Quiltnieuws 151

Vroege vogels

De post had er zin in deze keer. Eerder dan verwacht werd Quiltnieuws 151 bezorgd bij de leden van het Quiltersgilde. Nog niet bij iedereen maar diegenen hebben iets om naar uit te kijken. We hebben afgesproken met Post NL dat ze 2 weken de tijd hebben om alle nummers te bezorgen. Dat betekent in de praktijk dat leden die op 15 maart, 15 juni, 15 september of 15 december hun exemplaar niet hebben gekregen dan pas de ledenadministratie hoeven te berichten. Er is dan ergens iets fout gegaan wat Ineke altijd snel weer oplost.

Ledenpas

Zoals gewoonlijk is de nieuwe ledenpas meegestuurd bij de eerste Quiltnieuws van het jaar. Deze zit op de adresdrager. De pas is geldig indien het lidmaatschap van het Quiltersgilde op tijd is betaald.

 

Wat kan je verwachten?

Een heleboel leuke artikelen om te lezen en vooral ook een eerste terugblik op het Quiltersgilde en Quiltnieuws in aanloop naar ons jubileumjaar 2023. Dan bestaat het Quiltersgilde 40 jaar, Marlies van Huijgevoort duikt dit jaar in de archieven en beschrijft elk kwartaal een decennium. De eerste 10 jaar gaan over de oprichting van het Quiltersgilde, het ontstaan van Quiltnieuws als officieel verenigingsblad en de namen en patronen van toen. Er werd destijds al veel geschreven over tentoonstellingen, midweken en bijzondere acties zoals de Twaalf Commissarissen Quilt van Marieke Dijkers.

Maria Hofmans is deze keer onze hoofdpersoon in Het portret. Marian Meijerink deelt een aantal van haar technieken en experimenten met ons. Het eerste deel van de mysterie 2022 en de quilt Blij ei met alle patronen vind je erin terug. Gerda de Jong maakte ook nog een paaskippetje en een handig tasje met vakken waarvan de werkbeschrijving en patronen uiteraard te vinden zijn in Quiltnieuws. Een bescheiden Prikbord dit keer maar ook verhalen over bijzondere ontmoetingen en projecten. Kortom er valt veel te lezen.

 

Experimentjes

Marian Meijerink houdt ervan om nieuwe dingen uit te proberen en te werken met materiaal dat voorhanden is. De mooie lijntjes in een gecraqueleerd voorwerp trokken haar aandacht en ze besloot te kijken hoe ze dat met stof kon bereiken. Ze vertelt: “Tijdens het craqueleren had ik een lapje waarop  helemaal geen barstjes te zien waren.  Dus  geen verf opgenomen via de scheurtjes in het opgedroogde meelpapje. Overal heb ik wat stukjes verf verwijderd en ook juist laten zitten. Dubbelgevouwen voor een omslag van een boekje, op de voorkant een bloem genaaid. Om te voorkomen dat er meer stukjes verf af zouden gaan heb ik er ook gaas overheen genaaid. Bladzijden erin en met de naaimachine op de middellijn  vastgezet met een rechte steek”.

Dat het nog goed gekomen is met de andere probeersels valt te lezen in Quiltnieuws.

Een compliment

Joke van der Linden was een van de geluksvogels met een snelle postbode. Zij schreef over dit nummer het volgende:

“Vandaag werd ik blij verrast met het nieuwe nummer, zoals altijd mooi maar dit keer vind in het ‘t reageren waard. De reden: minder alleen traditionele quilt en patronen maar steeds meer aanverwante creatieve en experimentele artikelen met aandacht voor andere vaardigheden en meer eigentijdse experimenten en toch ook voldoende aandacht voor  basisvaardigheden en kennis. Ook de kalender wordt gevolgd, Pasen, en ruimte voor sneller te maken werkstukken, waar ook veel mensen blij mee zullen zijn Mijn dank! Echt een nummer waar veel mensen wat mee kunnen”.

Hier zijn we uiteraard heel blij mee. De redactie probeert altijd interessante kopij te verzamelen voor alle quilters of je nu traditioneel, modern, art of anderszins interesse hebt in quilts en patchwork. Joke gaf ons nog een tip voor een ontwerpprogramma waar we zeker mee aan de slag gaan. Heb jij nu ook een wens, opmerking of tip voor / over Quiltnieuws? Laat het ons weten. We maken een verenigingsblad immers met elkaar en met zoveel leden moeten er meer mensen zijn die ideeën hebben. Het mailadres waarop je ons kan bereiken is redactie@quiltersgilde.nl

Regiodagen voorjaar

Quiltnieuws loopt altijd een beetje achter bij de actualiteit en soms zit dat ons dwars. In het geval van de regiodagen staat in Quiltnieuws de vermelding dat alle regiodagen in maart zijn vervallen. Dat was een terecht besluit begin februari op basis van de toen geldende maatregelen. Echter, binnen drie weken, de drukker was net aan de gang om ons blad te drukken, werden alle regels versoepeld en konden we toch meer dan we dachten. Enkele regiovertegenwoordigers zijn erin geslaagd om alsnog alles te organiseren voor een gezellige dag in maart waarbij elkaar ontmoeten, gezelligheid, show en tell en een workshop centraal staan.

Klik hier voor het totale overzicht en om je op te geven.

Veel leesplezier en wellicht treffen we elkaar op een van die gezellige dagen in het land.

Inge van Koningsveld

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *