Doe je mee aan onze Art Quilt wedstrijd ?

Het Quiltersgilde gaat voor het eerst een wedstrijd Art Quilten  organiseren met als thema

‘Grenzen aan de Groei’

In 2022 is het 50 jaar geleden dat het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome verscheen.
Het zorgde wereldwijd voor veel commotie en liet veel mensen beseffen dat wij en vooral ook onze kinderen een serieus milieuprobleem hebben.

De kern van het rapport van de Club van Rome is nog steeds van belang.
Grenzen aan de groei’  onderzocht vijf grote wereldproblemen in hun onderlinge verband: de groei van de mondiale bevolking, de voedselproductie, de industrialisatie, de uitputting van grondstoffen en milieuvervuiling. De alarmerende slotsom van het rapport was, als de westerse maatschappij in hetzelfde tempo blijft consumeren raken de grondstoffen uitgeput en veroorzaken we een enorme milieuvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan de “plastic soep” in de oceanen en de stijging van de zeespiegel door smeltend poolijs.

tekst reactie grenzen aan de groei

Nu, 50 jaar later, is dit probleem nog lang niet opgelost.

Wedstrijd en beeldmerk

Het Quiltersgilde vindt dit een interessant onderwerp voor de Art Quilt Wedstrijd die we in 2022 willen presenteren. Er zijn vele meningen over  dit thema en er zijn veel verschillende invalshoeken.
Voor de eerste keer een wedstrijd met een jury die een oordeel gaat geven. Voor de eerste keer dat  de commissie Art Quilten het initiatief neemt een oproep te doen. Veel nieuwe ervaringen dus.

Als beeldmerk voor deze wedstrijd mogen we een quilt van Rita Dijkstra  gebruiken: “Gebroken Aarde.

 

Het verhaal achter deze quilt

Rita zegt zelf over deze quilt:

Deze quilt is de eerste grote quilt die ik heb gemaakt met de positief negatief methode. Nadat ik eerst een experimentele quilt had gemaakt met zeewierachtige blokken. Ik heb gebruik gemaakt van 3 lappen van Heide Stoll Weber in groen en blauw tinten, een hele lichte lap, een hele donkere en eentje ertussen in. Achteraf was dit een hele gelukkige keuze. Ik was zelf ook verbaasd door het effect. Tijdens het maken bedacht ik dat ik de applicaties ook deels op de kop kon leggen, zodat nog minder duidelijk werd waar deze vandaan kwamen. Nadat alles was vast gestreken en genaaid vond ik dat er warme accenten misten. Ik heb toen met schilderstape rechthoeken geplakt op de quilt en daarbinnen met gele/rode textielverf met een natuurspons kleur aangebracht op de rechthoeken. Wel spannend, want de quilt was al goed en het was niet terug te draaien. Maar het resultaat was goed, niet te opvallend en toch een warme touch. Om dat verder te versterken heb ik de randen van de applicaties met een cordonsteek met rood/geel garen geaccentueerd. Later heb ik nog een soort slinger van gele/goudkleurige verf gemaakt dat als eyecatcher moest fungeren.
Ik heb deze positief negatief methode ook beschreven in een artikel van Quiltnieuws.

 

Ideeën

Dit raakt ons allemaal. Ieder van ons heeft hier mee te maken.
Verwerk jouw idee over dit probleem of de mogelijke oplossingen in een Art Quilt en natuurlijk mag je het onderwerp breed interpreteren. Zo mag je quilt bijvoorbeeld ook gaan over de Oliecrisis uit 1973, die door veel mensen werd gezien als een serieuze waarschuwing, of een andere mijlpaal in het denken over de groei. Denk aan Greta Thunberg, het Zweedse meisje dat de wereld over reisde. Of aan mijlpalen in je directe omgeving, je buurt of stad. Goede initiatieven, hergebruik van spullen, vervuiling door textielverven, oplossingen voor het stikstofprobleem, er zijn eindeloos veel interessante onderwerpen.

 

Meedoen

De wedstrijd staat open voor alle leden; jong en oud, beginner of ervaren art quilter. Iedereen die dit wil proberen.
Als groep kun je ook een gezamenlijk werk insturen. Ben je geen lid ? Misschien is dit de reden om lid te worden ?
Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen en voor de winnaars hebben we mooie prijzen in petto.

Je kunt meedoen door het Deelnameformulier in te vullen op de website van het Quiltersgilde. Daarbij moet je dan twee goede foto’s (3Mb) voegen die in overeenstemming zijn met de specificaties in de Wedstrijdvoorwaarden.

Het deelnameformulier kan worden ingevuld tot en met 1 februari 2022.

Alle inzendingen komen op de Algemene tentoonstelling in 2022 te hangen.

De komende tijd zal er regelmatig iets over deze wedstrijd geschreven worden op ons blog. Je kunt de berichten herkennen aan het beeldmerk voor deze wedstrijd. De informatie over deze wedstrijd is altijd terug te vinden in de rubriek “Quilt Mee!” en bij het onderdeel Artquilten.

Heb je vragen? Stuur even een berichtje aan marjolein.vandereijk@quiltersgilde.nl

 

Marjolein van der Eijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.