Veel positieve reacties op de tentoonstelling “van Tekst naar Textiel”. 

De broodfabriek in Rijswijk

Op de Patchwork en Quiltdagen in de Broodfabriek (Rijswijk) hebben we veel mensen ontmoet en gesproken. We hebben ze langs de quilts van het project “van Tekst naar Textiel” zien lopen. De eerste blik op deze tentoonstelling riep vragen op: “Wat is hier het thema? “.  Er was niet 1 thema, er waren net zoveel thema’s als er deelnemers waren.
Het uitgangspunt van iedere deelnemer was namelijk een zelfgekozen tekst. En bij die 56 quilts hadden maar 2 quilts hetzelfde lied als onderwerp (Ik heb een steen verlegd in mijn rivier op aarde van Bram Vermeulen). 

quilts bij van Tekst naar Textiel

Verwondering en Bewondering

Verwondering was er over de persoonlijke woorden en emoties die te lezen zijn in het verhaal achter de quilt. Het ging over grenzen verleggen, loslaten; heel persoonlijke leerprocessen.  Durf anders te zijn. Het ging over verwerken van iemand die je heel erg mist; heel persoonlijke emoties. Verwerking van herinneringen. Respect voor natuur en mens. De kwetsbaarheid in dit alles was te lezen en te zien. Respect en bewondering voor het delen van dit alles door de deelneemsters.
 

Bewondering is er ook voor de gedurfde kleuren die te zien zijn.  In een van de inspiratiemails stond ook de oproep om 1 ding te doen, die je nog nooit gedaan had.
Gedurfde materialen; zoals borduren op schors. Andere gedurfde vormen gebruiken; driedimensionaal gaan werken, rond of extreem breed. 

geborduurde schors

schors als gids van Floor Viveen

Van sommige quilts konden de bezoekers nauwelijks afblijven. Men wil dichterbij om het gedicht te lezen; men wil de rol helemaal kunnen zien.  

Joke Visch -Laat me gaan

Deelnemers als angel

Deelnemers liepen rond als gastvrouw en konden zo hun eigen verhaal vertellen bij hun eigen quilt. Hoe zij de opdracht hebben opgepakt, hoe de samenwerking met hun duo-maatje ging en op welke fronten ze hebben geworsteld om alles tot een goed einde te brengen. Want ook die worsteling stond in de verhalen beschreven, al was het maar de worsteling met de tunnel of de zak.

Een hoes rondom het werkstuk was niet voor iedereen logisch. Maar we hebben een paar mooie voorbeelden gezien. Diana Vandeberg had een grote ronde quilt; ze heeft een vierkante hoes genaaid en daarvan de hoeken omgeklapt door middel van een grote zwarte drukker.  Zo bleef de quilt op zijn plek.

Heleen Nijenhuis had een kleine hoes genaaid die precies om haar leporello paste. De hoes was net als haar leporello van roestlappen  gemaakt. Margarethe Janssen heeft haar leporello afgeleverd in een passende kartonnen envelop.

Een punt van extra aandacht tijdens dit project is het copyright geweest. Als de tekst van het lied of gedicht op de voorkant leesbaar wordt gebruikt, moet je toestemming vragen aan de auteur of uitgeverij. Dat is in veel gevallen gedaan, en in al die gevallen op één na ook gratis verkregen.  

We hebben dit project met veel plezier georganiseerd en door de vele inzendingen, de grote variëteit aan werk en de persoonlijke betrokkenheid van iedereen hebben we een heel voldaan gevoel over het geheel.  

Wie weet komt er weer iets uit de Hoge Hoed. Doe jij dan ook (weer) mee? 

Joke van de Kracht en Liesbeth Wessels 

Nog even kerstboompjes maken

Sinterklaas is nog in het land en dan al praten over kerstmis?

Een kerstboompje als kerstkaart ?

Ik probeer ieder jaar mijn kerstkaarten zelf te maken. Maar ik merk dat het steeds moeilijker wordt iets nieuws en bijzonders te bedenken. Soms zit er in de Quiltnieuws van december een patroontje wat me helpt.Misschien  deze keer ook weer ? Zoals  deze engeltjes in 2020,ik heb er kerstmannetjes bijgemaakt.

Vorig jaar ben ik te laat begonnen. Dus had ik een plan nodig om  snel 50 kaarten te maken.

Ik had nog Shrink-a-Bit liggen; een stof die bij het wassen gaat krimpen en dan een soort smock-effect in de stof geeft. In het verleden heb ik dit al eens gebruikt in een quilt om een berggebied te suggereren. Wellicht is dit een leuk idee voor een kerstboom.

En zo heb ik dat aangepakt

Om te beginnen heb ik allerlei kerstachtige lapjes bij elkaar gezocht. Op de lap Shrink-a-Bit heb ik zonder plan deze kerststofjes neergelegd en vastgenaaid. Kris, kras. Zonder patroon. Helemaal niet netjes.

Als je recht stikt krijg je  ook na het wassen rechte lijnen. Als je golvend stikt, krijg je golvende lijnen. Rommelig stikken geeft ge rommelig stikt krijg je gevarieerde lijnen, passend bij een boom.

Ik heb grillig gestikt omdat een kerstboom geen vastgezette lijnen heeft.
De stof is daarna heet gewassen. Daarbij krimpt de shrink- a -bit harder en de quiltstoffen normaal. En zo krijg je een leuke structuur.  Nog even een achtergrondlapje in stijl en kleur. Deze tijdelijk vastgemaakt met spijtlijm.
Uit de grote lap heb ik met een kartel rolmes kleine boomvormen gesneden.

 

Aan de onderkant heb ik een stammetje ertussen uit laten steken. Dit stammetje heb ik gemaakt van lontwol. Deze lontwol is om een satestokje gerold en nat gevilt, met water en zeep.  Goed laten drogen, en dan kun je er kleine stammetjes van maken.

Aan de bovenkant het ik er een lusje uit laten steken om het als kerstversiering te kunnen ophangen

De boompjes heb ik nogmaals doorgestikt (zijkanten, onderkant en wat versiering). Een kraaltje hier of daar.

Op een kaart vastgemaakt en verstuurd naar familie, buren en vrienden.
En dit jaar? Nog een groot vraagteken. Maar misschien heeft iemand iets aan mijn idee van de kerstboompjes

Shrink-A-Bit kun je vinden door even te googlen.

Succes ! Veel plezier met dit materiaal.

Liesbeth Wessels 

 

Alles blauw wat de klok slaat

blauw als thema…

Ik heb me deze maand aan kunnen sluiten bij het Veelzijde-g Collectief. En zij hebben de kleur Blauw dit jaar als thema. Die kleur is dus dit jaar heel bepalend voor mij. Ik ben begonnen met alle lapjes blauw die ik heb te verzamelen.

Maar daar kan nog meer bij. Maandag 16 oktober hebben we indigo geverfd. Ik had nog nooit het indigovat zelf klaar gemaakt. Wel eens eerder meegedaan en een lapje in de indigo gedoopt bij een ervaren indigo en ecoverver.
Daarom wilde ik indigo  gaan verven en gelukkig vond ik twee medestanders. Twee artquilters die met de Beegroep in Winterswijk meedoen, hebben ook thema Blauw bij hun Artquiltgroep.  Zij komen in Beekbergen bij elkaar.

Wat maakt blauw zo boeiend ?

Blauw is de kleur van het vertrouwen, een stabiele kleur. Het heeft een kalmerende werking. Met de kans dat het saai wordt…..
Maar als je dat weet, kun je daar wat aan doen. Een tegenkleur, een extra accent.

Blauw is voor mij in eerste instantie de kleur van het water en de lucht. Het is een kleur die ik graag draag. Mijn kleinzoon zegt: “Oma is blauw, Opa is groen…..” Ik heb ooit al eens van alles over de kleur blauw verzameld op een pinterest bord

Citaten:

Joen Wolfrom spreekt in haar boek “Kleurgebruik voor quilters” over Zalige blauwen. “Over het algemeen is blauw een kleur van vrede en hoop. In een blauwe omgeving vermindert de spierspanning, daalt de bloeddruk en vertragen de ademhaling en de hartslag”

Marijke Eering en Marjanne Huising in het boek “Kleurenpracht met kruidenkracht” schrijven over het verven met indigo  : Indigo verbindt je met hemelse inzichten. Ze geeft je duidelijkheid over jouw kracht en macht. Starend naar de sterrenhemel, kom je tot reflectie “

Color Harmony Workbook is een prachtig boek met kleurencombinaties

Oefeningen in blauw

De week van de herfstvakantie was een drukke week; het begon met de dag indigo verven. Op woensdag bij de Beegroep in Winterswijk meegedaan met een oefening in borduren op soluvlies in combinatie met lutradur. Een workshop die beschreven staat in “Patchwork Professional” 03/2008, een workshop van Mirjam Pet-Jacobs. Ik heb de grenzen opgezocht in het kantachtig werken. Je ziet dan dat het vierkantje niet goed vierkant is, na het uitspoelen.

Op donderdag het tweede deel van de workshop Roesten. Roestlappen combineren prachtig met blauw.

En als klap op de vuurpijl, in het weekend bij Cordi in Groningen een workshop Tyvek en Lutradur gevolgd van Isabelle Wiessler. Ik had me voorgenomen daar vooral met blauw en groen te werken. Allemaal als oefening voor het thema “Blauw”. Twee dagen hard werken, maar het was genieten met volle teugen…..

Kijk maar mee. Geniet van de foto’s.

 

Tot gauw ….

Liesbeth Wessels

 

Net niet de juiste kleur stof in huis…..

Je hebt een lichte stof, die je donkerder wilt maken of je hebt een donkere stof die je lichter wilt maken. Je kunt opnieuw gaan verven, maar misschien kun je ook door kleine veranderingen de kleur veranderen ?

Maar hoe doe je dat dan. Hoe kun je de kleur veranderen. Een aantal oplossingen heb ik onder elkaar gezet met foto’s erbij.

Met stift of marker 

Met een Poscastift kun je op de stof tekenen. Door kleine motieven te maken, een streepje, een stipje zorg je dat de kleur van de stof anders wordt. Lichte kleuren Posca stift kunnen ook op donkere stof aangebracht worden.

Je kunt met een Permanent marker lijnen of kleine motieven maken, die ook zorgen dat de kleur verandert. Deze permanent markers zijn in verschillende kleuren te koop, bijvoorbeeld van het merk Micron, een Identipen, of Edding. Zelf gebruik ik een zwarte permanent marker regelmatig om extra perspectief op mijn quilt te zetten, een extra schaduwlijntje.

Met in wateroplosbaar krijt of inktens potloden

Je pakt een inktens potlood of een krijtje (kan ook een neocolor II- in wateroplosbaar krijt zijn). Hiermee kleur je over dat gedeelte heen dat je donkerder of lichter wilt maken. Er moet er dan nog wel  vocht overheen, als je daarvoor Textielmedium gebruikt wordt de quilt op die plek niet zo nat (dit is natuurlijk van belang als het betreffende lapje al ergens ingenaaid is). De stof verander je door het zetten van stipjes, streepjes, een sjabloon gebruiken…….
Voor een uitgebreide beschrijving kun je hier verder lezen.
Na drogen strijken voor fixatie.

Met acrylverf of inkt en een sjabloon of stempel

Acrylinkt is heel vloeibaar, als je het mengt met een bindmiddel ligt het meer op de stof. Zoals hier inkt vermengd met scheerschuim (kan ook met haargel). Dan kun je er goed mee stempelen of sjabloneren. Of met je vingers of kwast een bepaald stuk stof bestrijken met dit mengsel. Luchtig overbrengen.

Je kunt een stof bestempelen met de gewenste kleur. Kleine stempels zijn eenvoudig te maken met een aardappel of een gummetje. UItknippen uit rubber en op een houtje plakken.
Een bloem uit freezer paper knippen en de rest op de stof strijken ter bescherming.
Na drogen het schuim wegvegen en het lapje strijken voor fixatie.

Met een paintstick

Je kunt een stof van kleur veranderen door plaatselijk te sjabloneren met een paintstick. Dit is een combinatie van was, pigment en lijnolie, en heeft het uiterlijk van olieverf.
Meestal heeft de buitenkant van de stick een vliesje, dat je er eerst af moet halen. Dan rasp je iets van het krijt af en met een tamponeerkwast breng je dat over op je stof. Kan met en zonder sjabloon.  Heeft een langere droogtijd nodig en moet na een aantal dagen aan de achterkant gestreken worden ter fixatie.

  

 

Ook met andere acrylverven is dit mogelijk. Er is tegenwoordig ook reliefverf te koop. Leuk voor accenten.

 

Een vlak een andere kleur geven

Je zoekt een doorkijk stofje zoals tule, kant, organza of een dunne lutradur om over de plek te leggen die je donkerder wilt maken. Tule, organza, en dunne lutradur kun je goed eenvoudig en niet zichtbaar vast zetten met mistyfuse. Open kant kun je met kleine steekjes vastnaaien.

Een lichte kleur stof kun je ook donkerder kleuren met thee, koffie of wijn.

 

Kleur en structuurverandering door draad

Borduursteken lenen zich goed om een vlak van kleur te doen veranderen. Kleine steekjes in een bepaald ritme of juist onregelmatig kunnen de kleur heel goed veranderen.

Naaien (free motion naaiwerk) met een afwijkende kleur zorgt ook dat een lichte kleur verandert van kleur, zoals een donkere blauwe kleur lichter wordt door er met grijs of wit overheen te naaien.

 Ook op donkere stof 

Maar op donkere stof kun je ook werken met discharge pasta. Een soort van bleekmiddel, maar dan een die niet in de stof vreet..
Niet met chloor, dat dringt te veel in de stof en het proces van bleken is dan moeilijker te stoppen. Met discharge pasta kun je een klein motief op de stof aanbrengen (tamponeren of anders), de kleur zal op die plek lichter worden. Discharge pasta moet goed drogen en wordt werkzaam door het te strijken met stoom net boven de stof.

Maar veel van de hierboven geschreven middelen kun je ook uitproberen op een donkere stof.

Veel plezier met doen van deze proefjes.

Liesbeth Wessels

 

Een nagenietende quilter

Lang opgewacht, op verheugd en in een razend tempo is het Quiltfestival Noord Groningen voorbij gevlogen. 

Terugblik 

In oktober 2018 word ik door de organisatie van het Quiltfestival Noord Groningen uitgenodigd om in 2020 te exposeren. Het coronavirus gooit helaas roet in het eten.  Eindelijk hebben heel veel textielliefhebbers het afgelopen weekend  kunnen genieten van quilts in de meest ruime zin van het woord.

Voorbereiding

Mijn  ‘Verhalend landschap’ wacht al heel lang op Groningen. De voorbereiding beperkt zich tot het huren van een huisje en het ontwerpen en laten drukken van nieuwe visitekaartjes. 

Om vooral niet gestrest te zijn begin ik maandag met het  verzamelen van wat ik mee wil nemen.  Dinsdag pak ik mijn autootje  vol en de rest gaat in de auto van mijn lief. 

Woensdagmiddag ga ik richting Noord Groningen.  Het huisje bij het dorpje Zeerijp vinden is even een ding. Via een heel smal weggetje kom ik op een boerenerf en daar staat ergens het huisje, maar waar?????   Na wat rondjes over het erf zie ik achter een paar enorme aardappelkisten een weggetje en Yes daar aan het eind vind ik het chaletje. Waar ik al een beetje bang voor was wordt werkelijkheid, ik heb ruzie met de code van het sleutelkastje.  Na heel vaak proberen  blijft de sleutel onbereikbaar.  Ik besluit op zoek te gaan naar de verhuurder en hoe ik ook zoek, roep en uiteindelijk in de keuken sta, er is niemand te vinden. Na een sms’je verschijnt gelukkig de boerin. Na een super leuk gesprek neem ik mijn intrek en maak ik er in mijn eentje een rustige avond van in de middle of nowhere.

It giet oan

Donderdagmorgen om 10.00 uur is de ontvangst van de exposanten in de Roakeldaishal in Warffum. Na de  kennismaking met de organisatie en de exposanten  ontvangen wij de benodigde informatie en ga ik richting het kerkje van Eppenhuizen. Ook daar word ik zeer gastvrij ontvangen en kan ik beginnen met het uitpakken van de auto. Ondertussen arriveert ook mijn lief en mijn vriendin en na een middagje doorwerken staat de expositie. 

Vrijdagmorgen zorg ik dat ik ruim op tijd in het kerkje ben. Dat is maar goed ook, want klokslag tien uur melden de eerste bezoekers zich. 

De hele dag is het een komen en gaan van belangstellenden en dat gaat drie dagen lang door.  Vele bekenden, onbekenden, familie en vrienden . De voorzitter van het STIDOC , Nienke de Lange maakt natuurlijk van de gelegenheid gebruik en promoot  het Textielplatform , het online platform van de acht samenwerkende textielorganisaties in Nederland.  

Zeer vereerd ben ik met het bezoek van Henk Lijding, auteur van het boek Art quilts in Nederland. Nadat mijn allereerste artquilt wel mocht hangen op de Algemene tentoonstelling van het Quiltersgilde, maar niet in de categorie altquilts heeft dit boek mij op weg geholpen.

De meest opvallende zaken

Wat mij het meest opvalt  deze dagen:

Vrijwel alle bezoekers zijn ontzettend  geïnteresseerd en aardig.  Vrouwen en  mannen vinden het leuk om met de exposant een praatje te maken.  Inmiddels weet ik veel over de geschiedenis van de jutezak, maar vooral de oudere plattelanders vertellen mij verhalen. 

Het wijdse Groningse landschap blijft mij verwonderen en echt waar, deze geboren en getogen Friezin is  een beetje verliefd  op Groningen.

De gemeenschapszin van de bewoners van de kleine dorpjes is werkelijk indrukwekkend. Omdat het kerkje in Eppenhuizen aardbevingsbestendig wordt gemaakt zijn er bouwvakkers aan het werk. Speciaal voor dit weekend wordt het opgeruimd en brandschoon aan mij opgeleverd. De beheerder van het kerkje die mij ontvangt en de sleutel overdraagt,  de vriendelijke kosteres die regelmatig het toilet controleert en de lieve gastvrouw die mij ontzorgt maakt het weekende volmaakt.  Leuk  is de jongeman die op zaterdagmiddag om klokslag 12.00 uur het weekend inluidt.  (klik  hieronder voor het filmpje)

 

De organisatie van het Quiltfestival is geweldig en de exposanten worden met behulp van de vele vrijwilligers  in de watten gelegd. .Alle dagen een lunchpakket en ik mag in het kerkje gebruik maken van de koffie en thee. Aan het einde van de werkelijk prachtige dagen gaat mijn vriendin verder met haar fietsvakantie, neem ik afscheid van de lieve mensen in Eppenhuizen en drink nog een glaasje water na het opruimen van het kerkje. De volgende dag zit ik thuis met de beentjes op tafel na te genieten en probeer ik alle indrukken te ordenen.

Hoe nu verder

Het voelt voor mij een beetje als het hoogtepunt is bereikt en hoe ga ik nu verder? Exposeren in galeries  is heel leuk, maar het ontmoeten van al die textielliefhebbers is echt de kers op de taart. Ik ga er de komende zomer rustig over nadenken en ach, waar de ene deur gesloten wordt, gaat ergens anders wel weer een deurtje open.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne zomer

hartelijke quiltgroet,

Jo Huijsman

Quilt National ’23 in de Dairy Barn Arts Center in Athens, Ohio

Vorige week was ik erbij: bij de opening en award ceremonie van Quilt National ’23 in de Dairy Barn Arts Center in Athens, Ohio. Het was een geweldige ervaring om samen met tal van bekende quilters hierbij aanwezig te mogen zijn. HIER is het verhaal van mijn quilt die voor deze quilt show is geselecteerd.

 

Award ceremonie en Best of Show

Het is alweer de 45ste keer dat deze biënnale van moderne art quilts word georganiseerd. De jury, bestaande uit Dr. Carolyn Mazloomi, Irene L Roderick en Chiaki Dosho, had uit 674 inzendingen 81 kunstwerken geselecteerd, waaronder ook die van mij. Tijdens de openings ceremonie werden verschillende prijzen uitgereikt: Best of Show, Award of Excellence (vakmanschap), Most Innovative use of Material Award, Emerging (opkomend) Artist Award, Best International Artist Award (not me), Outstanding Machine Pieced Quilt Award, Handwork Award, SAQA Award, Juror’s Award, Persistence Pays Award (de aanhouder wint).

Best of Show Mary Mattimoe

Deze quilt ‘Not Enough Time‘ kreeg de prijs Best of Show. In de ‘artist statement’, het verhaal achter deze quilt, vertelt dat Mary samen met Krissie Carter en Wanda Walters werkte bij de openbare bibliotheek in de stad waar ze toen woonde. Terwijl deze vrouwen aan het werk waren werden ze doodgeschoten door een 16-jarige. De quilt vormt een aanklacht tegen de overheid omdat ze sindsdien niets gedaan hebben om dit soort geweld te voorkomen. De quilt is op canvas gespannen en Mary heeft de uitleenkaartjes, die op dat moment in de lades van hun bureautafels lagen, verwerkt.

Mary Mattimoe is opgegroeid in Roswell, Georgia, waar ik ruim 30 jaar geleden in een quiltwinkeltje heb leren patchen en quilten.

Andere quilts in deze show

Klik op de foto’s voor een close-up en voor de naam van de quilter en de quilt.

 

 

Pilar Donoso ken ik nog uit Santiago, Chili. Zij heeft daar een quiltwinkel waar ik af en toe stof kocht in de tijd dat ik daar woonde. Haar quilt illustreert haar gevoelens over wat haar zus is overkomen nadat zij overleed aan kanker.

 

 

Een catalogus van alle art quilts

Dit is slechts een kleine selectie van de foto’s die ik heb gemaakt. Van elke editie van Quilt National is een prachtige catalogus uitgegeven, zo ook deze keer. Alle kunstenaars kregen dit boekwerk met op elke pagina een foto van één quilt. Met een aantal heb ik handtekeningen kunnen uitwisselen, geplaatst bij hun eigen werk. De catalogus is te koop bij  The Dairy Barn Arts Center.

Groepsfoto met bijna alle deelnemende kunstenaars

Mijn quilt Summer Garden is tijdens de opening aangekocht door een privé verzamelaar. Maar eerst blijft deze tentoonstelling te bezichtigen tot 11 september en daarna gaat de hele selectie voor de duur van 2 jaar op tour langs verschillende musea en tentoonstellingen. Hopelijk kom ik mijn quilt dan nog een keertje tegen!

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

Een verfhappening: t-shirts verven

Mijn vier kleinkinderen (2 van 10 en 2 van 12) willen weer graag een eigen t-shirt verven. Ze vinden het juist leuk om het samen te doen. Een soort neven-nichten dag. We plannen het op vrijdag na Hemelvaart dan zijn de kleine neefjes (van 3 en bijna 1 jaar) er ook bij. Een gezellige happening die nog completer wordt met de lekkere dunne flensjes van opa Wim.

Om dit te realiseren heb ik  witte katoenen (basis) t-shirts gekocht in de passende maten. Op You Tube had ik ooit dat prachtige filmpje gezien van Nienke de Lange over Geode’s verven. Bekijk het maar, dan wil je ook beginnen.
You Tube filmpje van Nienke de Lange
Gelukkig heb ik alle basis kleuren procion klaar staan. Dus kan het feest beginnen.

Voor de kinderen vereenvoudig ik dit tot het maken van torentjes. Plooien maken is voor hen al een nieuw begrip. Ze proberen het op de voorgestelde manier te doen. Extra lesje over de mastworp (een knoop waarmee je het touwtje vasttrekt) wordt ook meegenomen. Ze gaan aan het werk. Een torentje in het voorpand, iets bij de mouwen. En minstens 2 torentjes op het achterpand. Aantrekken is een rekbaar begrip, dat zie je ook terug in de resultaten.

Ieder kiest de eigen kleuren. Floor kiest voor groen, turquoise en blauw. Jonas van bijna 3 doet wat Floor doet.

De andere jongens gaan hun eigen gang, veel geklets maar dan zijn er toch 2 t-shirts met “torentjes”. Ook zij kiezen voor groen en blauw, en ze vinden de kleuren van Floor mooi, dus turquoise mag er ook bij. Daan wil middenblauw, Ties wil donkerblauw.

 

De kinderen druppelen met een pipet het helgroen en het turquoise op hun shirt. Zo bepalen ze hoeveel ze van welke kleur willen. De een is voorzichtig, de ander heel royaal met groen. Ieder kind heeft een eigen (yoghurt) beker waar het t-shirt inzit.

Doutze (10 jaar) heeft een heel eigen keuze, paars, paars en paars. Dat brengen we in overleg terug tot lichtpaars (roze is niet bespreekbaar) en donkerpaars. Floor had nog een t-shirt meegebracht waar een lelijke bruine vlek in zit van een knoopje dat afgegeven heeft. Dat wil ze ook in het paarse bad; maar zij kiest voor roodpaars.

Als de torentjes gekleurd zijn, gieten we samen de donkere kleur onderin de yoghurtbeker en zetten de bekers weg in de zon.

Tussendoor worden de vissen en schildpadden gevoerd, wordt er toneel gespeeld en gedonderjaagd. De twee oudste kinderen helpen opa in de keuken bij het klaar maken van het pannekoekbeslag en Ties blijkt een meester te zijn in het opgooien van pannekoeken.

 

Als iedereen naar huis is, maak ik snel de overige verf op. Twee lappen van 1 meter bij 1.50 gaan in een bakkie. (Tray dying) Ze worden erin geplooid en in gefrutseld. Bij de een gaat er groen en turquoise in en in de andere bak, rood en paars en blauw. De volgende dag heb ik twee prachtige lappen.

Ik ben dol op verven. En doe het graag op warme dagen. Waarom op warme dagen verven ?

  • Omdat verf sneller droogt en beter hecht bij temperaturen boven de 25 graden (dit geldt voor procion, en gelijksoortige verven).
  • Je kunt het heerlijk buiten doen in de open lucht, geen last van rotzooi in huis!!
  • Omdat het leuk is om te doen, juist ook met je (klein)kinderen.

Dus gebruik het mooie zomerweer en plan je eigen verfhappening.

Liesbeth Wessels

De Klos

 

Ik heb de klos al een tijdje in huis. Jij ook? Maar ik ben nog helemaal aan het begin…
Maar de klos is de naam die ik hem gegeven heb, de officiële naam is de

De Round Bobbin Challenge

Ik las in december op Facebook dat Zwitserland een uitdaging had voor alle EQA quilters. Hup meteen besteld, niet gewacht op actie van het Quiltersgilde. DOM. Nu moest ik zelf uitzoeken hoe te betalen en is de klos afzonderlijk naar mij opgestuurd. Een maand later had het Quiltersgilde alles georganiseerd.
De klos is dus gewoon bij hen te kopen tijdens beurzen, zoals straks tijdens de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk. Het Quiltersgilde draagt ook zorg voor het versturen naar Zwitserland en daarna gaat de klos op rondtoer door Europa.

Je wist dit nog niet? Meld je alsnog aan.  Want ook als je nog niet begonnen bent; er is nog tijd genoeg. Voor 14 februari 2024 moet de klos klaar zijn. Weet je dat het een hele prettige vakantie activiteit is? Ik neem mijn lapjes mee als we op vakantie gaan. Heerlijk slow stitching

 

 

Mijn plan

Ik wil graag dat alle 35 lapjes een geheel vormen. Want dat is een van de dingen die ik me voorgenomen heb. Herma de Ruiter bereikt dat natuurlijk door haar cirkels, Marjon Hoftijzer bereikt dat door ieder lapje met bomen te werken. Dat bracht mij op het idee om iets te zoeken wat eenheid in de veelheid geeft. Ik zoek mijn eenheid in dezelfde achtergrond. De verscheidenheid komt dan te liggen in de 35 verschillende materialen die we gaan gebruiken.

De eerste laag is met aquarel bewerkt. Inktense blocks en water, dat geeft hele vage gele en turquoise kleurvlakken. Dat is ook mijn bedoeling. De achtergrond moet niet te overheersend zijn.

De tweede laag is met stempels gedaan, hier en daar wat extra kleur.
Een derde laag daaroverheen zijn de knikkers met verf die willekeurige blauwe banen maken. De knikkers zijn in de verf gerold en daarna over de lap gerold. Enigszins oncontroleerbaar, maar dat is ook de bedoeling. De donkere streep brengt straks eenheid en verrassing.

 

Een dunne tussenvulling en nog geen achterkant. Hoe ik de achterkant ga doen, wil ik nog bekijken. Ik heb die vraag ook aan Herma de Ruiter gevraagd. Gewoon in de Facebookgroep die we daarvoor gemaakt is. In deze Facebookgroep word je toegelaten als je meedoet.

En Marjon Hoftijzer geeft een blogbericht uit hoe zij de 35 lapjes gaat bevestigen op Colback, een soort lutradur. Lees hier haar verhaal.

De verdere uitwerking

De lap kan nu in stukjes van 12 x 12 gesneden worden. Dan begint het slow werk. Lekker op de bank, mee op reis.

De top laag wordt per onderdeel gedaan, dus 1 = papier, enzovoort.

Lapje 2 is katoen. Dat is eigenlijk heel makkelijk voor een quilters. Katoen is de basis. Hier een stukje groenblauwe katoen van een monoprint op vastgezet en een stukje blauw geverfde scrim.

Lapje 3 is leer. Ook nu laat ik me weer leiden door de beweging en motiefjes die in het kleine vierkantje zitten en daar borduur ik op door. In dit geval met kleine stukjes blauwe leer.

Ik verheug me al om al die verschillende manieren van bewerken/verwerken te zien. Het barst van de creativiteit rondom een project als dit.
Zo fijn om lid te zijn van het Quiltersgilde en mee te kunnen doen met dit soort uitdagingen.

 

Liesbeth Wessels

 

 

Even over bomen bomen

Is de Kerstboom al het huis uit ? Bij ons gebeurt dat normaal gesproken pas op 7 januari; Driekoningen.

Maar ik wil het niet over kerstbomen hebben, maar over het maken van bomen.
In de groep in Winterswijk wordt hard gewerkt aan een eigen landschapsquilt. En in een landschap komen vaak bomen of struiken voor. Dus tijdens de laatste bijeenkomst, hebben we gekeken op welke manieren je bomen kunt maken.

Er zijn veel manieren om een boom of struik te maken

Je kunt een boom op je quiltondergrond tekenen en vullen met stof; dat kan ook een combinatie van meerdere stoffen zijn.  Een echte patchworkboom dus. Voor het tekenen kun je gebruik maken van een goede foto, of je kunt op internet zoeken bij afbeeldingen naar een kleurplaat van een boom.  Dan is het nog zaak om de boom (en waar boom staat kun je ook struik lezen) op de gewenste grootte te maken, maar daarover straks meer.

De boom tekenen 0p het juiste formaat en je tekening op architektenpapier of tissuepapier (in een schoenendoos)overtrekken. Dit papier op de achterkant van je quilt leggen. Vanaf de achterkant 1 keer doorstikken met een goed zichtbare kleur. Dan is je patroon op de voorkant  te zien en kun je verder werken aan alle details. Het papier aan de achterkant verwijderen. (zo blijven er geen papiersnippertjes op de goede kant zitten).

Bomen maken met Inktense potloden

De tekening kun je op stof zetten en dan de vormen inkleuren met inktense potloden en sticks. Je krijgt een levensechte boom als je meerdere kleuren naast elkaar gebruikt, die zich bij het mengen met water of textielmedium vermengen. Soms moet je er een tweede laag overheen zetten om het juiste effect te krijgen.

Werken met Vliesofix

Je kunt de afbeelding van bomen  vergroten tot het juiste formaat. Dit als patroononderdeel uitknippen. Vliesofix op de achterkant van de gekozen stof strijken. De stof uitknippen en op de juiste plek vast strijken. Dan nog kun je die boom verder bewerken met stiksels of kleine draden, kleine lapjes enz. Laat je fantasie er maar oplos.
De gekozen stof kan natuurlijk ook bestaan uit een combinatie van verschillende stoffen.

Vliesofix kun je ook nog anders gebruiken. Op de manier van Kim Thittichai. Je beschildert de plakkant van de Vliesofix met passende verschillende kleuren en je scheurt of knipt uit deze geverfde vliesofix de boom. Die boom strijk je (met bakpapier) op je quilt.

Free Motion borduren

Vanaf een foto; foto vergroten tot het juiste formaat. Met een wateroplosbare stift op soluvlies of aquafolie(in wateroplosbaar vlies) tekenen en met Free Motion de boom borduren. Je kunt dit ook op een aparte dunne ondergrond  doen en de boom later op de quilt stikken, dan ligt de boom als echt bovenop het quiltwerk.

Tshirt Transfer

Tshirt transfer is gemaakt om afbeeldingen op Tshirts te strijken, maar is goed bruikbaar voor quilts.
Een foto afdruk maken op het juiste formaat op Tshirttransfer. De niet gewenste onderdelen van de foto knip je er eerst af. De print even laten rusten en dan op stof strijken.
De dikte van de katoen waarop je het strijkt bepaalt hoe stijf of plasticachtig je afbeelding wordt. Dunne katoen geeft een mooi resultaat. Deze boom  kun je verder met stiksels en draden versieren. (Zie  detail Nieuw Zeeland quilt) 

foto afgedrukt met Tshirt transfer; gestreken op stof

Een foto afdrukken op  gewoon papier en het papier behandelen met gel medium en op de quilt naaien. De gel medium geeft de foto een beschermlaagje. Op deze manier blijft het papier goed. (de quilt kan niet gewassen worden)

foto afgedrukt op papier; behandeld met gelmedium

Werken met dunne doorzichtige stoffen

De boom opbouwen met dunne, gaasachtige stoffen. Voorbeeld 1 geeft de suggestie van de omtrek van de boom.  Bij foto 2 zie je een boom opgebouwd met scrim in reliëf

Hoe kun je met lutradur bomen opbouwen ?

Met lutradur een boom opbouwen. Eigenlijk is dit wel een manier die ik heel leuk vind. 

Teken een struik of boom globaal op papier met transferkrijtjes. Strijk deze boom/struik op lutradur. De voorstelling staat nu op de lutradur. Kies hiervoor bij voorkeur Lutradur 70. Je kunt ook de lutradur eerst kleuren met inktense potloden of blocks.
Stik de boom of struik met naaigaren, stik de stam, de takken en de bijtakken. Combinatie van verschillende kleuren garens maakt het extra levendig.  Knip de vorm van de boom uit in grote lijnen, Knip niet tussen de takken weg.
Door verhitting met de heat-gun (stand 1) de doorkijkjes tussen de takken wegbranden of met een soldeerbout wegsnijden. De boom komt plaatselijk iets naar voren. Tot slot naai de struik of de boom op je ondergrond.

Een afbeelding vergroten

Goed dan je wilt het wel gaan proberen. Maar hoe maak je een kleine boom van een foto nu tot een boom voor op jouw quilt, die veel groter gaat worden.
Als je genoeg lef een zelfvertrouwen heb, dan teken je die boom gewoon groter. Als je dat nog niet hebt, dan vergroot je de boom met ruitjespapier.

Het principe van ruitjespapier is heel simpel, teken ruitjes over je afbeelding. En op een groter papier teken je grotere ruiten. Bijvoorbeeld je hebt ruitjespapier met ruitjes van 5 mm bij 5 mm (het normale ruitjespapier dat te koop is). Daarop print/ teken je de gewenste afbeelding. Je pakt een groter papier. Daarop teken je zelf ruiten met een lineaal. Bijvoorbeeld ruiten van 2 cm bij 2 cm. Als je dan in het zelfde gridpatroon de tekening vergroot is je boom 4 x zo groot geworden. Hier een link naar een engelstalig video fimpje die het laat zien.

Blockposter
Dat laatste is een webprogramma waarmee je de boom kunt vergroten, je kunt zelf bepalen of je boom 2 A4 wordt in de breedte en de hoogte of meer; je kunt vergroten tot 5 A4tjes. en dat is best veel. Het is geen moeilijk programma en  het wijst je eigenlijk de weg, maar als je er niet uitkomt, kun je mij mailen dan stuur ik een beschrijving.

En ik? Dit jaar had ik deze kerstbomen op tijd de deur uit.

Ik ben nu bezig met een boom, geteisterd door de wind in een woestijnachtig landschap. Hoe zal ik dat eens gaan doen ?
word vervolgd dus.

Liesbeth Wessels 

Summer Garden in de Quilt National ’23 expositie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mijn groen paarse quilt Summer Garden is geselecteerd voor de Quilt National ’23 expositie in Athens, Ohio, USA!!! Vorige keer vertelde ik over het zoeken naar kleurbalans tussen de verschillende Afrikaanse prints. De inspiratie kwam van de paarse bloemen van de Grote Kattenstaart die tussen het groen aan de rand van de vijver in onze tuin staat. Het was daar een komen en gaan van vlinders, libellen en bijen tijdens de warme zomerdagen. De kleuren combinatie groen en paars komen terug in mijn quilt Summer Garden.

Summer Garden

Quilt National expositie

In the Dairy Barn Arts Center in Athens, Ohio, wordt elke 2 jaar een ‘fine-art’ quilt expositie georganiseerd door Quilt National. In 1979 opgericht door 3 quilters om contemporary (moderne) quilts, die niet noodzakelijk traditioneel als deken voor op het bed waren gemaakt, toch een podium te kunnen geven bij een quiltshow. Nu, na 42 jaar, is de Quilt National een van de stimulerende krachten achter het maken van artistieke quilts. Een van de criteria is het gebruik van originele ontwerpen met innovatieve technieken en kleurencombinaties. Sinds 2001 is deze expositie ook open voor quilters van buiten Amerika. Een vriendin uit Atlanta maakte mij hier op attent en toen mijn quilt klaar was heb ik meteen een foto en aanmeldformulier opgestuurd, net op tijd voor de uiterste aanmeld datum. Er waren deze keer 674 quilts aangemeld en 81 quilts zijn daarvan geselecteerd, waarvan 20 van buiten Amerika.

Detail Summer Garden

Naar Amerika

Ondertussen is mijn quilt opgestuurd naar Amerika. De opening van de expositie is pas in mei ’23. Toch wilden ze alle 81 quilts al deze maand binnen hebben om goede foto’s te kunnen maken voor de catalogus. Daarnaast willen ze ruim de tijd te hebben om te bepalen welke van deze quilts bekroond gaan worden met een prijs.

Je snapt, ik ben super blij met deze waardering! Ook al win ik misschien geen prijs, het is een enorme eer om überhaupt uitgekozen te zijn uit zoveel inzendingen. De expositie is van 26 mei tot 11 september 2023. De vliegtickets liggen klaar om op tijd bij de openingsceremonie aanwezig te kunnen zijn!

 

Groetjes, Hilde Hoogwaerts