center.

Groepsfoto met bijna alle deelnemende kunstenaars

Mijn quilt Summer Garden is tijdens de opening aangekocht door een privé verzamelaar. Maar eerst blijft deze tentoonstelling te bezichtigen tot 11 september en daarna gaat de hele selectie voor de duur van 2 jaar op tour langs verschillende musea en tentoonstellingen. Hopelijk kom ik mijn quilt dan nog een keertje tegen!

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

Een lang gekoesterde wens werd werkelijkheid

Heel veel moderne quilts op Quiltcon

Vorige maand werd een lang gekoesterde wens werkelijkheid. Ik ben van 23 t/m 26 februari naar Quiltcon 2023 in Atlanta in de staat Georgia, VS geweest. Het was een fantastische reis.

 

Genieten

Quiltcon wordt jaarlijks georganiseerd door het Modern Quilt Guild en het is de grootste tentoonstelling van moderne quilts in de wereld. Dit jaar was het de 10e keer. Ik heb genoten van het allereerste tot het allerlaatste moment. De tentoonstelling werd gehouden in het congrescentrum AmericasMart in Atlanta en was verdeeld over 3 verdiepingen. Op de bovenste verdieping was het grootste deel van de tentoonstelling met alle categorieën modern quilten. Een absoluut walhalla waar ik de meeste tijd heb doorgebracht. Natuurlijk heb ik ook gewinkeld! Er waren 2 verdiepingen met winkels en quilt gerelateerde bedrijven.

 

Toegangskaartje

Ik kon op woensdag avond al mijn toegangskaartje halen. Ik had mij een paar maanden geleden geregistreerd en mocht  4 dagen lang gratis over de beurs dwalen. En ik had 4 lezingen uitgekozen.

Het ophalen was in een mum van tijd gebeurd. Ik hield de QR code uit de mail voor een cameraatje en hup daar gleed mijn toegangskaart met alle informatie uit de computer. Een loketje verder mocht ik een koordje uit zoeken en nog een tafel verder kreeg ik een Goodie bag, waar ik om de een of andere reden voor was uitgekozen. En ik was er blij mee, want de inhoud was niet te versmaden.

Vrijwilligers in zalm kleurige t-shirts waren overal aanwezig om vragen te beantwoorden, te helpen, de weg te wijzen of wat dan ook.

 

Donderdagmorgen begon het avontuur

 

 

Wat een mooie quilts heb ik gezien. En wat een verscheidenheid. Van elke quilt, die ik mooi vond heb ik 3 foto’s gemaakt. Een van de quilt, een van een detail en een van de beschrijving, die ernaast hing. Als je dit altijd in dezelfde volgorde doet, kun je van elke quilt altijd de maker terug vinden. Een tip uit het Quiltcon magazine, dat ik woensdag avond al had gekocht.

Behalve moderne quilts in elke categorie, die je kunt bedenken, waren er ook quilts gemaakt door een community, te herkennen aan dezelfde kleurstelling, die vooraf was vastgesteld. Er waren ook groepsquilts, gemaakt door een bee of meer dan 3 personen.

En quilts gemaakt door jongeren van onder de 18. Deze groep mocht geholpen worden door ‘iemand, die buiten de leeftijdscategorie’ valt. Zo’n leuke manier om een ouder iemand te beschrijven!

Mooie ontmoetingen

 

Ik heb ook ontzettend veel mensen ontmoet. En met heel veel mensen een praatje gemaakt. Amerikanen zijn echt heel communicatief en dat is heel gezellig. Sta je voor een quilt, gewoon te kijken, begint er iemand tegen je te praten. “Mooi he! Zo knap gemaakt. Moet je het quiltwerk zien!”  En voor je het weet ben je 5 minuten verder.

Ook als ik even ergens even ging zitten. “Ben je ook zo moe? Ik heb geen benen meer”. ‘Hallo, hoe is het er mee, waar komt je vandaan?” Dit laatste is eigenlijk de standaard begroeting van iedereen, die je tegenkomt. Want de bezoekers komen overal vandaan. Uit het hele grote land en ook van uit de hele wereld. Ik heb Esther Frenzel ontmoet, de andere Nederlandse deelneemster. Duitste MQG leden, quilters uit Florida, Texas en Californie. Bij het eten ontmoette ik twee Canadese dames. Een van hen, Cathy Mitchell, komt uit Ailsa Craig. Zij heeft in 2011 mede de quiltshow georganiseerd waar Nederland het gastland was. Zij kende een aantal Nederlandse quiltsters, die er waren geweest en heeft met sommigen van hen nog contact. Ongelooflijk dat we gemeenschappelijke kennissen hadden!

 

Lezingen en winkels

 

Ik ben elke avond naar een lezing geweest. De leukste vond ik de lezing van Tara Faughnan, met als titel ‘Value Creats the Design’. Het begint mij eindelijk te dagen, waar dit over gaat en waarom het zo belangrijk is.

Ook de winkels waren leuk. Ik ben o.a bij Crimson Tate geweest, een quiltwinkel uit Indianapolis, die ik vorig jaar bezocht heb tijdens de reis met Laura Strating. Zij waren bereid mij een BOM, die in Europa niet te krijgen is, in een keer op te sturen. Super leuk dat ik die BOM nu kan maken en heel fijn dat mij heel veel portokosten worden bespaard.

Dus ging ik even langs om persoonlijk dank-je-wel te zeggen! Ik werd direct in de armen gesloten in een hele grote dikke ‘hug’  (dat mocht van mij, want ik had een sticker op mijn toegangskaart, die zei dat ik dat wel wilde) door de vrolijkste en meest luidruchtige quiltwinkel eigenaar van de show en waarschijnlijk van de hele wereld, Heather Givans. Ik kreeg ook meteen een sticker met ‘Bestie’ op geplakt. Zo leuk! De hele sfeer tijdens de show was vrolijk, opgewekt, ontspannen. Ongelooflijk. En ik was niet de enige die dit opmerkte.

Ik heb genoten van deze reis. Van alles. De quilts, de winkels, de mensen, de fantastische organisatie, de vele vrijwilligers, de vele plekken om even te zitten, de leuke ontmoetingen.

Ik heb gewoonweg een vracht aan fantastische herinneringen!

 

Hartelijke groet,

Marina Brito de Campos

Moderne Quiltgroep MOQing Birds

10.000 steken

Opnieuw begonnen met mijn quilt hobby

Een half jaar geleden kreeg ik wat meer vrije tijd, dus pakte ik mijn quilt hobby van 10 jaar geleden maar weer eens op. Nu heb ik niet zo veel vrije tijd meer.

Actief

Tijdens corona heb ik me met best wel lekker in mijn eentje met haken, borduren en handquilten beziggehouden, maar toen het weer kon, ging het kriebelen. Ik dacht dat ik zelf wat zou moeten organiseren, maar gelukkig dacht ik aan het Quiltersgilde waar ik me voor een groep aanmeldde. En toen ging het snel. Quilten en textiele werkvormen in alle soorten en maten. Tijdschriften, boeken, bibliotheken, festivals, tentoonstellingen, beurzen, gespecialiseerde winkels, workshops, docenten, internationale samenwerking en uitwisseling, wedstrijden, internet-activiteiten, de Bee’s en Meet’s en Greet’s enz. De quilttraditie is springlevend! Ik heb groot respect gekregen voor alles wat al die (merendeels) vrouwen (veelal vrijwillig) voor en met elkaar organiseren, en samen doen!

Groepen

Ik begon in twee quiltgroepen tegelijk, in de MoqingBirds, de Moderne Quilt groep in Arnhem, en de onlangs gestarte Art Quilt groep aldaar. De eerste bestaat 5 jaar, en is een grote groep actieve, creatieve, ervaren, gezellige vrouwen, die heel graag delen en inspireren, wat een geluk. In sneltreinvaart hebben we ons al met tesselations, kawandi, gemstones, cirkels en blokvervormen beziggehouden. En we doen gezamenlijk mee met de Tentoonstelling van Miniatuurquilts op 13 tot en met 15 april 2023 in de Broodfabriek in Rijswijk.

 

Artificiële Intelligentie (AI)

Ik zie blogs waarin gedemonstreerd wordt hoe een computer-beeldbewerkingsprogramma gebruikt wordt bij het ontwerpen van een quilt. Wat ik leuk vind om te vermelden is dat ik experimenteer met Artificiële Intelligentie (AI). Via het online platform Midjourney, voer ik woorden, teksten en ontwerp-opdrachten in, waarna de AI een beeld produceert. Het is interactief spelen met verbeelding. Als ik een thema of idee voor een quiltontwerp heb voer ik mijn associaties in, en kijk waar de AI dan mee komt, waarop ik weer kan reageren, enz. Ik zoek dan naar iets wat ik kan gebruiken in een quilt. Bij het thema Dans uit de ArtQuiltgroep ben ik er zo mee aan het stoeien:

Voor meer uitleg over deze beeldbewerking kijk op YouTube voor een startuitleg.

Beproeving

De grootste uitdaging is nu wel die miniquilt. Ik loop tegen ontelbaar veel dingen aan. Nu toch maar echt eens precies leren werken, want ja, ook een eerste tentoonstelling, he! En ophouden ruzie te maken met mijn naaimachine. Dus. Hoe naai je een y-seam, is het wel een y-seam, nee, toch niet. Een quarter-of-an-inch met tape op je naaimachine, het werkt! Maakt een millimeter nou echt zoveel verschil, oh, JA! Dat trucje met al die samenkomende naden met de hand, hoe zou je dat op de machine doen? Die draadspanning is om gek van te worden, oh, ik kan de bobbin schoonmaken? Wat werkt wel om je aangekoekte strijkijzer schoon te krijgen? Een stijltang gebruiken om naden te persen? Nee, toch maar geen rekstof! Wel of niet een afhechtsteekje bij het quilten, oh, het komt al los. En binden? En tunnel en etiket?

 

10.000 dingen! Een Chinese dichter zei dat als we 10.000 dingen als een geheel hebben ervaren, we klaar zijn. Ik heb in razend tempo veel geleerd, maar vast nog 9999 te gaan!

 

Ella Loos

 

Zoek jij een moderne quilt groep? Stuur een mail aan marijke.nieuwenhuijsen@quiltersgilde.nl

Zoek jij een art quilt groep? Stuur een mail aan cora.piena@quiltersgilde.nl

  Sagrada Familia

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen….

Zo begint een gedicht van Matthias Claudius (1740-1815). Deze ervaring maak ik steeds weer. Aanleiding was de quilter Lisa Walton, met nog 10 andere quilters verdeeld over de hele wereld vormen wij de Artquiltgroep Cloth in Common. Zij is gefascineerd van Antoni Gaudi en heeft zich door hem laten inspireren en maakte verschillende quilts. Lisa bezocht de Sagrada Familia, met het resultaat een mooie quilt met de naam “Skeleton Revealed “

Lees het hele verhaal van de quilt van Lisa Walton hier

Verzoeningskerk

Sindsdien stond dit bouwwerk ook op mijn to-do lijst. Onlangs zijn wij in Barcelona geweest en natuurlijk bezochten wij ook de Basiliek Sagrada Familia.

Gaudi heeft in opdracht van de katholieke kerk een ontwerp gemaakt, ter ere van de heilige familie. Hij kreeg alle vrijheden en er werden hem geen restricties opgelegd. Het ontwerp werd goedgekeurd en de eerste steen werd in 1882 gelegd.

Omdat deze basiliek een verzoeningskerk is, mag het uitsluitend betaald worden door donaties. Het gevolg is, dat het gebouw nu nog niet klaar is. De entreegelden van de duizenden bezoekers per jaar worden gebruikt om het project af te ronden, wat hoogstwaarschijnlijk ergens in het eerste derde van de 21 ste  eeuw zal zijn.

Gaudi bedacht, dat de basiliek niet hoger mocht zijn, dan de hoogste berg, omdat het werk van de mens altijd ondergeschikt moet zijn aan het werk van god. Dit is maar een reden, die hij bedacht heeft en er zijn ontelbaar meer. Hoe het er van buiten en binnen uitziet is nauwelijks te beschrijven, ik raad iedereen aan: bent u in de gelegenheid, ga dan zelf kijken. Ik was zeer onder de indruk, van zowel de buiten als binnenkant van het gebouw.

 

Natuur als inspiratiebron

Eén gegeven wil ik belichten, want voor Antoni Gaudi was de natuur een inspiratiebron. De pilaren die binnen de dakconstructie dragen, zijn verschillend van dikte en  kleur (marmer, zandsteen en basalt), zoals in een bos ook geen boom hetzelfde is. Verder naar boven vertakken zich de pilaren gelijk aan een boom. Zelfs zijn er op hoogte lampen ingebouwd, die suggereren, dat het afgezaagde takken zijn. Ik was zeer onder de indruk, wat deze man, voor mij een genie, geproduceerd heeft. Met goedkeuring van zijn opdrachtgever is hij begraven in de basiliek.

En ik hoor jullie denken, wat heeft dit nu met modern quilten te maken, welnu Gaudi was een modern voorvader voor zijn tijd en is nog steeds inspiratiebron voor velen, zelfs voor quilters. Ik zie al een quilt voor me, verschillende boomstammen met vertakkingen in zwart en wit in een afmeting van 1×1 meter. De fantasie is niet beperkt door grenzen. Een oudere dame zei ooit tegen mij, blijf nieuwsgierig en dat doe ik.

Ik geniet nog een poosje van de zon in Spanje en groet jullie allemaal.

Elfriede Grooten

Moderne quilt van Inge

Thema transparantie

Ik ben aangesloten bij de moderne quiltgroep MEMO. Om de 3 maanden komen we bij elkaar in Meppel en bespreken en bekijken we elkaars werk. We formuleren een opdracht / thema en proberen de volgende bijeenkomst de quilttop af te hebben, zodat we met elkaar kunnen bespreken of de quilt voldoet aan de eisen van een moderne quilt. Dit gebeurt allemaal in een ontspannen en gezellige sfeer.

De opdracht voor de bijenkomst van eind januari 2023 is: het thema Transparantie.

Een actueel thema, het woord wordt tegenwoordig veel gebruikt en heeft meerdere betekenissen onder ander: doorzichtigheid, klaarheid.

Transparantie in een moderne quilt heeft met de weergave van de kleur te maken. Natuurlijk kan je ook quilts maken met transparante stoffen of die verwerken maar dit gebeurt meer in art quilts.

Hier vind je 2 voorbeelden van quilts waarin transparantie is toegepast (bron Pinterest).

 

De werking van kleuren

Om transparantie toe te passen is het noodzakelijk iets van de werking van kleuren te weten.

Er zijn 3 primaire kleuren, rood, geel en blauw.

Mixen we rood en geel in gelijke hoeveelheden dan krijgen we oranje; blauw en rood levert paars op en geel en blauw geeft de kleur groen. Dit zijn de secundaire kleuren.

De kleurencirkel van Itten geeft dit duidelijk aan in de binnenste ring. De buitenste ring geeft de tertiaire kleuren aan.

Mixen van kleuren

Nu is kleuren mixen met verf makkelijker dan kleuren mixen met stof.

 

 

Wel kunnen we met de stof de illusie van gemixte kleuren creëren. We moeten dus stof bij elkaar zoeken in 3 kleuren, rood, blauw en paars etc.

 

 

Een ander voorbeeld van transparantie is van eenzelfde kleur, donker, licht en twee medium tinten te kiezen.

Even oefenen

Dit quiltblokje is een goede oefening (bron Pinterest) en de bijbehorende tutorial ook, in het Engels maar met duidelijke foto’s.

 

 

Natuurlijk zijn er vele voorbeelden van prachtige quilts waar transparantie gebruikt is. Op de website van Modernquiltstudio.com zijn voorbeelden te zien. Carolina Oneto is een moderne quilter die transparantie in haar quilts gebruikt (Carolinaoneto.com). Ook zij heeft een tutorial over watercolor op haar website

Maar ook in Pinterest zijn voorbeelden te vinden.

Genoeg bronnen van inspiratie, ik ga aan de slag!

Inge Schoonderwoerd

Geïnspireerd door Rietveld

Mijn voortgang in het Moderne quilten

 

Zoals jullie hieronder kunnen lezen mag ik blijven bij de Moderne Quiltgroep in Meppel. (MeMo). 😊

De volgende opdracht is: ‘Het Rietveld/Schröderhuis’

Ik heb diverse media geraadpleegd over dit onderwerp en dan kom je heel veel informatie en foto’s tegen.

Een klein beetje geschiedenis:

Het Rietveld/Schröderhuis is een door Gerrit Rietveld in 1923/1924 ontworpen woonhuis in de stad Utrecht. Rietveld ontwierp het huis voor Truus Schröder die er van 1925 tot haar dood in 1985 heeft gewoond, eerst met haar kinderen, daarna in gezelschap van Rietveld en na zijn dood alleen.

Het huis is strak en sober, een aaneenschakeling van horizontale en verticale vlakken. Ook de inrichting van het huis is volledig in harmonie met de hoofdvorm: rechthoeken en strakke lijnen voeren de boventoon. De beroemde Zigzagstoel heeft Rietveld speciaal voor dit huis ontworpen. Veel ruimten zijn voorzien van inbouwkasten en andere voor die tijd moderne snufjes. Aan de buitenzijde is het kleurgebruik vooral sober: wit en vijf verschillende grijswaarden. In het interieur zijn meerdere kleuren gebruikt, maar nog steeds beperkt tot de primaire kleuren. In 2000 is het Rietveld/Schröderhuis op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Het Centraal Museum van Utrecht verzorgt rondleidingen, deze rondleidingen zijn de enige manier om het huis te bezoeken.

 

Tekenen en inkleuren

En dan gaan de ‘grijze’ cellen aan het werk, iets tekenen en inkleuren, wikken en wegen, wat ga ik doen. Wat wordt mijn interpretatie van het Rietveld/Schröderhuis, een plattegrond of een zij aanzicht?

Ik heb een keuze gemaakt en de top is af.

Nu kan het doorquilten beginnen, bij de volgende bijeenkomst wordt er van uitgegaan dat de quilt af is. We komen eind januari 2023 weer bij elkaar.

Ik doe alles met de hand, dat betekent op tijd beginnen😊 zodat de quilt inderdaad eind januari 2023 af is. Een stukje quiltwerk zie je hieronder.

Gerda Hoogland