Willekeurige strips tot blokken verwerken

Sinds enige tijd volg ik Amanda van Broadcloth Studio op Instagram. Zij plaatste een tijdje geleden elke dag een filmpje van een improvisatie techniek waarbij ze willekeurig gesneden strips in een vast kleurenpalet aan elkaar naaide tot heel veel verschillende blokken. Ik vond dat heel erg leuk en besloot het ook eens te proberen.

Ik heb 5 contrasterende effen kleuren uitgekozen voor mijn palet, aangevuld met een 6e lapje. Dit 6e lapje, een zwart wit gestreept stofje, wordt door alle leden van de moderne quiltgroep ‘De MOQingBirds’ gebruikt voor de quilts die we voor de Algemene Tentoonstelling maken. Negen individueel ontworpen, en dus totaal verschillende quilts, met hetzelfde stofje er op de een of andere manier in verwerkt!

Stapelen en snijden

Amanda stapelt haar stoffen op elkaar en snijdt de stroken uit de vrije hand. Dat vond ik iets te gewaagd. Ik heb de stoffen gestapeld en met een liniaal gesneden, maar in willekeurige breedtes. Vervolgens de stroken door elkaar gehusseld en aan elkaar gaan naaien. Totaal willekeurig. Na een ronde van 5 stroken waren de ontstane lappen niet even groot en heb ik stroken toegevoegd. Ergens in de stapel ook het zwart-witte stofje.

Toen kwam het spannende. Welk blok ging ik maken? Ik besloot tot kwart cirkels met de achtergrond van dezelfde gestreepte stof er haaks op. Daarvoor moest ik de stripsets haaks op elkaar leggen en de kwart cirkels snijden. Uit elke strip set heb ik 2 kwartcirkels kunnen snijden en bleef er genoeg over voor de achtergrond.

Het naaien van de blokdelen was, ondanks het plakken in plaats van spelden, best een beetje lastig vanwege de vele schuine strookjes, die niet graag in het gareel wilden blijven. Maar, zoals altijd, lukte dit steeds beter. Ik had vooraf geen maat bepaald van het eind blok en pas na het naaien van alle blokjes kon ik zien wat de eind maat zou worden en kon ik alle blokken even groot snijden.

Puzzelen

En toen kon ik gaan puzzelen. Hoe zal ik de blokjes neerleggen?

Er zijn eindeloze mogelijkheden en velen zijn de revue gepasseerd. Het was een leuk klusje, vooral om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk diversiteit was in de samenstelling en er zo min mogelijk dezelfde kleuren bij elkaar kwamen.

Ik ben best tevreden over de uiteindelijke keuze. Het aan elkaar naaien van de grotere blokken ging prima en de top kwam tot stand.

Quilten

De quilt is niet zo groot en ik besloot het niet op de longarm, maar op mijn gewone naaimachine te quilten. Daar was ik totaal niet tevreden over en ik heb het allemaal weer uitgehaald.

In mijn garendoos vond ik een grote klos Aurifil verlopend garen waar precies de kleuren van de quilt in zaten en de 2e poging is veel beter gelukt.

Tentoonstelling

Van mijn groepsleden kreeg ik stukjes zwart-witte stof, die zij over hadden en daarmee kon ik de bies maken. En die geeft net dat beetje extra!

Wil je de hele quilt zien? Dat kan straks in april in Rijswijk, tijdens de Algemene Tentoonstelling!

En daar zijn ook de quilts van de andere MOQingbird leden te zien. Te herkennen aan het zwart-witte stofje!

 

Vriendelijke groeten, Marina Brito de Campos

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *