Blokken voor Limburg

Van vieren naar vrezen

“Het komende nummer van Quiltnieuws wordt het honderdvijftigste! En dat verdient een bloemetje”.  Zo begint de oproep in het komende Quiltnieuws van september dat over enkele weken bij de leden op de mat valt. Dat de realiteit van alle dag ons in een heel andere gemoedstoestand zou brengen, konden we op dat moment niet vermoeden.

De mensen in Limburg en over de grens kregen te maken met een totaal onverwachte ramp waarbij het water letterlijk levens verwoestte. En zij hebben nu dat bloemetje nodig. Niet letterlijk maar als symbool van steun, sterkte en kracht die wij allen hen toewensen. Daarom alvast dit bericht via de website voor een initiatief waarbij wij alle quilters willen oproepen om mee te doen.

Blokken van bloemen of harten

Wij vragen je een blok te maken onder het motto ‘dat verdient een bloemetje’ of ‘een hart onder de riem’. De maat van de bloemenblokken laten we vrij met een minimum van 15 x 15 cm, 20 x 20 cm, 25 x 25 cm tot een maximum van 30 x 30 cm plus (ruime) naadtoeslag. We laten het graag aan de creativiteit van de deelnemers over hoe de bloemetjes eruit komen te zien. Bloemetjesstoffen, geappliqueerde bloemen, bloemen in patchwork, een enkele bloem of een hele bos.

Patroon

Voor het hartenblok is een patroon (blad 1 en blad 2) beschikbaar met een maat van circa 20 x 20 cm (8 x 8 inch). Je vindt het ook in Quiltnieuws 144.

De blokken kunnen opgestuurd worden naar Quiltersgilde, Rapsodie 41, 1507 TJ Zaandam

of ingeleverd worden tijdens de tentoonstelling van Miniatuurquilts op 12 t/m 15 oktober in de Broodfabriek te Rijswijk.

 

Zoals gebruikelijk voor een Algemene Tentoonstelling deden wij een oproep voor het maken van hartenblokken. De tentoonstelling ging niet door zoals we allemaal weten maar we kregen wel al een aantal blokken via de post. Daarvan zijn twee tops gemaakt die binnenkort gequilt worden door een vrijwilliger. Het begin is er dus maar laten we zorgen dat er nog veel meer warmte geschonken kan worden.

Draag je steentje bij

Om van de blokken quilts te maken is ook hulp nodig. Wil je (bijvoorbeeld met je quiltgroep) een aantal blokken tot een top naaien, je (longarm) naaimachine inzetten om de tops te quilten of anderszins bijdragen? Laat het weten via marlies.vanhuijgevoort@quiltersgilde.nl, dan gaan we zorgen dat de mensen in Limburg weten dat wij als quiltersgemeenschap hen niet in de kou laten staan.

18 antwoorden
 1. Els Houx-Mescher zegt:

  Een mooi initiatief, quilts voor Limburg. Dat bracht mij op een ander idee: veel quilters hebben planken vol quilts liggen, kunnen we niet zorgen dat mensen een of meer quilts afstaan voor getroffen quilters in Limburg?

  Beantwoorden
  • Jeannette Kasbergen zegt:

   Prima idee. Ik heb nog wel een aantal quilts die ik daarvoor ter beschikking wil stellen. Opsturen naar hetzelfde adres?

   Beantwoorden
 2. Mieke zegt:

  Hoi,
  Inderdaad een leuk idee.
  Ik neem aan dat de afgewerkte quilts geschonken worden aan mensen waarvan de inboedel verdwenen/beschadigd is.
  Ik ben al lang niet meer quilten actief.
  Een goed moment om weer eens in mijn lappendoos te gaan snuffelen.
  Ik ga voor de hartjes.

  Beantwoorden
 3. Fernande zegt:

  Voor patch Verviers hebben we huizen genaaid, ze maken ook quilten. Hier in Vilvoorde hebben we ook quilten te schenken maar voor het ogenblik is het moeilijk want alles is nat en de mensen zijn nog niet in hun huizen terug. Ondertussen hou ik alles bij mij, ik blijf in contact met een dame van Verviers en we zullen de quilten geven wanneer het kan. Nu begin ik hartjes te maken. Nederlandse dames hebben huizen voor mij genaaid, nu hartjes voor Nederlandse dames.

  Beantwoorden
 4. Quilting Dutch zegt:

  Hallo allemaal, goed om te lezen dat we onze mede(quiltende)mens een warm hart toe dragen. Mij lijkt dat het er niet toe doet wat je doet, als je maar iets doet. Samen met mijn moeder zijn we vandaag met het maken van blokken begonnen.
  Ik bied me ook aan om voor anderen blokken aan elkaar te zetten.
  Dus heb je daarbij hulp nodig hoor ik het wel. (Ik woon in Bergen op Zoom.) Voor mij maakt het niet uit of de blokken verschillende maten hebben, om ze aan elkaar te zetten.

  Hoe groot willen we de uiteindelijke quilt laten zijn?
  Maken we ook apart quiltjes voor kinderen, en wat zijn dan de maten daarvan?

  Ik hoor graag wat ik kan bijdragen.

  Groeten, Ellen.

  Beantwoorden
 5. J.D. van Roest zegt:

  is er een verzameladres t.b.v. Limburgse quiltsters/ quilters , of zijn er regionale verzamelpunten, waar quiltmateriaal, wezenblokken, stoffen, ufo’s , quiltboeken (of …. ??) naar toe kunnen.?
  Is er een concrete lijst van wat wel en wat niet echt hulp zou zijn?
  (n.b. dit is geen aanbod om verzamelpunt of -adres te worden. Dat kan ik er op het moment als mantelzorger beslist niet bij hebben , maar met spullen wil ik graag bijdragen) . Jan

  Beantwoorden
 6. C. van Leeuwen zegt:

  Ik zou graag willen weten hoe de stand van zaken is , waar is echt behoefte aan? Ik zou graag doneren maar weet niet wie het overzicht heeft in Limburg , ik sluit me aan bij de vragen van Jan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *