Versneden cirkels

Door: Inge Schoonderwoerd

Ieder kwartaal komen de leden van MEMO bij elkaar (dit is de Moderne Quiltgroep van Noord Nederland). We geven elkaar een opdracht en hopen dan het volgende kwartaal in ieder geval de top klaar te hebben. In veel gevallen is de gehele quilt klaar.

Dit kwartaal was het thema: “Versneden cirkels”.

Ik besloot mijn wedge-linialen voor de dag te halen en wat proefjes te maken.

 

 

Ik begon met het aan elkaar zetten van stroken stof van verschillende breedtes. Met behulp van de linialen sneed ik hiervan een soort van taartpunten.

 

Toen ik deze aan elkaar naaide kreeg ik deze halve cirkel.

Maar de opdracht was een versneden cirkel. Uiteindelijk werd dit het resultaat.

 

 

De round robin van quiltgroep Busloth

Door: Christa van Oorsouw

We waren een jonge quiltgroep toen we in onze tweede bijeenkomst afspraken om een round robin te gaan maken. In onze voorgaande bijeenkomst hadden we afgesproken allemaal een blok te maken: een log cabin in de kleuren groen, geel en paars. Met als optie om er later één quilt van te maken. Het ging te ver om die afspraak al op voorhand te maken: we keken liever eerst de kat uit de boom in afwachting van ieders quilt-kwaliteiten.

De log cabins waren leuk, verrassend en heel verschillend. Het smaakte naar meer en we wilden er een meer gezamenlijk project van maken. In quiltland was net een oproep verschenen om mee te doen aan een round robin en het leek ons een leuk idee om dat met de eigen groep te doen, met de log cabins als beginblok. Niemand had eerder aan een round robin meegedaan, en we wisten niet of en zo ja welke regels daarbij nuttig waren. Dus we verzonnen onze eigen regels en per ronde maakten we een afspraak over de volgende bijdrage.
Het heeft ons vijf leuke bijeenkomsten opgeleverd, met veel verrassing, verbazing en reflectie op ieders werk. Daarbij hebben we ook gemerkt dat onze eigen regels niet altijd even handig zijn geweest. Daarom, voor iedere groep die een round robin wil gaan maken, een paar van onze ervaringen.

Kleur

Onze beginblokken waren zoals gezegd in eerste instantie niet bedoeld als beginblok voor een round robin. Ze waren in paars, geel en groen. Alle drie heel bepalende kleuren, zonder echte hoofd- en achtergrondkleur. Hoewel er voor volgende randen geen beperking meer was qua kleur, bleven we toch allemaal bij de beginkleuren. Combinatie met andere kleuren bleek lastig, en tegelijkertijd was het lastig om de continuïteit van deze drie kleuren vast te houden. De (in sommige gevallen dringende) behoefte om meer rust te brengen in de quilts lukte niet omdat de kleuren alle drie om aandacht schreeuwen. Liever hadden we, achteraf gezien, de kleurkeuze aan het begin vrijgelaten en misschien zelfs willen kiezen voor een voor- en achtergrondkleur.

Randen

We hebben steeds per ronde afgesproken hoeveel inch iedereen aan de quilt zou toevoegen. Daarbij zijn we best ruim gaan zitten, tussen 4 en 8 inch. Het maakte ieders bijdrage per ronde gelijk, en leidde tot een gelijke maat van het eindresultaat. Maar het beperkte ook de mogelijkheden om aan te sluiten bij het patroon wat gaandeweg ontstond. De ene quilt vroeg nu eenmaal om een verfijnder of juist robuuster vervolg dan de andere. We zouden wellicht evenwichtigere quilts als eindresultaat gehad hebben als we geen afspraak over de randbreedte hadden gemaakt, omdat we dan beter hadden kunnen aansluiten bij de voorgaande rondes.

Eigen voorraad

We hadden afgesproken om voor de round robin geen nieuwe stoffen aan te schaffen, dus uit de bestaande voorraad te putten. Sommigen hebben dit als een beperking ervaren. Zeker degenen die (in ons geval) van nature niet veel paars of groen gebruiken. Onze keuze om een project te doen waarvoor de deelnemers geen kosten hoeven maken is natuurlijk een goed streven, maar we hadden misschien iets meer na moeten denken over de consequenties hiervan.
Betekent bovenstaande dat we niet tevreden zijn? Integendeel. We hebben veel plezier beleefd aan de round robin, hebben er veel van geleerd en hebben nieuwe dingen geprobeerd. Inmiddels zijn de eerste tops verwerkt tot quilts en de andere zullen spoedig volgen.

Door persoonlijke omstandigheden van enkele leden is de groep Busloth inmiddels opgehouden te bestaan, en zijn de overgebleven dames aangesloten bij de groep in Den Dungen. Maar ondanks het korte bestaan hebben we er mooie herinneringen en een leuke quilt aan overgehouden.

Met dank aan alle leden van de groep: we hebben een leuke tijd gehad!

 

Prikbord Quiltnieuws 162 vervolg

In elke editie van Quiltnieuws worden prachtige foto’s en korte berichtjes geplaatst van leden die trots hun quilts laten zien. Het is altijd een feest om je mooie creaties met anderen te delen! Om de verbinding tussen de website en Quiltnieuws te versterken, presenteren we deze schitterende werkstukken nu ook in een blogbericht. De redactie van Quiltnieuws heeft de inzenders gevraagd om een blogbericht te schrijven over de achtergrond en het ontstaan van hun quilt. We hebben nu meerdere aanvullende blogjes ontvangen over het ontstaan of informatie over de werkstukken. (eerder blog over het Prikbord)

Ella van Groeningen

Deze quiltbol is gemaakt door Ella van Groeningen. Ze vond ‘m moeilijk te maken, maar het is toch gelukt. De quilt is 72×72 cm.

Ella gaf ons nog aanvullende informatie:

Ongeveer 40jaar geleden werd ik lid van het Quiltersgilde en heb ik 15 jaar les gegeven. Toen was mijn naam nog Ella Doorenbos.
Nu maak ik, buiten een paar uitspattingen na, alleen nog quilts voor de Regenboog-organisatie, die quilts uitdeelt aan zieke kinderen, in ziekenhuizen in heel Nederland.

Ella stuurde ook een paar foto’s van quilts die inmiddels al zijn weggegeven.

 

Joke Rediker

Kreeg inspiratie door de prachtige boomstammen uit de natuur.

Joke stuurde ons aanvullende informatie over een zeer geslaagd verfproject voor de stoffen van de quilt.

Klik hier voor de link naar informatie over het verfproject. Ook is er nog een artikel over de lapjesruil. Klik hier.  In beide artikelen wordt beschreven hoe het is ontstaan en gemaakt.

Janke Abma-van der Valk

Stuurde de redactie van Quiltnieuws haar foto van de quilt “Vos”, en schreef voor dit blogbericht onderstaande aanvulling.

Bij het zien van de puzzel ‘Fox’ schoot direct door mijn hoofd: daar zou ik wel een quilt van willen maken. De puzzel werd gekocht en is de inspiratie geweest voor de quilt. Nadat de puzzel was gemaakt heb ik de omtrek overgenomen. Deze is vergroot tot A3 formaat. Als eerste heb ik daarna de ogen en neus een plek gegeven. Daarna kwam het intekenen van de manen. Nadat de tekening naar mijn zin was kon het stof zoeken beginnen.

Mijn plan was om de hele tekening uit te knippen, maar dat werd al snel een chaos. Steeds dus kleine delen patroon uitknippen (in symmetrie links en rechts), deze op Steam-a-seam overnemen, uitknippen en op stof leggen.
Daarna de delen uit stof knippen en op de zwarte ondergrond leggen. De omtrek van de vos heb ik eerst met wit stofkrijt op de zwarte ondergrond getekend om houvast te hebben aan het patroon. Als een deel naar mijn zin was heb ik dit vast gestreken. Zo is de vos stukje voor stukje opgebouwd.

De ogen zijn uit meerdere lagen gemaakt en met de hand vastgezet en gequilt.

Nadat alle delen vast gestreken waren is de vos met zwart garen free-Motion gequilt.

Het was voor mij een nieuwe manier van werken aan een quilt. Een hele uitdaging maar blij met het resultaat. Extra leuk om te lezen dat de quilt is opgenomen in de rubriek Prikbord van Quiltnieuws 162.

Wil je ook een blogbericht insturen met aanvullende informatie of achtergrond over de quilt? Klik dan hier!
Via het formulier kun je eenvoudig een bericht maken en insturen. Op deze pagina’s lees je ook hoe je foto’s kunt meesturen en vind je handige tips en trucs om een geweldig blogbericht te schrijven. We kijken uit naar jouw inzending!

Een Moderne quilt voor de Regenboog dekens

Door: Marijke Nieuwenhuijsen

Sinds een jaar ben ik nu actief voor de regenboogboom quilts. Ik ben eerst maar naar de inspiratie dag in 2023 gegaan om te kijken wat er allemaal zoal wordt ingeleverd en wat er van mij verwacht zou worden. Kortom wat uitleg en voorbeelden wilde ik graag eens bekijken.
Er waren ook patronen die speciaal voor de droomdekens worden aan geboden en daar kon ik een paar uit kiezen. De quilt van Little Louise Designs – Saturday In The Park, leek mij wel wat om mee te beginnen.

Maar eerst had ik nog een top liggen die ook wel naar deze organisatie kon, dus zo kwam er in mijn UFO’s toch een schifting wat geschikt zou kunnen zijn.

Inspiratiedag

Leuk hoor die inspiratie dag, en ook veel bekenden kwam ik daar tegen, dus het leek net op een landelijke regio dag van het Quiltersgilde.

Beladen met een hoofd vol ideeën, een zak met stoffen en nieuwe patronen voor verschillende leeftijden kwam ik weer thuis en dan maar eerst overdenken wat ik voor dit nieuwe project zou kunnen gebruiken uit mijn eigen voorraad.

Het patroon voor deze quilt eerst maar even in EQ8 gezet, zo weet ik goed van welke stof ik genoeg in voorraad heb om te gaan gebruiken.
Ook de basisstof lag nog in de voorraad, dat scheelt maar weer.

 

Windmills

Eerst maar eens bij het begin beginnen. De windmills heb ik op de hand gepatched, lekker bij de buis in de avonduren.

De kleurige blokken vond ik echt een werkje voor de naaimachine, de snelle methode. Ik moest alleen goed opletten dat er wat variatie in de blokken zou zijn.
Het in elkaar zetten was vrij gauw gerealiseerd, ik ben dan nog wel wat twijfelachtig over het quiltwerk. Nou ik heb geprobeerd in de “ditch” door te quilten. Ik vond dat in dit geval voldoende.

Het uiteindelijke resultaat

 

Ik vind het leuk werk om voor deze organisatie bezig te zijn. Tuurlijk ben ik nog steeds met mijn eigen verschillende projecten bezig. Het was even zoeken wat er precies de bedoeling zou zijn maar nu ik mij er wat langer in heb verdiept wordt het heel gewoon om een deken voor dit doel af te leveren.

Mijn kleindochters houden hier de quilt vast voor de foto, tja ze vonden het eigenlijk wel zonde dat ik deze quilt niet voor hun had gemaakt, dat wordt vast in de toekomst wel weer eens goed gemaakt.

Als ik naar het ontwerp van deze quilt kijk, zeg ik deze valt onder modern. De felle kleuren die zijn gebruikt.
Er zijn veel verschillende stromingen binnen de quiltwereld. Dit patroon zou met traditionele stoffen een totaal andere uitstraling hebben, en tja dat vind ik nou het uitdagende van quilts maken.

Hieronder de informatiefolder over het droomdekentjes maken.

Het Quiltersgilde op de TexHanda in ‘s-Hertogenbosch

De Miniatuurquilt tentoonstelling

Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september was het Quiltersgilde aanwezig met de tentoonstelling van Miniatuurquilts en de infostand op de TexHanda (Textiel en handwerkdagen) in ‘s-Hertogenbosch. Het was de laatste mogelijkheid de Miniatuurquilts in het echt te bewonderen nadat ze eerst te zien waren op de Patchwork & Quiltdagen in Rijswijk en op de Patchworktage in Moers (Duitsland). Nu gaan ze allemaal terug naar de makers.

De organisatie bood ons de mogelijkheid om op woensdag ‘op te bouwen’. Daar hebben we graag gebruik van gemaakt. We waren een van de weinigen die van deze mogelijkheid gebruik maakten en hadden alle ruimte. De volgeladen auto’s konden tot letterlijk voor de tentoonstellingswand en infostand gereden worden. Ideaal.

 

 

De nieuwe tentoonstellingscommissie, Nelleke Meinders en Edith Verdegaal liepen er tegen aan dat de stalen bovenrand van de tentoonstellingswand, die bestond uit hangend zwart doek, te breed was voor de haken. Gelukkig was de organisator behulpzaam met haken waaraan de ‘eigen’ haken bevestigd konden worden maar dat duurde wel even. Geduld is een schone zaak. Dat is lastig als je wilt doorpakken. Toen de haken er waren konden ze als een speer aan het werk. Om 17 uur moest de klus geklaard zijn want dan sloot de hal. Het is gelukt, niet helemaal zoals graag gewild maar dat kon niet anders. Natuurlijk hingen op de beursdagen de kaartjes met de namen van de makers bij elke quilt. Chapeau dames! Op naar de tentoonstelling Connected in Red tijdens de Handwerkbeurs in Groningen 14 tot en met 16 november (Martini Plaza).

De beursdagen

De dagen zijn voorbij gevlogen. De make en take tafel is alle drie de dagen vrijwel volledig bezet geweest. Ongekend. Heel erg leuk. De eerste twee dagen wilde iedereen een vouwwerkje maken en de laatste dag was ook het naaldenboekje in trek.

Ook de infostand had niet te klagen over belangstelling. Leuke gesprekken, ook veel beginnende quilters en waar we natuurlijk altijd heel blij van worden: 23 nieuwe leden kunnen verwelkomen!

 

En dan is het ineens zondagmiddag 17 uur

Het zit er op. We kijken terug op heel geslaagde dagen. Enorm veel dank aan iedereen die heeft meegeholpen. Jullie inzet en steun maken echt het verschil.

Van paperpiecing en ruitveranderen naar een moderne quilter

Toen mij het verzoek bereikte om een stukje voor het Quiltersgilde te schrijven wist ik niet zo goed waar te beginnen.

Hoe ben ik een “moderne” quilter geworden?

Als lerares textiele werkvormen kwam ik tijdens mijn opleiding nauwelijks in aanraking met patchwork en quilten. Engels paperpiecing-werk in combinatie met ruit-veranderen, dat was het.

Start met quilten

In 1989 kwam er in mijn woonplaats een quiltwinkel. Ik kwam daar min of meer bij toeval mee in aanraking en werd meteen gegrepen door de enorme mogelijkheden. Aanvankelijk maakte ik traditioneel werk, maar zo leer je het vak. Al snel ben ik les gaan geven bij de Dekenkist in Bergen. Later  ben ik overgestapt naar Irma’s Sampler in Haarlem.

Zelf les geven

Naast het werken in de winkel gaf ik daar ook veel les. Ondertussen volgde ik veel workshops bij bekende quilters en bezocht veel quiltfestivals.
In 2004 ben ik voor mijzelf zelf begonnen en vulde mijn dagen en vooral avonden met lesgeven bij buurthuizen, volksuniversiteiten en winkels. Ruim 20 jaar geleden heb ik Quilten Speciaal gevolgd en daar ontstond met Janny Koëter uit Den Helder het plan om stofverflessen te gaan geven. Zomercursussen, workshops, kort en lang, we deden het 11 jaar in de zomer in Drenthe.

Ondertussen was ik wel altijd bezig met het maken van voorbeelden voor lessen. Leuk en ik gaf er vaak een eigen draai aan maar toch was het meestal niet helemaal wat ik zelf wilde maken. Toen ik in 2019 stopte met lesgeven moest ik dus mijn eigen weg gaan vinden. Niet makkelijk en ook geen stok  meer achter de deur. Bovendien waren er nog zoveel meer leuke dingen zoals spinnen, verven en breien.
Ondertussen ben ik lid van Memo, de moderne groep quilters in Meppel. Een andere quiltomgeving dan waar ik in mijn woonplaats mee te maken heb en heel verfrissend en inspirerend.

Organiseren van Patchwork en Quiltdagen

Als organisator van de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk kom ik veel in aanraking met quilts en quilters, modern, traditioneel en art. Lang dacht ik dat ik mij verder wilde ontwikkelen in het artquilten maar gaandeweg voel ik me toch meer thuis bij de moderne quilters.

 

Grote vormen, effen of bijna effen kleuren, eenvoudige technieken spreken mij erg aan. Mijn inspiratie haal ik van Pinterest en niet alleen van de quilts die daar te zien zijn, juist niet. Grafisch werk met grote eenvoudige vormen vind ik prachtig en inspireren mij tot het maken van quilts. Tentoonstellingen bezoeken, tijdschriften lezen en goed om mij heen kijken. Afgelopen jaar heb ik veel contact gehad met Carolina Oneto, zij inspireert mij enorm.

Wat ik probeer en dat lukt vaak ook is om mijn eigen idee uit te werken. Toch is de productie niet zo groot. Er zit meer in mijn hoofd dan er uit mijn handen komt. Ook is het formaat kleiner want dat is beter te hanteren onder mijn eigen naaimachine. Dat vind ik prettig want ik kan beter overzien waar ik mee bezig ben en de kans dat ik iets af maak is groter.

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik heel druk in de weer met de organisatie van de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk in februari volgend jaar. Eerder dan aanvankelijk de bedoeling was en dus is er haast. En dat betekent veel overleggen, bellen en beslissingen nemen. En dan blijft een opzet voor een nieuwe quilt helaas weer even liggen…

Jobina de Boer-Naeff

Nieuwe kaarten! Tentoonstelling ‘Connected in Red’

Door Marjolein van der Eijk

Nieuwe kaarten!

In een eerder bericht (blog 18-6-24) over de 70 ingeleverde quilts voor de tentoonstelling “Connected in Red” heb ik al verteld dat er ook van 24 van die quilts kaarten zouden worden gemaakt.

Toen Harry Roelands alle quilts had gefotografeerd hebben we samen gekeken welke daarvoor geschikt waren. Vanwege de afgesproken maat van 0.80 bij 1.00 meter zijn de quilts deze keer allemaal rechthoekig. De kaarten van het Quiltersgilde zijn altijd vierkant. Voor de voorkant van elke kaart moest daarom een mooi detail uit de quilts worden gezocht. Dat was vooral een taak voor Harry.

Toen die klus was geklaard zijn de maaksters van de quilts aangeschreven en is Harry begonnen met het maken van de detailfoto’s voor de kaarten.

We hebben via email nog af en toe overlegd over bepaalde foto’s maar uiteindelijk was er een mooie serie van 24 geschikte detailfoto’s.

De USB stick met de foto’s van alle quilts, de details en de bijbehorende tekst heb ik vervolgens bij de drukkerij gebracht.

Toen was het wachten op de proefdruk, altijd spannend!

 

Proefdruk bekijken en aanpassen

Toen de eerste proefdruk klaar was ben ik samen met Harry bij de drukkerij geweest om die te beoordelen.

Op verschillende computerschermen hebben foto’s soms ook een andere kleur, zijn lichter of donkerder en dat kun je dan mooi vergelijken. Sommige foto’s zijn daarna nog wat aangepast.

De tweede proefdruk was op een paar kleinigheden na helemaal goed en toen kon het drukproces beginnen! 

Het moment dat de dozen met kaarten en enveloppen kunnen worden opgehaald bij de drukkerij vind ik wel feestelijk, zoveel kleur in de auto!

Aan het werk

Eenmaal thuis heb ik alle dozen uitgeladen om de kaarten voor de quiltsters in enveloppen te doen. Als van je quilt een kaart wordt gemaakt krijg je als dank twintig van je “eigen” kaarten.

Om beschadiging tijdens het verzenden te voorkomen pak ik de kaarten in plastic folie in. Ze kunnen dan in de grote envelop niet verschuiven.

De adressen had ik al  geschreven dus de kaarten werden met 20 enveloppen in de juiste grote enveloppe geschoven.

De hele stapel heb ik bij de post gebracht en inmiddels zijn de kaarten hopelijk onbeschadigd bij iedereen afgeleverd.

Van elke kaart heb ik ook 50 exemplaren in dozen gedaan die meegaan naar de Elzas in september. Daar hopen we voor het eerst veel van deze nieuwe serie te verkopen.

Het restant is samen met de dozen met enveloppen in Nijkerk gebracht en heeft een plek in de kast waar ook nog kaarten van de vorige keer, van de ATT, staan.

Zowel in Groningen in november dit jaar, in Houten in januari 2025 als in Rijswijk in februari 2025 zullen alle kaarten te koop zijn. 

 

Pillow Talk

Het is een bekend verschijnsel bij elke quilter, we hebben allemaal restjes stof, weesblokken die geen weg in een quilt hebben gevonden etcetera etcetera.

Bij moderne quilters is dit natuurlijk ook het geval, en af en toe voel ik de behoefte om al die mandjes, doosjes en laatjes met restjes eens te bekijken en zo mogelijk te verwerken! Voordeel is wel dat ik voornamelijk met effen stoffen werk, waardoor het makkelijker is resten van verschillende quilts te combineren.

Vaak doe ik dit meteen nadat ik een quilt klaar heb, ik probeer dan van de restjes nog iets te maken. Kussens hebben hierbij mijn voorkeur, je kunt ze maken in allerlei formaten en ze fleuren je bank op, binnen of buiten, of een saai hoekje in je huis.

Zo maakte ik deze quilt naar aanleiding van een workshop van Carolina Oneto.

 

Hier werden repen stof gebruikt die worden versneden. Van de resten maakte ik dit tweezijdige zitkussen van 60 cx 60 cm.

In dit tweezijdige kussen verwerkte ik een voorraad “vliegende ganzen” die ik ooit gemaakt had.

En dit is al een oud kussen, resten van zelf geverfde stoffen.

 

Mijn voorraad is enigszins geslonken.

Inge Schoonderwoerd

Vakantiewerk

Klinkt serieuzer dan het is

Na beëindiging van mijn rol als bestuurslid van het Quiltersgilde heb ik eigenlijk altijd vakantie. In ieder geval is de druk om bijna dagelijks even naar de mail te kijken niet meer zo groot. Ik doe nog wel een paar opdrachten, maar de tijdsdruk zit er niet meer achter. En dan maak je opeens andere plannen. De quilt top van de workshop van Carolina Oneto die ik in Rijswijk tijdens de Patchwork en Quiltdagen gevolgd had moest eindelijk eens af. Dat was nog best wel een klus. Maar eenmaal in de flow kreeg ik er steeds meer lol in. De top is af, nu nadenken over hoe ik hem wil quilten.  Opties en ideeën genoeg!

 

Moderne groep Amersfoort

Ik ben wat lui geweest in de moderne groep in Amersfoort tot nu toe. Geen tijd of geen inspiratie. Maar nu ben ik er eens voor gaan zitten. Nu ik alle tijd heb 😄

Als inspiratie voor de volgende keer hebben we gekozen voor het New York Beauty blok. En daar heb ik leuke variaties van gemaakt met de methode van Jo Avery.

Ik volgde twee online lessen van Jo Avery tijdens de ‘corona’ Quiltcon. Ik hou van de vrije manier waarop ze werkt. Weinig gebruik van linialen, daardoor een los en natuurlijk verloop van de naden. Met behulp van Freezer paper maak je een ontwerp en dan gebruik je dat als patroon voor het paper piecen. Je stikt net langs het papier, dus dat kun je nog een keer gebruiken voor een ander blok. Als je nog nooit met behulp van freezer papier gewerkt hebt is het echt het proberen waard. Voordeel is ook dat je het freezer papier niet hoeft los te peuteren zoals bij het gebruik van ‘de gewone papier methode’ omdat je hier naast het papier stikt.

Ik heb vier blokken gemaakt, elk patroon heb ik twee keer gebruikt. Met wat kleine aanpassingen, want dat houdt het geheel speels.

Je strijkt het freezer papier op de goede kant van de stof en vouwt het patroon op de naad om. Een goede instructie vindt je hier

 

Vier new york beauty variaties

De vier blokken zijn van dezelfde stoffen gemaakt als die ik voor de bovenstaande top van Carolina Oneto heb gebruikt. De acht verschillende tinten heb ik vrij over de vier blokken verdeeld. Niet te veel nadenken, dat is mijn motto!

Hieronder zie je drie verschillende mogelijkheden om de blokken aan elkaar te naaien. Ik heb voor de meest rechtse optie gekozen na overleg met mijn achterban 😄

Probeer het ook eens, ik ga weer verder met mijn volgende vakantiewerkje.

 

Rose-Anne de Haan

Satsuma (deel 2)

Hoi, daar ben ik weer, Gerie, met deel 2 van mijn Satsumaperikelen.

Tjonge jonge, wat was deel 1 toch een aaneensluiting van fouten. Maar goed, ik heb er van geleerd en ik ben stug doorgegaan, de aanhouder wint. En hoe.

Kleine spoiler: Ik heb de top van de Satsuma quilt af!!!

Dat had ik wel gehoopt, maar niet echt verwacht, nog voor de zomervakantie. Ik moet bekennen dat ik de vorige keer een beetje gesjoemeld heb met de volgorde van de handelingen. Volgens het schema moest je eerst alles snijden, daarna alle ovalen met kleur 1 en dan met kleur 2 maken. Ik had al niet alles gesneden. Wel alle ovalen en bijbehorende holle driehoeken, maar nog niet alle vierkanten. Alleen maar net genoeg vierkanten om 1 blok te kunnen maken, voor mijn blogbericht. En voor dat ene blok had ik ook precies genoeg ovalen units gemaakt. Dat betekende natuurlijk wel dat ik voor dit blogbericht dus keihard aan de gang moest om de top toch nog af te krijgen. En dat heb ik gedaan. Poepoe, ik ben er nog moe van.

Hoe is dat gegaan, die race tegen de klok?

Eerst heb ik alle ovalen aan kleur 1 gemaakt.

Daarna heb ik de tweede kleur aan alle ovalen gemaakt.

Daarna heb ik alsnog alle vierkanten gesneden.

Het snijden van de stof

Tot zover ging alles nog keurig zonder fouten. Ik heb nog heel even overwogen om weer eigenwijs te doen, door voor de ninepatchblokken niet alleen vierkanten te snijden, maar ook rechthoeken. Dan hoefde ik veel minder losse vierkanten te hebben. Dat zou snijtijd en naaitijd schelen. Maar ik heb toch wel geleerd van de eerste sessie. Niet al te eigenwijs. Dus ik heb braaf alle vierkanten gesneden.

Het naaien van de blokken

Dóór naar het maken van de blokken. Eerst alle blokken met ovalen, goed gelet op de richting en de kleurcombinaties. Dat was toch lastiger dan ik dacht. Nadat ik hier en daar toch wat stukjes weer uitgehaald had en op nieuw aan elkaar genaaid had, omdat ik het precies verkeerd om had gedaan, kwam ik erachter dat alle blokken met twee kleuren gespiegeld waren. Dus ik had die stukken niet opnieuw hoeven doen, ik deed twee blokken tegelijkertijd. Maar goed, dat zag ik dus te laat, dus maar weer gewoon hophop door. Daarna de ninepatchblokken. Eerst de donkere versie. Waarom? Geen idee, dat maakt helemaal niet uit.

En uiteindelijk had ik alle blokken af.

Super enthousiast omdat het zo goed ging, zette ik de blokken in rijen. En geloof het of niet, het laatste blok van de laatste rij: Fout.

 

En niet gezien bij het strijken. Hoe kan ik dat niet gezien hebben? Ach ja. Dat blok een stukje uit elkaar gehaald, opnieuw in elkaar en dóór.
Dat is zo’n beetje de boodschap van dit blogbericht. Als het tegenzit, even balen en daarna gewoon doorgaan.

Alle rijen aan elkaar en HOERA HOERA, de top is af.

Is hij perfect? Nee, verre van.
Is hij leuk? Ja.
Ben ik tevreden? Uitermate.

Deze top komt op de stapel tops die klaar liggen om doorgequilt te worden. Ik heb nog twee tops liggen die echt voor deze af moeten, maar daarna is deze top aan de beurt. Ik ga er voorlopig vanuit dat dat dit kalenderjaar nog wel gaat lukken.

En bij jullie? Is jullie top al af? Zelfs al doorgequilt? Als je er een foto van op facebook of instagram zet, vergeet dan niet het Quiltersgilde en het Quiltersgildemodern te taggen.

 

Groetjes,

Gerie Lammers.

Link naar blog: Satsuma deel 1