Jannie de Breuk in ‘quilters in quarantaine’

Coronavirus en Quilts afmaken

Nu iedereen aan huis gekluisterd is, zie ik op social media dat er heel veel creativiteit ontstaat. Want in ieder mens schuilt wel iets van creativiteit en dat is zo leuk om te zien. Ook bij de lokale ondernemers, die verzinnen allerlei manieren om hun producten toch bij de mensen thuis te krijgen.

Maar als quilter mag je blij zijn met je hobby; dat geldt natuurlijk ook voor alle creatievelingen op gebied van haken, breien, schilderen enz. Je hoeft je niet te vervelen in deze ‘íntelligente lockdown’.

Niet afgemaakte quilts

Het valt me op dat  heel veel quilters  hun niet afgemaakte quilts tevoorschijn halen. Dat zie ik ook bij mijzelf. Ik heb veel workshops gevolgd om te kijken of ik een bepaalde techniek leuk vind. Vaak kreeg ik de top niet af en dan ging het bij mij in een bak om later nog eens naar te kijken. Als een techniek heel leuk is dan maak ik de top altijd af.

Nu heb ik de bak met ‘niet afgemaakte quilts’ voor de dag gehaald en eens kritisch gekeken; vond ik het leuk om te doen, ligt deze techniek mij en zo ja dan ging ik lekker aan de slag, want ik had nu immers tijd genoeg. B.v. workshop ‘Sterbagello’ van Greetje Hein, ga ik afmaken.

Workshop Gelli Plate bij Suze Termaat, ga ik ook afmaken, ligt klaar om te quilten.

Ook het naslagwerk van workshops en regiodagen heb ik nog eens goed bekeken. Ook hier kwam de vraag naar voren, vind ik het nog leuk of niet. En ja niet afgemaakte blokken vond ik toch wel zonde om weg te gooien dus bewaar ik die nog even voor ‘je weet maar nooit’.

Maar ik heb toch wel heel veel weggedaan.

Verandering door de jaren heen

Door de jaren heen verandert je smaak, vooral in de keuze van stoffen. Dus komen er ook lapjes tevoorschijn die ik niet meer zo leuk vind. Tijdens het quiltweekend van het Quiltersgilde afgelopen maart gaf Jeanette Broer een geweldige tip. De ‘niet zo leuke lapjes’ in een verfbad van donkerblauwe verf doen. Dat heb ik geprobeerd en warempel dan worden ze toch weer mooi om te zien en deze lapjes hebben allemaal immers dezelfde kleur.

Verder kun je natuurlijk deze lapjes gebruiken voor een achterkant van een quilt of een hoes maken voor de quilt.

Maar ook de manier van quilten verandert bij mij. Zo quilt ik niet meer met de hand, nou ja alleen de hexagonnen, dat vind ik nog een heerlijk klusje. Zo tussendoor heb ik hexagonnen klaar liggen met Kaffe Fassett stofjes.

De naaimachine is mijn ‘grote vriend’ om te quilten. Ook het moderne quilten spreek mij enorm aan.

Dus ik heb besloten om alleen af te maken wat ik echt mooi vind of prettig vind om te doen. B.v. De ‘Ballen quilt’ van Rita Dijkstra. De ‘aquaquilt’ van Rita Dijkstra heb ik af.

 

In Zuid Afrika heb ik een lap gekocht en die ben ik aan het verwerken in combinatie met batiks.

Afrikaanse stoffen verwerkt

Afrikaanse stoffen verwerkt

Ik vond een bak met allemaal repen stof van verschillende breedte van Kaffe Fassett stoffen om een ingewikkelde log cabin te maken. Vind ik niet meer leuk en toen heb ik  de repen aan elkaar genaaid en daar diagonaal blokken van gesneden.

Terwijl ik de afgelopen weken zo bezig was en ik veel op social media zat te kijken, naar quilters die  heerlijk bezig zijn om quilts af te maken, schoot mij te binnen dat als deze quilters nu allemaal eens een quilt insturen voor de Algemene Tentoonstelling in Nijkerk. Want we willen toch als leden van z’n mooie vereniging een hele gave tentoonstelling bezoeken?  Wat zou dat toch geweldig zijn.  Insturen kan tot 3 mei a.s.

Iedereen wordt over het coronavirus goed op de hoogte gehouden door de Overheid.
Laten we hopen dat dit evenement van het Quiltersgilde door kan gaan.!!

 

Een quiltgroet van Jannie de Breuk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *