Quilt “Meisje met de parel” gemaakt door Marja Vocht

Het patroon

Al jaren maak ik quilts en geef ik les in patchwork en quilten.

Ook maak ik zelf patronen met het computerprogramma EQ7. Maar  in dit geval gebruik ik het gratis te downloaden computerprogramma “Quilt Assistant ” van Arnout Cosman.  Met dit laatste programma kun je elke prent bewerken tot een regelmatig patroon.

Voor “Het meisje met de parel” heb ik gekozen voor de het Inner city patroon. (een mogelijkheid in de Quilt Assistant)

Verzamelen

Daarna werd het heel lang stil, het was verzamelen, ruilen , kopen, krijgen en bedelen om de juiste kleuren stof bij elkaar te krijgen en deze kleuren ook weer in zoveel verschillende nuances. Het werden stofjes van katoen, zijde en linnen.
Om zeshoekjes te kunnen maken met de English paper piece methode heb ik steeds 2 stroken in de lengte aan elkaar genaaid en de zeshoekjes daar op gelegd en uitgeknipt.
Bijna 2000 stukjes een heel karwei vooral om het gezicht goed te krijgen. Ik denk dat ik het hele gezicht zeker 3x heb gemaakt voor ik eindelijk tevreden was.

Al die tijd keek ‘Het Meisje’ mij aan dat ik op de gordijnen gespeld had. Dan leek het weer of ze scheel was en dan leek het weer of ze een baard had. Gelukkig dat de papiertjes erin zaten anders waren veel stukjes al lang uitgerekt.

Uiteindelijk was ze er dan, mijn “Meisje met de Parel”.

Ik ben nog nooit zo trots geweest op een quilt , het patroon, de uitvoering helemaal van mijzelf met heel veel dank aan Johannes Vermeer.

Johannes Vermeer centrum in Delft

Toen las ik een stukje in de Telegraaf over het Johannes Vermeer centrum in Delft.
Daar is nu een tentoonstelling van het “Straatje van Vermeer” door professionele kunstenaars en amateurs.

Ik dacht als men daar open staat voor amateurs dan willen ze vast mijn  “Meisje” ook wel eens zien en zodra ik dat had bedacht heb ik een foto opgestuurd.
Ik weet als ik na ga denken durf ik niet meer. Meteen kreeg ik een reactie dat men zo vaak verbluft was van de creativiteit van mensen en de passie waarmee het werk tot stand komt.
Ook werd ik onmiddellijk uitgenodigd het werk voor 3 maanden van 1 okt. t/m 31 dec. bij hen te exposeren. Ik was totaal verbluft . 2 uur nadat ik de foto had opgestuurd was alles geregeld.

Voordat we vakantie gingen hebben we de quilt in Delft afgeleverd. Nog snel een passende hoes gemaakt, heel groot want uit respect voor het schilderij heb ik de quilt op een houten frame gespannen.
We werden allerhartelijkst ontvangen door de directeur Herman Weyers, hij nam ons mee naar de 2e etage waar de quilt komt hangen en nodigde ons uit het hele Johannes Vermeercentrum te bekijken en we kregen kaartjes om een keer met de familie te komen kijken.

Een mooi boeiend kijkje in het leven van Johannes Vermeer en ook de rest van de dag in Delft was meer dan de moeite waard.

Alles bij elkaar een onverwachte leuke ervaring.

Verhaal en foto’s ingestuurd door Marja Vocht.

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *