Het project ”Van Tekst naar Textiel’

In gesprek met …

 

In het derde blog van de serie vertellen Diana van de Berg en Erica Blom over hun ervaringen met het project  ‘van Tekst naar Textiel’. De twee quilters kenden elkaar niet en juist daardoor werd de samenwerking een bijzondere ervaring . Zij vertellen over hun persoonlijke insteek bij het werken met tekst. Hierbij maken zij heel duidelijk hun eigen keuzes.

Samenwerken, terwijl je elkaar niet kent

Het werd al gauw duidelijk dat elkaar niet kennen geen belemmering was om samen te werken. Het werd zelfs als een waardevolle aanvulling ervaren, een nieuwe manier van het proces van komen tot een quilt. Het zorgde ook voor een open blik, zonder gestuurd te worden doordat je iets van elkaar wist. De ideeën borrelden en door het delen van deze gedachten over de uitvoering kwamen beiden toch tot een eigen concept.

 

Het werken met tekst

Diana vond haar tekst, een  gedicht, op een gevel ergens in de wijk. Ze liep er vaak langs en vroeg toestemming van de dichteres om een deel van het gedicht te gebruiken in haar quilt. Bovendien gebruikte zij de afbeelding van een spel om de tekst te vertalen naar een beeld. Daarvoor is ook toestemming gevraagd van de spelletjesmaker Ravensburger. Dat spel is ook de naam van haar bedrijf. Dat alles was reden voor haar om heel figuratief te werken zodat de quilt voor iedereen leesbaar is.

 

 

Erica koos juist voor het verwerken van een combinatie van inspiratie en gevoel/emotie die de tekst bij haar opriep. Haar tekst komt niet letterlijk in de quilt. Een keuze die volgens haar mede voortkomt uit haar dyslexie, waardoor je anders met tekst omgaat. Ook de feedback van Diana en het elkaar prikkelen leidde tot nieuwe inzichten en tips voor het ontwerp en het technisch verwerken.

 

 

Terugkijkend op het project

Nu nog in de technische probeerfase heeft Erica ervaren dat het haar ruimte geeft om te werken zonder ‘traditioneel’ patroon. Het gaf haar ook de bevestiging dat beslissingen in het quilten hand in hand met haar gevoel, haar de meeste voldoening geven. “Dit proces heeft ervoor gezorgd dat ik naast lef tonen en techniek ontwikkelen (appliqueren) mijzelf ook weer beter heb leren kennen.” Ook Diana werkt stap voor stap naar de eindfase toe die ze deelt met Erica. “Er is niemand in mijn omgeving met wie ik dit project kan delen, vanwege de specifieke manier waarop we bezig zijn. Ik word blij van dit project en kan erover blijven praten.”

 

 

Tijdens de Patchwork& Quiltdagen van 11 tot en met 13 april 2024 in de broodfabriek in Rijswijk zullen de quilts vanuit dit project te zien zijn. De gebruikte tekst en het persoonlijke verhaal is te lezen naast de quilt. Bezoekers kunnen in gesprek met deelneemsters. Kom je kijken?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *