Etnische Kente stof uit Ghana in Den Haag

Kente stof

Niet alleen de Afrikaanse stoffen met vrolijke prints zijn hier in Ghana te koop, maar ook de etnische Kente stof die niet onder doet qua kleur en designs. Kente is een geweven strook stof van ongeveer 8 tot 10 centimeters breed die vervolgens aan elkaar worden genaaid tot een doek. In deze blogpost heb ik al eens verteld over de Kente (Fugu) wevers in het noorden van Ghana. Op mijn eigen blog heb ik ook al eens eerder iets laten zien over de Kente van de Ashanti regio en hier ook.

Op bezoek bij Juul in Den Haag

Kente stof in Den Haag

Via via ben ik in contact gekomen met de Nederlandse Juul van Big Dread Kente. Haar partner Gideon is ‘master weaver’ in Ghana en produceert prachtige doeken. Toen ik een paar weken geleden in Den Haag was ging ik bij haar langs. Onder het genot van een kop koffie en een Hollandse gevulde koek kwam er een hele stapel Ghanese Kentedoeken op tafel, de ene nog mooier dan de andere. Een van deze doeken heb ik toen gekocht en weer mee teruggenomen naar Ghana. Daar heb ik er een applique op aangebracht van een Ghanees symbool: de Sankofa vogel.

Sankofa geappliqueerd op Kentedoek

Sankofa is een van de vele Adinkra symbolen die je in het dagelijkse leven in Ghana vaak ziet. Ik vind het een mooie vorm en de betekenis staat mij ook wel aan: ‘het is niet erg om naar het verleden terug te gaan en te halen wat je vergeten bent’. Oftewel: leer van het verleden en ga voorwaarts.

Kentedoek aan de muur

Door het aanbrengen van deze zwarte applique vind ik de Kentedoek nog mooier geworden. Samen met de Bolgabasket en aardewerk uit het noorden van Ghana wordt het hier al best een gezellige Ghanese boel!

Meer Kentedoeken van Juul kun je vinden op Instagram @bigdreadkente of via bigdreadkente@gmail.com

 

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.