Mei en Juni Dagboekquilts

Bianca Maas is een van onze vaste Artquiltbloggers. Iedere maand maakt zij een dagboekquilt n.a.v. een boek.
Hier kun je meer lezen over deze dagboekquilts
Dit keer schrijft ze in Mei over gelliprinting en in Juni over borduren. Het verhaal van beide dagboekquilts is hieronder te lezen, en wie weet is het voor jou nou net de uitdaging om het idee op te pakken en ook te gaan experimenteren.

Mei  – Gelli Plate

Het boek wat in de maand Mei voor inspiratie zorgt is deze

Het is leuk en verrassend om te verven met een Gelli Plate. Er zijn zoveel mogelijkheden en technieken, iedere keer kun je iets nieuws ontdekken. Ik verf deze keer met acrylverf – Amsterdam verf. Dagboeken worden bij mij niet gewassen en daarom is het prima om hiermee te verven.

Onderstaande techniek staat niet in het boek. In het boek staat wel goed uitgelegd hoe je in lagen kunt werken en vele mogelijkheden. In het boek staat de basis dus goed beschreven. Maar ik heb deze link waarin je veelgestelde vragen kunt vinden (met de bijbehorende antwoorden)

Deze   monoprint  is gemaakt met behulp van een pagina uit een tijdschrift. Het is bizar, de eerste is meteen goed gelukt. Dat had ik niet verwacht.

Dit zijn de stappen die je moet zetten:

Je begint met een pagina uit een tijdschrift. Een glimmende pagina. Een foto met grote contrasten werkt het beste.

Rol de gelliplate in met de acrylverf. Leg de foto op de natte verf.

Monoprinten met de gelliplate- Bianca Maas

Monoprinten met de gelliplate- Bianca Maas

Zoals je kunt zien is deze afdruk minder duidelijk op de stof.  Ook bij mij, lukt dit de ene keer beter dan de andere keer. Het is zeker de moeite waard om te doen, er zijn zoveel mogelijkheden.

Stof erop leggen en ervoor zorgen dat de verf zeker droog is, voordat je het eraf haalt. Ik laat het minimaal 1 uur zo liggen

 

Een foto uit een tijdschrift geprint op stof met behulp van een Gelli Plate. De vogel is er later opgezet. Afdruk van tijdschrift, met noppenfolie accenten aangebracht. en er een lichte bronze kleur in een dunne laag over heen.

Het eindresultaat van de maand mei

Juni – Borduren

Het begint met onderstaande boek. Borduren met wol, lint en dik garen. Ik vind het prachtig. Toch ga ik het niet doen. Borduren is lastig voor mij. Ik kan het niet goed en het duurt lang voordat je iets ziet gebeuren. Tja… te ongeduldig ben ik soms.

 

Op een beurs kom ik deze leuke vogelstempel tegen. Juist geschikt om te borduren. Er staan zelfs streepjes en bolletjes op, zodat je weet welke steek je mag gebruiken.  Maar……ook die blijft in de kast liggen.

Er verstrijkt weer een jaar en dan kom ik op een beurs deze leuke bloempatronen tegen. Dat is het! Mooi om te oefenen. Duidelijke uitleg en met stof en garen erbij. Ook nu komt het er niet van…. Op vakantie bezoek ik de Quiltwinkel die deze pakketjes verkoopt en koop ik 2 bloemen, garen en een boek. Ik ben nu een doel. De Stoffige Dagboeken. Nu ga ik het echt doen!!!

 

Eerst een proefje.

Dat lukt! Hè hè. Eindelijk en ik vind het toch leuk!!! Na 2 bloemen besluit ik het dagboek te gaan maken.

Het begint met de vogel te stempelen op stof. Zo, het begin is gemaakt. Inspiratie voor de takken en bloemen haal ik uit 2 boeken en  ik geef er mijn eigen draai aan. Een van de bloemen vind ik op internet, hiervoor gebruik ik satéprikkers. Het wordt steeds mooier. De wolken kloppen niet meer en worden uitgehaald.

Dit is het eindresultaat.

 

En de bloemen…. worden gebruikt in een mapomslag.
Voor De-Stoffige-Dagboeken en 2 mappen voor 2025 waarin blogs komen en workshops die ik gedaan heb. Zo heb ik straks een mooi naslagwerk van 2025.

https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com/2025/06/borduren-met-wol-en-lint.html

Klein object – Vriendenboekje

Door Marian Meijerink

Vriendenboekje

Met ons textielgroepje de Lapjeskatten hebben we een als klein object een “vriendenboekje” voor elkaar gemaakt.

In de vorm van een triangle book: Uit een octagon (8 hoek) van stevige viltstof zijn 2 segmenten weggeknipt. Er blijven dus 6 driehoeken over.

 

Om uit te vogelen op welke manieren het object kan staan is het ook even van papier gevouwen. Het gevouwen papier blijft staan maar met de stof is dat niet het geval het valt plat neer. Er worden dal- en bergvouwen in genaaid en bij elke bladzij wordt een kartonnetje toegevoegd.


Het echte werk kan beginnen. Het creëren van de eerste driehoek is voor onszelf.
In deze creatie laat je zien waar je van houdt qua kleur, vorm, materiaal en thema.

Daarna rouleert het driehoekboek in de groep.
Aan de volgende de taak om een bladzijde te vullen en wel of juist niet voort te borduren op de vorige bladzijde(n).

Wij zijn met ons 5en. De laatste overgebleven 6de bladzijde is weer voor onszelf, om mee af te sluiten.

Het is erg leuk om in de trant van de ander te werken en het proces van de groeiende boekjes te volgen. Er zijn voldoende aanknopingspunten. Het is een grote verrassing om het terug te krijgen….

We zijn nu de trotse bezitters van een eigengemaakt gezamenlijk projectje om als object neer te zetten.
Een ieder van de groep heeft zijn eigen “handtekening” erin gezet.

Dagboekquiltje: experiment met kleur en textuur

Bianca Maas maakt iedere maand een dagboek en ze deelt haar ervaringen met ons.

Zoals altijd zoekt ik  mijn inspiratie uit een van de boeken uit de kast. Dit idee komt uit het prachtige boek: “Eigentijdse quilts, kleur, textuur en vervorming” van June Barns.
In dit boek staan vele leuke experimenten. Zoals altijd, geef ik er mijn eigen draai aan.

Boek gebruikt voor het april dagboek

Kleur, Textuur en Vervorming

Het begon met allemaal verschillende lapjes te verzamelen. Een basis van stevige vlieseline, katoen, moerbeizijde-hankie en boombast.

Het verzamelen van het materiaal

Het verzamelen van het materiaal

Nu gaat het leuke deel beginnen. Ik wil een bloementuin en begin te knippen uit een sjaal, bloes, wit-zwart quilt stof en zijde (paars).

Textuur en verf

Als het geheel op de ondergrond ligt, ga ik het borduren. Voornamelijk met een witte draad in de hoop dat het straks allemaal een kleurtje krijgt.

Een verfbad gemaakt met Karmin rot MX-G. Dit is Procion verf, een rustige rode tint.
Hier heb ik het dagboek ingelegd met enkele rolletjes dun katoen breigaren erbij.
Het geheel in een plastic zak doen en een warme waterkruik erop leggen. Ik heb dit ooit gezien op internet. Het werkt! Dit blijft zo 2 à 3 dagen liggen en iedere dag de kruik met heet water  bijvullen. Zo krijgt de verf  tijd om te hechten.

Als  ik ga spoelen, zie ik tot mijn spijt dat de zijde geen zijde is zoals ik verwachtte. De stelen zijn ook wit geworden. De rode verf is weggespoeld. Dat vind ik zo’n stoorzender, deze bloemen ga ik verwijderen. (Dus een les voor mijn volgende keer, eerst een proefverfbadje maken)

Het witte kant vind ik wel mooi, het geheel fleurt ervan op.
Zwart-Witte stofjes geven iets extra’s, dat is voor herhaling vatbaar.
Fijn dat ik het dunne katoenen breigaren in hetzelfde verfbad heb gedaan, dat is nu geschikt voor de borduursteekjes.
Het geheel is opgefleurd met kraaltjes en wat glitterverf op de bloemen.
De stelen heb ik met textielverf een accent gegeven, zodat het interessanter wordt.

Dit is het geworden. Dagboek voor de maand April. Heel kleurrijk, maar zo is het niet begonnen.

het eindresultaat

Hier is wordt dit dagboek iedere maand gepubliceerd.
https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com/2025/04/kleur-en-textuur.html

Eerdere blogverhalen van Bianca Maas kun je hier lezen

Iedere maand een dagboekquilt – februari en maart

Werken met Angelina – Dagboekquiltjes

Iedere maand een dagboekquilt – februari en maart

Bianca Maas heeft zich voorgenomen dit jaar iedere maand een quiltje (een zgn dagboekquiltje te maken) n.a.v. een boek uit haar kast. Haar verhaal en quiltje van januari kun je hier vinden. Nu zijn februari en maart aan de beurt.

Februari dagboekquiltje; over het werken met paintstiks.

Meestal gebruik ik Paintstik met een sjabloon voor een accent. Is makkelijk in gebruik en geeft snel resultaat zonder geklieder. Je kan Paintstik op je sjabloon zetten en eraf “vegen” met een kwastje op je stof of lekker dik erop zetten. Ik wil het deze keer anders doen, het is ook mogelijk om te tekenen/schilderen met Paintstiks…..

Deze fietsen zijn gemaakt met Paintstik.

Bianca Maas paintstiks

Het werken met sjablonen

Aangezien ik niet fantastisch kan tekenen besluit ik toch te werken met een sjabloon. Deze maak ik zelf van stevig papier. Vierkant en rechthoek. Paintstiks krijgen een hard laagje als ze niet gebruikt worden; met behulp van schuurpapier, kras ik die laag eraf. Nu bepaal ik meteen met welke kleuren ik wil werken. Op de tafel wordt een katoenen lap gelegd. (Meeloper, beschermt de tafel en de katoenen lap zal op een later tijdstip gebruikt worden) Deze keer zal ik meteen op decovil werken. Decovil gebruik ik voornamelijk als tussenvulling voor kaarten.

het werkproces

Eerst mijn handen insmeren met een drupje olie. Ik ga deze keer de kleuren met mijn vingers mengen en de olie zorgt ervoor dat ik mijn handen straks makkelijker schoon krijg. Ik breng een lichte en donkere kleur op de ondergrond aan. Beide kleuren worden dan gemengd met mijn vingers. Het eerste vierkant is gemaakt…

opbouwen van de compositie

Ook met weinig kleuren, kun je vele kleuren krijgen op je werk. Paintstiks laten zich heel goed mengen. Licht met donker en als het ene vierkant de andere overlapt, kan ik die kleuren samenmengen, zodat ik een nieuwe kleur krijg. Wanneer ik tevreden ben leg ik de ondergrond weg om te drogen. Dat duurt een paar dagen, Paintstik is op basis van olie. Het voordeel is, dat je lang de kleuren kunt mengen en laag over laag kunt brengen totdat je tevreden bent.

Deze 2 boeken heb ik zelf. Fabric Artist’s Workshop, is een boek met vele ideeën en technieken niet alleen met Paintstik en natuurlijk met  een uitgebreide uitleg hoe te gebruiken Daar krijg je inspiratie van.

deze boeken zijn gebruikt

Dit is het geworden. Ik heb met metallic DMC-borduurdraad accenten erop geborduurd.

het resultaat

https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com
https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com/2025/02/paintstik.html
Als je het leuk vindt om mee te doen, dat kan. Laat iets weten.

Maart dagboekquiltje – het borduren van een crocus

boek van Cas Holmes

Het is alweer maart. De krokussen schieten uit de grond. Het zonnetje schijnt steeds meer en we plannen een dagje weg. Wat past er beter bij deze maand dan Cas Holmes met haar boek “Embroidering the Everyday”. Dit boek staat in mijn kast.

Het boek gebruikt meerdere materialen en adviseert een blikvanger te gebruiken. De blikvanger wordt een krokus. Natuurlijk gebruik ik zelf geverfde lapjes en draadjes. Deze zijn geverfd met sneeuw. Een veel gebruikte wegenkaart leg ik er ook bij.

het verzamelen van materialen

Dan gaat het samenstellen beginnen. Spelen met de lapjes, noem ik het. Wat wil ik gebruiken, wat past wel en wat niet. Ik teken een krokus op wateroplosbare vlies, zodat het makkelijker is om de juiste plaatst te bepalen en een fijn hulpmiddel met naaien.

rangschikken

Ik verleng de wegenkaart, door de weg te naaien op de ondergrond en voeg borduurknoopjes toe, zodat het een luchtig geheel wordt.

 

https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com/2025/03/lente.html
Ieder maand een dagboekpagina van stof op A4 formaat. Thema, techniek en uitvoerig bepaal je zelf.
Je kunt meedoen als je wilt.

Wordt jij geinspireerd door het verhaal van Bianca en ga je ook aan de slag. Laat het ons weten en publiceer het in onze Faceboekgroep “Artquilten in Beeld”.

 

Werken met Angelina – Dagboekquiltjes

Bianca Maas maakt dagboekquiltjes en die worden maandelijks gepubliceerd op https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com/

Je mag meedoen als je wilt.

Thema, techniek en uitvoering bepaal je zelf.
Haar eerste  blogverhaal plaatste ze op 3 december 2017. Ondertussen zijn er al verschillende mappen gevuld en nog steeds is het leuk!

De ene maand is het makkelijker om een dagboek te maken dan de andere maand. Ik vind het leuk om ieder jaar iets anders te doen. In 2025 wil ik een dagboek maken n.a.v. een boek. Ik heb verschillende quilt en art boeken. Gekocht op een beurs en in de winkel. De meeste boeken belanden in de kast. Met sommige boeken ging ik meteen aan de slag, die belanden daarna in de kast.
Een van mijn eerste art boeken is “Between the sheets with Angelina” Op een beurs gekocht omdat de Angelina’s in de kast bleven liggen. Ik had meer ideeën nodig!

Eerst maar eens met een kopje koffie en het boek op de bank. Bladeren en lezen wat ik zal gaan maken. Ondertussen had ik de Angelina ook gepakt. Mooie kleuren!!!

Alle kleuren door elkaar, dat ga ik doen! Speels en een beetje aan de toeval overlaten. Eerst Angeline een beetje los maken en laten vallen, dan een beetje husselen. Zo, nu pakpapier erop en strijken maar. Het plakt zo mooi aan elkaar. Het schittert!!!

verschillende fases in het proces van werken

Nogmaals door het boek bladereen… de kleuren zijn nu al heel mooi, ik wil het rustig houden en besluit om een raam te maken van stevige witte lutrador.

Dat ziet er al strak uit. Met speciale 3d lijm, zet ik een randje om de Angelina en wanneer dat droog is, krijgt het een folie randje.

Dit is het geworden. Dagboek januari 2025.

Wat maak jij met Angelina?

 

 

 

Prikbord Quiltnieuws 162 vervolg

In elke editie van Quiltnieuws worden prachtige foto’s en korte berichtjes geplaatst van leden die trots hun quilts laten zien. Het is altijd een feest om je mooie creaties met anderen te delen! Om de verbinding tussen de website en Quiltnieuws te versterken, presenteren we deze schitterende werkstukken nu ook in een blogbericht. De redactie van Quiltnieuws heeft de inzenders gevraagd om een blogbericht te schrijven over de achtergrond en het ontstaan van hun quilt. We hebben nu meerdere aanvullende blogjes ontvangen over het ontstaan of informatie over de werkstukken. (eerder blog over het Prikbord)

Ella van Groeningen

Deze quiltbol is gemaakt door Ella van Groeningen. Ze vond ‘m moeilijk te maken, maar het is toch gelukt. De quilt is 72×72 cm.

Ella gaf ons nog aanvullende informatie:

Ongeveer 40jaar geleden werd ik lid van het Quiltersgilde en heb ik 15 jaar les gegeven. Toen was mijn naam nog Ella Doorenbos.
Nu maak ik, buiten een paar uitspattingen na, alleen nog quilts voor de Regenboog-organisatie, die quilts uitdeelt aan zieke kinderen, in ziekenhuizen in heel Nederland.

Ella stuurde ook een paar foto’s van quilts die inmiddels al zijn weggegeven.

 

Joke Rediker

Kreeg inspiratie door de prachtige boomstammen uit de natuur.

Joke stuurde ons aanvullende informatie over een zeer geslaagd verfproject voor de stoffen van de quilt.

Klik hier voor de link naar informatie over het verfproject. Ook is er nog een artikel over de lapjesruil. Klik hier.  In beide artikelen wordt beschreven hoe het is ontstaan en gemaakt.

Janke Abma-van der Valk

Stuurde de redactie van Quiltnieuws haar foto van de quilt “Vos”, en schreef voor dit blogbericht onderstaande aanvulling.

Bij het zien van de puzzel ‘Fox’ schoot direct door mijn hoofd: daar zou ik wel een quilt van willen maken. De puzzel werd gekocht en is de inspiratie geweest voor de quilt. Nadat de puzzel was gemaakt heb ik de omtrek overgenomen. Deze is vergroot tot A3 formaat. Als eerste heb ik daarna de ogen en neus een plek gegeven. Daarna kwam het intekenen van de manen. Nadat de tekening naar mijn zin was kon het stof zoeken beginnen.

Mijn plan was om de hele tekening uit te knippen, maar dat werd al snel een chaos. Steeds dus kleine delen patroon uitknippen (in symmetrie links en rechts), deze op Steam-a-seam overnemen, uitknippen en op stof leggen.
Daarna de delen uit stof knippen en op de zwarte ondergrond leggen. De omtrek van de vos heb ik eerst met wit stofkrijt op de zwarte ondergrond getekend om houvast te hebben aan het patroon. Als een deel naar mijn zin was heb ik dit vast gestreken. Zo is de vos stukje voor stukje opgebouwd.

De ogen zijn uit meerdere lagen gemaakt en met de hand vastgezet en gequilt.

Nadat alle delen vast gestreken waren is de vos met zwart garen free-Motion gequilt.

Het was voor mij een nieuwe manier van werken aan een quilt. Een hele uitdaging maar blij met het resultaat. Extra leuk om te lezen dat de quilt is opgenomen in de rubriek Prikbord van Quiltnieuws 162.

Wil je ook een blogbericht insturen met aanvullende informatie of achtergrond over de quilt? Klik dan hier!
Via het formulier kun je eenvoudig een bericht maken en insturen. Op deze pagina’s lees je ook hoe je foto’s kunt meesturen en vind je handige tips en trucs om een geweldig blogbericht te schrijven. We kijken uit naar jouw inzending!

Quilten met plooien

Blogbericht geschreven door Ella Loos.

Golven, wapperen, rimpelen, kreukelen, rekken, vouwen, draperen, etc. Een van de eigenschappen van textiel waar ik van hou, en die me het afgelopen jaar erg is gaan fascineren is de beweeglijkheid ervan. Het zal met mijn dansachtergrond te maken hebben. Danseres Louie Fuller maakte kunst met bewegend textiel en werd er wereldberoemd mee. Wie is niet dol op de levendige creaties van Iris van Herpen? En, in alle bescheidenheid, mijn eerste plaatjes in AI waren ook dansende lappen. Maar we dragen allemaal kleding, en maken en gebruiken textiele voorwerpen die beweging moet toestaan. Hoe zit het dan met beweging in quilts?

Plisseren is een kunst

Van beweging kom je al snel op plooien. Mijn belangstelling bracht me naar de workshop Plisseren kun je leren bij de Kantfabriek in Horst. Prachtig geplisseerde stoffen werden getoond. Zelf leerde je de kartonnen mallen vouwen, waarin je het satijn legt, dat je vervolgens met strijkijzer in de stof stoomt. Ingewikkeld, hard handwerk, prachtig en dan?

Experimenten

Ik begon zelf te spelen met plooien. Een paar van mijn experimentjes:
1. Kan ik het satijn ook simpelweg in een prop papier plooien en stoomstrijken? Wat als ik het dan op een kaartje vast stik met free motion?

2. Wat gebeurt er met een printpatroon van een stof als ik het systematisch plooi? En met dat plooiwerk als ik het dan platstoom?

3. Kan ik plooien gebruiken om een artquiltje te verlevendigen?

4. Wat als ik heel vrij, los plooiwerk drapeer, opvul, en combineer met platte stofdelen?

Golven

Het thema Oceaan in de Artquiltgroep De Valkeniers in Ede, waaraan ik deelneem, leende zich uitstekend voor een ‘woelige’ vormgeving. In plaats van te patchen of appliqueren, heb ik de losse lappen ‘op hun plaats, in de vorm gerimpeld’. In detail levert het leuke structuren op. Let op: deze quilt is nog niet af! 😊

 

Manipulatie

Voorbeelden van dit soort en nog veel meer plooitechnieken vind je volop op Internet. Daar leer ik ook dat er een verschil is tussen textielmanipulatie, en textieloppervlaktemanipulatie. Bij de eerste werk je met de textiel zelf, zoals met plooien, vouwen, knopen, scheuren. Bij de tweede voeg je iets aan het oppervlak toe, zoals met verven, borduurwerk, appliqueren, etc. De vorm en beweeglijkheid van plooien wordt, voor zover ik heb kunnen ontdekken, bepaald door hoe gestructureerd en vast, of hoe ongestructureerd en los bevestigd ze gemaakt worden.

Plooien afstoffen

Er zijn meer dan genoeg ‘traditionele’ technieken, die de moeite waard zijn om te leren kennen en af te stoffen: smocken, ruches, franjes, inzetplooien, shibori binden, textielorigami, enz. Plooien is voor mij een manier om beweging te creëren en suggereren, niet alleen in 2d maar ook 3d. Ze geven textuur en diepte, en hebben daarmee ook een effect op hoe het aanvoelt. Ik heb de indruk dat plooien veel in mode en textielkunst worden gebruikt, maar niet zo vaak in (traditionele) quilts. Zijn ze te combineren met quilten? Ik kan me best met een geplooid gequilt dekentje op de bank voorstellen…

Quilten is plooien

Als ik de plooien-encyclopedie van Colette Wolff ‘The art of Manipulating Fabric’ bekijk, wordt quilten overigens als een vorm van plooien gezien. En het is natuurlijk zo dat met het doorstikken, en technieken als trapunto die mooie extra dimensie aangebracht wordt. Ik ben echter benieuwd naar wat er allemaal nog ‘bovenop’ met de stof zelf gedaan kan worden, waar ligt de grens tussen een vormeloos wapperende lap en een mooi geplooide quilt?

Challenge

Eerst maar eens met die plooitechnieken aan de slag. Mijn uitdaging dit jaar gaat zijn om een Samplerquilt met 12 blokken met verschillende plooitechnieken te maken aan de hand van “The art of Manipulating Fabric’ van Colette Wolff. Hier kun je enkele online demonstraties van de technieken uit haar boek zien. En kijk trouwens vooral ook de plooikunst af bij de ontzettend leuke en leerzame Didsbury Art Studio.

In toekomstige blogs zal ik mijn resultaten delen. Hieronder een eerste blok-leukerdje:

Doe je mee?

Ik zou het heel leuk vinden, als je meedoet! Of verzin je eigen plooien challenge, of je nu een artquilt, moderne, of traditionele quilt maakt. En alle kennis of ervaring, en voorbeelden die jij hebt, zijn ook van harte welkom. Hieronder reageren kan!

(En het is natuurlijk ook leuk om zelf een bericht te maken met foto’s van je ideeën en vorderingen. Hierbij de link voor het insturen van een blogbericht: Blogberichten insturen)

Prikbordfoto Quiltnieuws 162

In elke editie van Quiltnieuws worden prachtige foto’s en korte berichtjes geplaatst van leden die trots hun quilts laten zien. Het is altijd een feest om je mooie creaties met anderen te delen! Om de verbinding tussen de website en Quiltnieuws te versterken, presenteren we deze schitterende werkstukken nu ook in een blogbericht. De redactie van Quiltnieuws heeft de inzenders gevraagd om een blogbericht te schrijven over de achtergrond en het ontstaan van hun quilt. Het eerste bericht dat bij ons kwam was van Afke Attema. De foto’s van de overige prikbord berichten plaatsen we in een volgend bericht over het prikbord.

 

Blogbericht geschreven door: Afke Attema

Allereerst bedankt dat mijn quilt voor Jordy op het prikbord is geplaatst. Om deze te maken was nog een hele uitdaging voor een jongen van 18 jaar, maar het is gelukt.

Met mijn zus wilden we een quilt maken van onze geverfde lapjes, die lagen er maar zonder bestemming. Na veel zoeken hebben we uiteindelijk dit patroon uit de simply modern nr 13 gevonden.

Voor het middenstuk heb ik allemaal verschillende patroontjes getekend.

De blokjes heb ik met de machine gemaakt en met de hand gequilt, daarna als quilt-as-you-go aan elkaar gezet.

 

Ik vond het zo leuk geworden dat ik dit patroon en werkwijze ook voor Jordy zijn quilt heb gebruikt (81 blokjes en 2.00 x 2.00 m). Heb allemaal katoenen blauwe stofjes gezocht en maar blokjes naaien. Achterkantje en fiberfill er tussen en dan met de hand quilten.

Het zijn steeds kleine werkjes en dan is het te overzien. Als ze klaar zijn moet je ook nog een leuke compositie maken en er moet nog een mooie bies om heen.
Hoe doe je dat met zo”n grote quilt. Heb ze allemaal maar op bed gelegd en gepuzzeld tot ik tevreden was. Daarna alles ook als quilt as-you-go aan elkaar gezet.

Ben er tevreden over en Jordy was er erg blij mee.

 

 

Kleurenspaghetti en hoe een mislukt werk een tweede leven kan krijgen

Blogbericht geschreven door: Jeannette van der Linde

In mijn vorige blog heb ik beschreven hoe ik een foto van een heftige regenbui nog een keer wilde maken na mijn werk voor de Elzas. Bij het werk dat ik had gemaakt liepen de kleuren zo in elkaar over dat het een kleurenspaghetti was geworden. Ik wilde teveel.
Omdat de figuurtjes wel leuk waren wilde ik het toch nog een kans geven door een andere achtergrond te maken. Dus nieuwe stof gekocht, grungestof in dit geval, omdat die mooie structuur heeft en een andere structuur dan mijn zelf geverfde lappen en aan de slag. Ik heb voor grotere, bredere stroken gekozen met ronde randen om het verschil met de figuurtjes te vergroten die in een puntige vorm eindigen. De schets die ik heb gemaakt moest ik goed in de gaten houden tijdens het neerleggen voor de kleurverdeling. Ik legde ook regelmatig de figuurtjes erop om te zien hoe het contrast was.

Originele foto, werk voor de Elzas, Kleurenspaghetti

Figuurtjes er op

Nadat ik tevreden was over mijn ondergrond heb ik hem doorgequilt met diverse patronen. Hierna konden de figuren er op. Toen was er iets aan de hand waar ik niet meteen de vinger op kon leggen, het klopte niet. Je kijkt schuin op je werk omdat het zo groot is en de verhoudingen zijn dan anders. Doordat ik tussendoor telkens foto’s met mijn telefoon neem van mijn vorderingen deed ik dat nu ook en zag je dan ook het meteen: ik had de figuurtjes op z’n kop gezet!
Dan ga je vergelijken: bij de eerste oplossing lopen de figuurtjes naar het onweer toe en bij de tweede oplossing gaan ze naar het licht. Wat is mooier, welke boodschap wil ik meegeven? Ik heb gekozen voor de tweede, ik ben positief ingesteld.

Welke kant kiezen voor het licht?

 

Spaghetti ontrafelt

Nadat de beslissing was gevallen kon ik de figuurtjes verder uitbouwen, de paraplu vervangen omdat die weg liep in de achtergrond en als laatste nog enkele regendruppels toevoegen. Bij de grote paraplu gaan de druppels niet verder, de vrouw blijft droog maar bij de jongen komen de druppels door zijn “paraplu” heen en hij wordt dus nat.

Eindresultaat

De figuren zijn vast gestikt langs de rand om het contrast naar de zwaar doorgestikte ondergrond sterker te maken en zo is het toch nog een werk geworden waar ik met plezier naar zal kijken. Wat mij betreft is de beweging goed in beeld gebracht, al zal het voor sommigen te ver zijn doorgevoerd. Degene die goed kijkt ziet bijvoorbeeld dat de vrouw geen benen heeft maar die stoorden en zijn niet nodig, je hoofd bedenkt ze er wel bij.

Detail

Nu nog een naam. Mijn werk voor de Elzas heet Demi-sec, hoe zal ik deze noemen?
Ik hoop dat u, als lezer, wat gehad heeft aan mijn puzzel. Soms is het belangrijk om afscheid te nemen van het werk dat je hebt gedaan om een nieuwe, betere oplossing te vinden.

een quilter heeft pret

Wij zijn alweer in de derde week van 2025, wat gaat de tijd razend snel voorbij. 2024 was voor mij persoonlijk een goed jaar, maar een nieuw jaar vind ik ook altijd weer heel fijn. Ik heb  zoiets van een nieuw jaar biedt nieuwe kansen.

Sneeuwpret

En een kans komt er  al vrij snel met in de eerste week van januari een sneeuwvoorspelling. Dit is iets wat mij altijd onrustig maakt en vanaf dat moment check ik het weerbericht meerdere keren per dag. Op zaterdag zijn de voorspellingen nog steeds positief en dus ga ik aan de slag met voorbereidingen. Ik maak snel een paar strengen van een klos tencel die ik nog heb staan en ik ga er ook een  geweven lap aan wagen. Voordat ik naar bed ga staat alles in de soda te weken, staan de bloempotten in de emmers en heb ik de verfpoeder van zolder gehaald. Kortom, ik ben er klaar voor!

   

Zondagmorgen is er inderdaad sneeuw gevallen en snel schiet ik in mijn werkkleding. In een halfuurtje is alles gepiept en dan begint het lange wachten. Uit ervaring weet ik dat het zeker anderhalve dag duurt voordat alle sneeuw gesmolten is. Tijd dus voor een douche en  met een tevreden gevoel ga ik naar de nieuwjaarsbijeenkomst van de buurt.

Nadat de sneeuw is gesmolten, gaan de strengen en de lappen in de oven voor het fixeren van de verf. Na een uurtje op 75 graden denk ik dat het wel goed genoeg is en ga ik spoelen. Dat vindt ik het vervelendste karwei, maar het is meer dan de moeite waard. Ik ben super tevreden met het resultaat. Ben je nu door mijn enthousiasme ook geïnspireerd?  Neem dan een kijkje op het blog van Verfvirus, daar staat alles over verven met sneeuw zelfs met een handig YouTube filmpje.

 

Heel verrassend is het  effect van verven met sneeuw op de verschillende materialen.  Tencel (een kunstmatige vezel op natuurlijk basis, de grondstof van de vezel is houtpulp) verft heel goed, maar in de geweven lap met een ketting van tencel en een inslag van linnen neemt het linnen alle verf op doet het tencel niets. 😅

Exposeer-pret

Op dit moment is er een expositie Textiel & Art in ‘De Smidse’ in Ruurlo.

Een zeer gevarieerde expositie met allerlei textieltechnieken, zowel in ambacht als in kunst. Er zijn  prachtige traditionele en art quilts te bewonderen. Regelmatig ben ik in ‘De Smidse’ als suppoost aanwezig.  Het is zo leuk en het geeft mij zoveel plezier om  al die vrouwen (en af toe ook een man) te verwelkomen.  De bezoekersaantallen zijn hoog en de kunstkring Ruurlo, die de expositie organiseert is werkelijk helemaal onder de indruk van de bezoekersaantallen.

Tot en met 15 februari is de expositie te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 12.30 – 16.30 uur Misschien is het leuk om er een combinatie bezoek van te maken. Zowel ‘De Smidse’ als museum More / Kasteel Ruurlo is vanaf het station in 15 minuten bereikbaar en kom je met de auto, parkeren in Ruurlo is geen probleem en gratis.

Tot zover het verhaaltje over mijn textiele-pretjes en  ik wens alle lezers een bijzonder prettig en creatief 2025.

Jo Huijman