Will Vidinic in ‘Quilters in quarantaine’ vanuit Parijs

Ineens was het er….

Ineens was het er, het virus. En de beperking van onze vrijheden. De winkels gingen dicht. De straten ineens verlaten. Niet meer naar een café, naar de film of theater.

Maar we kregen er ook veel voor terug. Rust op alle fronten. We ademen beter, en we horen de vogels ’s morgens vroeg. Even wat kille info: we mogen één uur per dag uitgaan. Met een brief waarin het uur van vertrek en de reden waarom we op straat zijn. Worden we geacht onnodig buiten te zijn kunnen we een flinke boete krijgen. Eerst 135 euro, nu 300. Dus we kijken wel uit! De maatregelen worden nog wel verscherpt: morgen minder uren voor joggen en een masker wordt ook verplicht. Mogen we wel zelf maken dus ik ben benieuwd naar leuke créaties.

De dagen doorbrengen is geen enkel probleem. Ontbijten en het nieuws checken. Tijd nemen om donkere hoeken grondig schoon te maken en overbodige ballast op te ruimen. We zijn erg klein behuisd, een zonnig 2-kamerflatje in Montmartre, 47 vierkante meter klein, zonder balkon of tuin, maar het mooie weer komt eraan en ik kan ‘s morgens zonnebaden met het keukenraam open.
En quilten, urenlang. Momenteel werk ik aan een hexagonquilt. De quilt is geïnspireerd door een quilt uit 1821 gemaakt door Emiline Ellery, die 21 jaar oud was toen ze de quilt maakte in Newport, Rhode Island. Nu deel uitmakend van de Historic Deerfield Collection.

De lockdown zal nog wel een paar weken duren, dus het is goed mogelijk dat er hier of daar iets kleins tussendoor komt, plannen genoeg.

Aan materiaal geen gebrek, ik kan thuis in de voorraad shoppen, er worden hier quilts gemaakt sinds 1972, en ik kan het nooit over m’n hart verkrijgen een snippertje weg te gooien.

Scrapquilts is het motto hier, waar ook veel stoffen in verwerkt worden die niet voor quilts ontworpen zijn.

Tips voor andere quilters?

Eigenlijk niet, want het is een van de laatste domeinen waarin we nog vrij zijn. We leven allemaal in een keurslijf van regels, dus ga alsjeblieft je gang en kijk naar quilts die ontstonden uit puur gebrek aan alles en waar we nu met open mond naar kijken.

Wees niet bang voor wat er komen gaat, angst is immers een slechte raadgever. Samen komen we er wel door!

Ik wil dezelfde vragen stellen aan Françoise Lietaert uit Gent, België, een ware partner in crime.

Will Vidinic

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *