Terugblik op het jubileumjaar 2023

Feestelijke evenementen

Als medewerker Evenementen kijk ik terug op een feestelijk jaar. Het begon in maart met de Meet & Greet Traditioneel waar 60 deelnemers genoten van de lezing van Anna Jantina en de workshop van Jacqueline Wouters. In april was ik voor het Quiltersgilde in de Broodfabriek tijdens de Patchwork- en Quiltdagen in Rijswijk. Hoewel onze stand wat terzijde stond wisten bezoekers ons goed te vinden en hebben we nieuwe leden mogen verwelkomen. Een aantal leden had een spreekwoordelijke ‘wereldreis’ gemaakt vanwege de trein die bij Voorschoten in het weiland lag. Des te leuker was het om hen bij onze stand toch nog te kunnen begroeten.

Tijdens de jubileumdagen heb ik heel veel quilters mogen ontmoeten in respectievelijk Hoogeveen, Westendorp, Hoorn en Bunschoten. Voor de dagen in Dordrecht, Goes en Waalre heb ik op de achtergrond meegeholpen met de voorbereidingen. Op de locaties waar ik aanwezig ben geweest kon ik zelf meegenieten van de gezellige sfeer. De make&take tafel was continue bezet, er werd genoten van de tentoonstelling van miniatuurquilts en van de high tea die op elke locatie werd geserveerd. Het zijn voor mij onvergetelijke dagen geworden.

In augustus was onze eigen, grote tentoonstelling in De Loods in Nijkerk. 2 dagen heb ik in onze stand meegeholpen waar het een drukte van belang was. Vele leuke gesprekken gehad en zelfs Duits en een beetje Frans gesproken na binnenkomst van een busgezelschap uit België. De sfeer was top en dat geeft me energie.
Na de jubileumdagen hield mijn ‘baan’ min of meer op en ging ik in gesprek met onze voorzitter over andere taken. De huidige secretaris stopt volgend jaar waardoor ik als aspirant bestuurslid een ‘snuffel stage’ doe om haar taken in 2024 over te nemen. Als alles naar ieders tevredenheid gaat dan hoop ik je volgend jaar opnieuw te mogen begroeten.

Yvonne van der Sluijs

Secretariaat in 2023

Het afgelopen jaar was een bijzonder jubileumjaar. Er is heel veel georganiseerd door het Quiltersgilde in 2023 en dat bracht natuurlijk ook het nodige werk met zich mee. Zowel voor mij persoonlijk door mee te doen, b.v. aan de Steekproeverij, maar ook veel werk als secretaris. Het jaar begon voor mij met het regelen van de verzending van het speciale cadeautje voor de leden: een handig vouwdoosje van meori. Menigeen liet weten daar heel blij mee te zijn. Er was veel meer e-mailverkeer, vragen die beantwoord moesten worden, mailtjes doorsturen naar o.a. de ledenadministratie, mensen die graag lid wilden worden of toch hun opzegging in wilden trekken en lid wilden blijven. Niet te vergeten ook het meewerken aan de Algemene Tentoonstelling in Nijkerk. Wat een feestje was dat weer.

Ik heb nu nog vier maanden te gaan als secretaris in 2024, dat betekent het historisch jaaroverzicht bijwerken, voorbereidingen voor de Algemene Ledenvergadering en dan op deze vergadering het stokje doorgeven aan mijn opvolgster.

Ik wens iedereen weer een mooi, creatief en actief 2024 toe.

Gerrie Schoonebeek, secretaris voor het Quiltersgilde.

I

De regio’s in 2023

Na de rustige jaren vanwege de pandemie konden we weer volop eropuit om elkaar te ontmoeten tijdens de regiodagen. Alle plannen die er al enige tijd lagen konden uitgewerkt worden en de dagen gepland. Op een enkele uitzondering na werden de regiodagen in 2023 druk bezocht. Eigenlijk weer op het niveau van vóór Corona.

Een uitdaging voor het bestuur was het opvullen van de vele vacatures, plooien glad strijken waar nodig en de helpende hand bieden bij probleemgevallen. Tijdens de medewerkersdag in september namen we afscheid van de regiovertegenwoordigers die het stokje over wilden geven. Het bestuur is hen zeer erkentelijk voor de, soms vele jaren, van inzet voor onze vereniging. Het lukte in bijna alle gevallen om goede vervanging te vinden en ook voor de laatste vacatures hebben we goede hoop.

Er zijn ook twee regio’s samengevoegd: Zeeland en Noord-Brabant West. De daarmee ontstane ‘nieuwe’ regio kreeg de naam Zuid-West en hun eerste regiodag in Goes staat gepland op maandag 4 maart aanstaande.

In alle regio’s werd en wordt door de regiovertegenwoordigers hard gewerkt om leuke dagen te organiseren. Ook in 2024 hopen we weer vele leden te begroeten tijdens de regiodagen. Meldt je aan, je krijgt er geen spijt van! Alle informatie vind je op de website klik en in Quiltnieuws.

Marjolein van der Eijk

En zoveel meer

Een terugblik heeft als nadeel dat je nooit alles kunt benoemen of dingen vergeet. Als voorzitter wil ik álle medewerkers heel hartelijk bedanken voor het vele extra werk dat ze hebben verzet in 2023:

De Artquiltcommissie die het jubileumjaar aftrapte met De Steekproeverij waar meer dan 1100 mensen aan meededen en de presentatie tijdens de Algemene tentoonstelling van de resultaten;

De Tentoonstellingscommissie die zowel een Tentoonstelling van Minatuurquilts als de Algemene Tentoonstelling organiseerden. Zij initieerden tevens de tentoonstelling van Memoryquilts om leden die ons ontvielen te eren. Een initiatief dat werd gewaardeerd en dat we voortzetten bij komende evenementen;

De commissie Modern quilten die vele groepen in het land hielp om een start te maken en mensen met interesse voor modern quilten samen bracht;

De Redactie van Quiltnieuws die er weer in slaagde om vier inspirerende nummers van Quiltnieuws samen te stellen;

De medewerkers van de Bibliotheek die vele boeken verzond en tijdens de Algemene Tentoonstelling dozen vol meesjouwden zodat bezoekers ze konden inkijken en ter plekke lenen;

De Ledenadministratie die dit jaar een groot aantal nieuwe leden inschreef waar we heel blij van werden;

De Helpende handen, een groep vrouwen die ons hielp met snijden van lapjes voor de nieuwe ledendozen, het vouwen en vullen daarvan en het maken van workshoppakketjes voor de make&take tijdens evenementen en beurzen;

De vrijwilligers die tijdens beurzen, tentoonstellingen en evenementen de handen uit de mouwen staken;

De regiovertegenwoordigers die zo hun best doen om onze leden een gezellige dag te bezorgen;

De bloggers die hun wetenwaardigheden met ons delen in wekelijkse blogberichten, enz. enz.

Tot slot

Graag sluit ik af met de woorden die ik zag bij het openen van mijn browser: “Laten we vieren wat 2023 onvergetelijk heeft gemaakt”. Zelf voeg ik daar aan toe: en laten we vooruitzien naar een mooi 41e jaar van het bestaan van het Quiltersgilde waarin we vasthouden wat goed was en leren van wat beter kon.

Namens het gehele bestuur wens ik je een mooi 2024 toe (en een lieverd die thuis af en toe iets lekkers voor je op tafel zet).

 

Inge van Koningsveld

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *