Sfeervolle kersttijd

De wintertijd is afgelopen weekend ingegaan. We gaan de donkere dagen voor Kerst tegemoet.

Er zijn kerstliefhebbers die de kerstboom al vóór sinterklaasavond hebben staan, compleet met sfeerverlichting, kerstversierselen en engelenhaar. Hoe leuk is het dan om je huis nog sfeervoller te maken met een mooi kerstquiltje. Een tafelloper, sierkussen of een kleed om de voet van de boom voor de cadeautjes dragen ook bij aan een sfeervolle kerstinrichting. Of een warme quilt om met een beker warme chocolade met slagroom lekker onder weg te kruipen.

Is je belangstelling gewekt met deze introductie? Gaat het kriebelen om aan de slag te gaan? In Quiltnieuws nr. 157 wordt in de rubriek “Nieuw in de bibliotheek” het boek Christmas Quilting: 8 Timeless Projects genoemd.

 


In dit boek zijn diverse patronen te vinden in de technieken traditionele blokpatronen, applicatie en paper piecing. Voor ieder wat wils. Je kunt het boek lenen uit onze bibliotheek maar het is ook online te bestellen. Het is een Engelstalige uitgave en bevat 8 inspirerende patronen met beschrijving. Een tip: blader voor Nederlandse patronen en beschrijvingen eens door ons eigen blad Quiltnieuws of andere quilttijdschriften die in het najaar uitkomen.

Vredesduif

Op dit moment is het onrustig in de wereld. In de zomermaanden zijn vele hectaren over de hele wereld verwoest door branden, overstromingen en aardverschuivingen. Helaas zijn er oorlogen waardoor veel mensen een veilig heenkomen moeten zoeken in een ander land.

Kerst staat voor vrede. Een quiltje maken van een vredesduif kan in deze periode heilzaam werken. Om zelf bewust met het leed in de wereld en de wens voor vrede om te gaan. Als je googelt op “Love-the-Dove-Pattern” dan vind je voorbeelden mét patroon om je te inspireren.

 


Meer ideeën

Een ‘glas-in-lood’-quilt met een kerst- of bijbelse voorstelling of een kerststal is ook leuk om te maken. Als je googelt op Kerststalquilts of Bijbelquilts zijn er heel veel ideeën en mogelijkheden te vinden.
Misschien heb je nog oude exemplaren van “Creatief met Patchwork”. Jaarlijks was er een uitgave met kerstpatronen. De “Quiltmania” zal ongetwijfeld aandacht aan de decembermaand besteden. Oude(re) quilttijdschriften en -boeken zijn mogelijk te vinden in de kringloopwinkels.

En wat let je om zelf een ontwerp te maken? In het ‘Patchwork Patronenboek’ van Karin Pieterse vind je bij de nine-patch blokken het “Easy Star”-patroon, de “Pointed Star” en “Another Star”, alle drie redelijk eenvoudig te maken. Wil je meer uitdaging kijk dan bij 8-hoekindeling de “Challenge Star” en de “Crossed Star” of bij ronde vormen naar de “Hexagon Star”.

Wil je nog meer inspiratie opdoen voordat je aan de slag gaat? In december 2021 is er door het Quiltersgilde ook aandacht aan de kerstquilt gegeven. Wil je deze blog nog eens nalezen? Klik op deze link: https://www.quiltersgilde.nl/kerstquilts/

Naar aanleiding van de blog in 2021 zijn 2 Youtube filmpjes gemaakt die je met deze linkjes kunt bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=rJtE9UQZxu4&list=PLlr6Pl2fP9UdYx3jt7i1o54cCIRY-6cER
https://www.youtube.com/watch?v=_wVo8ah-EmQ

En denk ook eens aan de Kerst mysterie “Winterse taferelen”, gepubliceerd in de vier nummers van Quiltnieuws 2018.


Ik neig er bijna naar om een boodschappenlijstje voor je samen te stellen. Cacaopoeder en melk voor de beker warme chocola (weet je dat een schepje ‘boerenjongens’ daar heel lekker in is?), glühwein voor rond de borreltijd met een schaaltje zelf te kraken walnoten, naar de kringloop om naar boeken en tijdschriften te zoeken en natuurlijk even langs de favoriete quiltwinkel voor het aaien en uitzoeken van kerstlapjes voor je kerstproject. Ik wens je alvast veel voorpret en daarna een sfeervolle decembermaand.

Yvonne van der Sluijs

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *