Boekenwijsheid

TOM en de boeken

We hebben de afgelopen maanden een aantal technieken van de maand (Techniques Of the Month) uitgebracht. We zien ook dat dit gedeelte van de ledenwebsite goed bezocht wordt. We sluiten af met een blog over boeken en patchwork en quilttechnieken. In Nederland hebben we veel te danken aan vrouwen als Anki Vytopil, Karin Pieterse en Irma Eskes. Zij schreven de eerste Nederlandse boeken waar we veel van leerden in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarna werden steeds meer Engelstalige boeken beschikbaar in de Nederlandse winkels. Met het internet van heden ten dage nauwelijks voor te stellen maar zo was het in die tijd. In de bibliotheek van het Quiltersgilde is veel te vinden, maar een standaard naslagwerk over onze hobby mag eigenlijk niet in de boekenkast ontbreken.

Uit mijn boekenkast

Een van de eerste Engelstalige boeken die ik kocht was ‘The complete book of patchwork, quilting & appliqué’, geschreven door Linda Seward. Verschenen in 1987 en inmiddels tweemaal opnieuw uitgegeven.

 

De uitgaven 1 (uit 1987) en 2 (uit 1996) lijken inhoudelijk nog veel op elkaar. De cover van de tweede uitgave is veel helderder van kleur en er staan andere foto’s op. De vormgeving is anders en er is een hoofdstuk toegevoegd over stoffen en kleur. Toch lijken de twee delen best veel op elkaar en als je deel 1 hebt, kan je daar ook prima mee uit de voeten.

Deel drie, dat dit jaar uitkwam, ziet er aan de buitenkant al heel anders uit; veel moderner en lichter. Het is dan ook een volledig gereviseerde en uitgebreide versie. Er is informatie toegevoegd over nieuwe materialen zoals bijvoorbeeld ‘fusible webbing’ (denk Vliesofix, Steam a seam e.d.), nieuwe technieken zoals free-motion quilting en, misschien wel het belangrijkste, veel mooie foto’s van hedendaagse quilts. Een van die foto’s is Running Rings Around the Moon van ‘onze eigen’ Hilde Hoogwaerts, als voorbeeld van een moderne wedding ring in de sectie Perfect Patchwork.

Mocht je als (beginnend) quilter nog iets op je verlanglijstje willen zetten dan is dit boek een aanrader. En over verlanglijstjes gesproken, heb je nog iets dat je graag in de rubriek TOM zou willen zien? We horen het graag zodat we in december kunnen afsluiten met een laatste TOM van het jaar. Daarna beginnen we met iets nieuws waarover in december meer!

Foto’s TOM

Heb je naar aanleiding van een van de besproken technieken een quilt gemaakt, laat het dan weten. Stuur een e-mail aan webmaster@quiltersgilde.nl met een foto van je quilt (of een detail als dat van toepassing is). Dan zetten wij je foto bij de betreffende TOM zodat anderen daar ook weer van kunnen leren. Als we het aandurven elkaar te laten zien wat eerst niet lukte en met een beetje kennis wel voor elkaar komt, dan helpen we elkaar verder.

Het boek van Linda Seward is voor mij een standaardwerk maar misschien heb jij wel een heel andere bron waar je iedere keer naar terugkeert als je even iets moet opzoeken. Bijvoorbeeld de Quiltbijbel of een van de Nederlandse boeken. Laat je het in een reactie weten? Alvast bedankt!

Inge van Koningsveld

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *