Quiltfestival Noord-Groningen 2023

Verslag van een mooi, warm festival

Het afgelopen weekend hebben tientallen quilters genoten van het prachtige weer in combinatie met prachtige textiele werkstukken. Elke twee jaar is het weer een feestje. Deze keer was het extra feest. Rob en Marjan Ruitenberg kregen uit handen van de burgemeester een koninklijke onderscheiding opgespeld!

 

De prijswinnaars

Behalve de koninklijke lintjes werden ook de prijzen van de wedstrijd donderdag avond uitgereikt.

Eerste prijs ging naar Corrie Smit voor haar werk met de titel ‘Verbonden’.

Tweede prijs was voor Claudia Scheja met ‘With Each Other’.

Derde prijswinnaar was Corinne Zambeek van Hasselt voor het werk ‘Bladeren in een Herfstzonnetje’.

Van harte gefeliciteerd met jullie prijs!

Kamperen en fietsen

Vanuit de camping in Winsum ben ik per fiets de dorpjes afgegaan. En af en toe een treinritje om te zorgen dat ik alle locaties die ik wilde zien binnen de twee dagen kon bezoeken.

Op vrijdag stond ik namelijk in de hal met de ‘onuitspreekbare naam’ bezoekers te wijzen op de voordelen van het lidmaatschap van het Quiltersgilde. Er lagen oude Quiltnieuwsen die meegenomen mochten worden. Alle flyers over onze komende Algemene Tentoonstelling, modern- en art quilten en de voordelen van het lid worden werden gretig in de tas gestopt. Leuke gesprekken gevoerd en heel veel bekenden gesproken.

Een kopje koffie met appeltaart gehaald. En daarnaast moet je ook wat met je handen doen vind ik. Dus werkte ik aan mijn Moderne Round Robin die op de Algemene Tentoonstelling komt te hangen. Ik heb nieuwe naalden met een ‘lasso’. Die werken perfect voor big stitch met dikker garen. De naalden komen uit Duitsland. Kijk maar eens op de website www.lassonadel.de 

 

Op zoek naar moderne quilts

Ik dacht altijd dat Quiltfestival Noord-Groningen erg ‘arterig’ is. Maar het is juist heel afwisselend! Mijn smaak en interesse is in de tussenliggende jaren (ik ben er 6 jaar geleden geweest) waarschijnlijk ook veranderd. Veel dingen die ik vroeger echt TE veel art vond, kan ik nu beter waarderen. De quiltwereld is constant in beweging en dat is spannend.

Nieuw voor mij was Monika Huelsenbusch. Ik vind haar werk prachtig en het is een heel bescheiden vrouw. Leuk met haar gebabbeld. Je kunt haar vinden op Instagram Instagram account

 

Ontmoeting met Nienke de Lange

Als ik Nienke tegenkom gaat het al heel gauw over het Textiel Platform, Textiel Festival en STIDOC. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel goed naar haar tentoongestelde quilts heb gekeken, want een enthousiast gesprek duurde wat lang. En daar kwam mijn wederhelft vragen hoeveel kerken ik voor vandaag nog op de planning had staan……

Ons gesprek ging hoofdzakelijk over de communities, voor iedereen die van textiel houdt en voor alle ‘soorten’ quilters:

De communities van Textiel Platform zijn ongeveer twee maanden geleden van start gegaan. Via deze communities kun je inspirerende dingen delen en vragen stellen om van elkaar te leren.

En voor liefhebbers van Pinterest: Textiel platform heeft nu ook een pinterest account

Doei Nienke! Hop hop, gauw weer op de fiets naar het volgende mooie kerkje!

 

Ontmoetingen met Jo Huijsman-Nammensma en Elfriede Grooten

Als eerste kwamen we op zaterdag langs het kerkje van Jo. Wat een prachtig geheel haar jute zakken als ‘jaarkalender’. Voor elke maand een andere vorm, kleur en detail. Van Jo hebben we een ledenportret gemaakt waarin ze uitlegt hoe belangrijk het lidmaatschap van het Quiltersgilde voor haar is. Op ons YouTube kanaal is haar portret te zien. Op de terugweg naar de camping op zondag ben ik ook nog even bij Elfriede binnengelopen. Ik vind haar echt een goed voorbeeld van een moderne quilter. Zij is als vrijwilliger bij het Quiltersgilde een keer in de schijnwerpers gezet. Lees het verhaal hier  en daar zie je ook meer van haar werk.

 

Dit was de laatste keer dat dit Quiltfestival in deze vorm gehouden werd. Ben benieuwd naar het vervolg!

 

Rose-Anne de Haan

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *