Wat is Crazy quilting

Volgens ‘The Crazy Quilt Handbook’ van Judith Montano uit 1986 kan Crazy Quilting worden gedefinieerd als “een methode om stukjes en beetjes textiel op een lukrake manier vast te naaien of te appliqueren op een hele doek . Als het doek volledig bedekt is, wordt elke zoom met decoratieve borduursteken bedekt en worden geborduurde details toegevoegd”.

The Farm Journal uit 1930 voegt eraan toe dat vrouwen “hun verlangens, hun honger naar schoonheid, hun hang naar verandering en avontuur en hun liefde voor kleur, vastlegden in hun steekjes”.

Historie

Crazy quilts zijn bijzonder interessant om wat ze laten zien over de historie van textiel. Ze vertellen het verhaal over het alledaagse leven maar tonen ook de stoffen en dessins die toen gebruikt werden.

Werken we tegenwoordig vooral met katoenen stoffen voor patchwork en quilts, in het crazy patchwork werd gebruik gemaakt van weelderig fluweel, satijn en zijde naast glanzende sits en katoen.

De rijk versierde crazy quilts beleefden hun hoogtepunt in de Victoriaanse periode [1837 tot 1901] waarin de Britse vorstin Victoria heerste. Zij was wat we tegenwoordig wellicht een ‘hoarder’ , een obsessieve verzamelaar/hamsteraar zouden noemen.

Deze overdaad kwam ook terug in de kleding die aan het hof werd gedragen. Aangezien naaldwerk een van de geaccepteerde tijdsbestedingen voor dames werd geacht, zag je de overdaad ook terug in hun quilts; rijke stoffen, overdadig geborduurd en voorzien van allerlei ‘memorabilia’. De quilts waren duidelijk meer decoratief dan warm.

In het laatste kwart van de negentiende eeuw was het crazy quilten op een hoogtepunt. Producenten van zijde publiceerden patronen, pakketjes met zijderesten, borduurdraad en metallics. Ook damesbladen uit die tijd publiceerden artikelen over de techniek en gaven allerlei adviezen. Het devies in die tijd ‘Happy hands are busy hands’ (vert. Blije handen zijn bezige handen).

Vaak werden hoogtijdata verwerkt in de quilt: bruiloften, geboortes en sterfgevallen, het werd allemaal vereeuwigd in borduursteken en afbeeldingen. Zelfs de sigaren- en sigarettenindustrie deed mee door zijden bandjes en figuren te verpakken die men kon verwerken in een crazy quilt.

Het formaat van een crazy quilt is vaak wat kleiner dan een bedquilt. Ze dienden immers niet om op een bed de slapers warm te houden maar als ‘scrapbook’ van gebeurtenissen en om te pronken met het naaldwerk van de maakster.

 

 

Hedendaags crazy quilten

Crazy quilting behoort ook tegenwoordig nog tot favoriete technieken en wordt toegepast zoals in de Victoriaanse tijd. Niet als quilt om warm te houden maar vooral voor decoratie en accessoires. De Franse Cécile Franconie heeft bij Quiltmania een boek uitgegeven met tal van patronen en ideeën voor hedendaagse toepassingen.

Als aandenken aan gebeurtenissen binnen het gezin of familie is crazy quilting nog steeds populair. Oude zakdoekjes, kant, haarlinten, stukjes stof van speciale kleding, draagt, in combinatie met geborduurde data, bij aan de herinnering. Een idee voor een trouwerij of geboorte? Toen Quiltnieuws voor de 100e keer werd uitgegeven maakten de redactieleden allemaal een crazy quiltblok met het getal 100 erop.

Machinaal

Een andere toepassing is het machinale borduren. Sylvia Kaptein schreef in samenwerking met Bernina een Quilt Along [QAL] uit zodat deelnemers hun machines beter leerden kennen en als resultaat een mooie crazy quilt maakten.

Maakster: Aafke Oudman

Hoe ontwerp je een crazy quilt?

Er zijn vijf belangrijke elementen nodig om tot een succesvol ontwerp te komen: Kleur, herhaling, balans, stoffen  (effen en gedessineerd) en wat we tegenwoordig ‘embellishment’ (versiering) noemen.

Voor kleur, balans en stofgebruik verwijzen we naar Quiltnieuws 149, 150 en 151. Maaike Bakker gaat in een driedelige serie uitgebreid in op kleurgebruik in quilts.

In een crazy quilt kan je heel goed restjes kwijt van andere stoffen dan katoen. Zoals gezegd, zijde, satijn, fluweel, een restje van een dierbare jurk, een stukje mooi gordijn, het kan allemaal. Je naait namelijk op een ondergrond.

Zowel een hele doek als blokken zijn geschikt maar je kan ook een lichtgewicht materiaal zoals luierinleg gebruiken. Dan wordt je eindwerkstuk ook niet zo zwaar.

Waar je op let is afwisseling en balans. Ga je uit van een bepaalde vorm [bijv. een driehoek] of kleur, herhaal dat dan over het oppervlak van de hele quilt. Teken (en kleur) eventueel je blokken eerst zodat je het kan visualiseren.

Zorg ook voor afwisseling van stoffen in je blokken. Als je alleen gedessineerde stoffen gebruikt zullen je borduursteken wegvallen. Als je alleen stoffen met textuur [zoals bijv. fluweel] gebruikt wordt het geheel een beetje saai. De balans zit ‘m in de afwisseling van textuur, effen en gedessineerde stoffen.

Maakster: Marjo Bonnier-Wolthuis

Voorbeeldblok ‘Crazy Huswif’

In de TOM van september hebben we de techniek van foundation piecing uitgelegd. Crazy quilten werkt op dezelfde manier.

Je begint met een stukje stof waar je steeds nieuwe stukjes aan toevoegt. In Quiltnieuws 143 schreef Marianna Bergkamp over haar ‘Crazy Huswif’.

Het  patroon in spiegelbeeld vind je hier. Werkwijze: naai de stukjes stof in de aangegeven volgorde op de ondergrond. Je begint met A1. Dan leg je A2 met de goede kant op A1 en stikt over de getekende lijn (Nb:  je lapjes liggen op de kant waar je niet getekend hebt, zodat je over de getekende lijn kunt naaien aan de achterkant).

Ga zo verder met de andere lapjes tot het blok vol is. Strijken (voorzichtig!) en op maat snijden (16 x 16 cm inclusief een halve cm naadtoeslag rondom). Versier hierna de crazy blokken met kant, diverse siersteken en evt. kralen en knoopjes.

Niet alle crazy quilts hebben een tussenvulling maar een achterlap is wel nodig om het af- en aanhechten van de borduurdraden te verbergen. Een sandwich met tussenvulling laat zich ook heel goed knopen in plaats van quilten.

Bibliotheek Quiltersgilde

In de bibliotheek van het Quiltersgilde zijn o.a. de volgende boeken over dit onderwerpen te lenen:

  • The Crazy Quilt Handbook,  Montano, Judith
  • Victorian Patchwork & Quilting Dettore , Arlene en Maxvill, Beverly
  • Crazy Quilting , Aller, Allie
  • .. just a little bit crazy , Aller, Allie en Bothell, Valerie
  • Joyful Daily Stitching seam by seam, Bothell, Valerie
  • Free-Form Embroidery, Baker Montano, Judith
  • The Visual Guide to Crazy Quilting design,  Boggon, Sharon
  • Motifs for Crazy Quilting,  Michler Marsha J.
  • Crazy Quilts by Machine,  Michler,  Marsha J.

 

Veel succes!!