Satsuma (deel 2)

Hoi, daar ben ik weer, Gerie, met deel 2 van mijn Satsumaperikelen.

Tjonge jonge, wat was deel 1 toch een aaneensluiting van fouten. Maar goed, ik heb er van geleerd en ik ben stug doorgegaan, de aanhouder wint. En hoe.

Kleine spoiler: Ik heb de top van de Satsuma quilt af!!!

Dat had ik wel gehoopt, maar niet echt verwacht, nog voor de zomervakantie. Ik moet bekennen dat ik de vorige keer een beetje gesjoemeld heb met de volgorde van de handelingen. Volgens het schema moest je eerst alles snijden, daarna alle ovalen met kleur 1 en dan met kleur 2 maken. Ik had al niet alles gesneden. Wel alle ovalen en bijbehorende holle driehoeken, maar nog niet alle vierkanten. Alleen maar net genoeg vierkanten om 1 blok te kunnen maken, voor mijn blogbericht. En voor dat ene blok had ik ook precies genoeg ovalen units gemaakt. Dat betekende natuurlijk wel dat ik voor dit blogbericht dus keihard aan de gang moest om de top toch nog af te krijgen. En dat heb ik gedaan. Poepoe, ik ben er nog moe van.

Hoe is dat gegaan, die race tegen de klok?

Eerst heb ik alle ovalen aan kleur 1 gemaakt.

Daarna heb ik de tweede kleur aan alle ovalen gemaakt.

Daarna heb ik alsnog alle vierkanten gesneden.

Het snijden van de stof

Tot zover ging alles nog keurig zonder fouten. Ik heb nog heel even overwogen om weer eigenwijs te doen, door voor de ninepatchblokken niet alleen vierkanten te snijden, maar ook rechthoeken. Dan hoefde ik veel minder losse vierkanten te hebben. Dat zou snijtijd en naaitijd schelen. Maar ik heb toch wel geleerd van de eerste sessie. Niet al te eigenwijs. Dus ik heb braaf alle vierkanten gesneden.

Het naaien van de blokken

Dóór naar het maken van de blokken. Eerst alle blokken met ovalen, goed gelet op de richting en de kleurcombinaties. Dat was toch lastiger dan ik dacht. Nadat ik hier en daar toch wat stukjes weer uitgehaald had en op nieuw aan elkaar genaaid had, omdat ik het precies verkeerd om had gedaan, kwam ik erachter dat alle blokken met twee kleuren gespiegeld waren. Dus ik had die stukken niet opnieuw hoeven doen, ik deed twee blokken tegelijkertijd. Maar goed, dat zag ik dus te laat, dus maar weer gewoon hophop door. Daarna de ninepatchblokken. Eerst de donkere versie. Waarom? Geen idee, dat maakt helemaal niet uit.

En uiteindelijk had ik alle blokken af.

Super enthousiast omdat het zo goed ging, zette ik de blokken in rijen. En geloof het of niet, het laatste blok van de laatste rij: Fout.

 

En niet gezien bij het strijken. Hoe kan ik dat niet gezien hebben? Ach ja. Dat blok een stukje uit elkaar gehaald, opnieuw in elkaar en dóór.
Dat is zo’n beetje de boodschap van dit blogbericht. Als het tegenzit, even balen en daarna gewoon doorgaan.

Alle rijen aan elkaar en HOERA HOERA, de top is af.

Is hij perfect? Nee, verre van.
Is hij leuk? Ja.
Ben ik tevreden? Uitermate.

Deze top komt op de stapel tops die klaar liggen om doorgequilt te worden. Ik heb nog twee tops liggen die echt voor deze af moeten, maar daarna is deze top aan de beurt. Ik ga er voorlopig vanuit dat dat dit kalenderjaar nog wel gaat lukken.

En bij jullie? Is jullie top al af? Zelfs al doorgequilt? Als je er een foto van op facebook of instagram zet, vergeet dan niet het Quiltersgilde en het Quiltersgildemodern te taggen.

 

Groetjes,

Gerie Lammers.

Link naar blog: Satsuma deel 1

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *