Een quilter maakt reclame

Allereerst wil ik graag de expositie Human Beinig Human onder de aandacht brengen. Aankomend weekend, 6 en 7 juli is het laatste weekend van deze expositie in de Gehoorzaal in Den Dolder . Negenentwintig kunstenaars geven op hun eigen wijze vorm  aan de vraag wat betekent het om mens te zijn in deze wereld.

Wat heeft de mens gedaan met de wereld. Zijn we bezig om de wereld zo te veranderen dat er geen menswaardig bestaan meer mogelijk is? Moet de mens zich aanpassen aan de wereld of de wereld aan de mens? Is de menselijke wereld te ver afgedwaald van de natuur? Hoe ziet een waarlijk menswaardige wereld eruit? Wat is het wezen dat zich mens noemt?

Een thema wat geleid heeft tot verassende textiel kunst en volgens mij is het echt de moeite van een bezoekje waard. Een extra cadeautje is de natuur rondom de Gehoorzaal en niet te vergeten de geschiedenis van het complex.

Voorbereiding

Van te voren is het altijd even nadenken wat ik mee moet nemen naar een expositie. Natuurlijk mijn geselecteerde werk, maar ook de visitekaartjes en een schaar en draad. Uit ervaring weet ik dat je in iedere ruimte weer voor verassingen komt te staan en dan is het handig dat je goed gekleed van huis gaat.

Warm bad

Een expositie inrichten met textielkunstenaars is een feestje van herkenning. Uiteraard kan er niet te veel gekletst worden, tenslotte moet er vooral gewerkt worden.

En wat is het dan fijn dat na alle eerste chaos er een prachtige expositie ontstaat.

Weer even wennen

Wat heb ik genoten van het mooie weer de afgelopen twee weken en wat moet in nu weer wennen aan een wat onbestendiger weertype.

Met mooi weer heb ik gelijk het vakantiegevoel te pakken. De schuifdeur naar het terras wagenwijd open, gras hamsteren (hooien voor de paardjes)  en niets is zo fijn als  een ijsje. Met de fiets er naar toe is wel een voorwaarde, tenslotte moeten de calorieën een klein beetje in balans blijven. Genieten van de mooie zomeravond en de prachtige zonsondergang maakt de dag compleet en ik verheug mij nu ook  alweer op de volgende periode met mooi weer. 

Maar ieder nadeel heb z’n voordeel en dus als het weer iets minder is heb ik  ook weer tijd voor de lapjes en draadjes. Op dit moment ben ik een lap aan het weven waarvan ik een 2D art-quilt ga maken. De inspiratie is zee en bootvluchtelingen.  Nog steeds proberen vluchtelingen de oversteek te maken en het nieuwe werk past in de serie Over-Oever wat ik eerder in 2019-2020 heb gemaakt. Het is droevig dat het nog steeds een actueel onderwerp is.

De ondergrond  maken is wel even een uitdaging. Dubbelweven, dat is twee lagen gelijktijdig weven. Een behoorlijke worsteling, maar ik heb nu eindelijk de slag te pakken. 

Kunst en Kitsch

En dan nog even over de  expositie 40 jaar tussen kunst en kitsch in  Museum More – kasteel Ruurlo . In samenwerking met AVRO-TROS  is een tentoonstelling gemaakt waar maar liefst 80 opzienbarende objecten uit de geschiedenis van het programma zijn te zien. Samen met mijn ‘oude’ quilt groepje heb ik deze tentoonstelling bezocht en wat hebben wij ervan genoten.

Onze uitjes sluiten wij altijd af met iets lekkers, dit keer in de oranjerie van het kasteel.

Tot zover mijn nieuwtjes, een hartelijke groet en ik wens alle lezers een zomer met heel veel zon.

Jo Huijsman

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *