Quilten is goed voor je brein

Hé, zei mijn vriend die naast me op de bank zat te lezen, ‘quilten is goed voor je brein’. Hmm, wat?, zei  ik, terwijl ik mijn naald en quiltring opzij legde. ‘Nou, in de NewScientist van juli lees ik net dat mensen die nieuwe, uitdagende vaardigheden leren, zoals quilten, tot op latere leeftijd een gezonder brein behouden’.

Dat is nog eens goed nieuws voor de enthousiaste quilters onder ons! Behalve dat we een leuke hobby hebben, en dat er prachtige dingen uit onze handen ontstaan, is het ook nog eens goed voor onze mentale gezondheid. Het artikel beschrijft dat het met onze hersenen hetzelfde is gesteld als met ons lichaam. Als je het niet gebruikt, dan zakt het als een plumppudding in elkaar… Bovendien geldt voor het brein dat bepaalde cognitieve vermogens zelfs beter zijn op hogere leeftijd. Kennis en vaardigheden bijvoorbeeld. En met dat geheugen blijkt het ook nog wel mee te vallen; mensen denken vooral dat ze op oudere leeftijd een slecht geheugen hebben, maar in de praktijk valt dat nog wel mee.

Dus, als voortaan iemand vraagt wat je zit te doen als je zit te quilten, dan kun je rustig zeggen: ‘Ik zit mijn brein te trainen!’.

Filmpje

Kijk ook eens welke goede dingen quilten voor je kan doen volgens dit filmpje. Het is gemaakt door de zoon van Lia van den Brand-van Ginkel in opdracht van cultuurparticipatie.nl.

Maakt quilten gelukkig?

Hetzelfde onderzoek in de New Scientist laat zien dat veel mensen gelukkiger zijn op oudere leeftijd dan toen ze jonger waren. Zelf had ik altijd begrepen dat geluk een soort u-vorm heeft. Kinderen zijn gelukkig, maar naarmate jongeren meer richting de 20+ gaan, dan komen de zorgen over werk, kinderen en gezin…. :-(  Al die zorgen en problemen hakken behoorlijk in op het geluksgevoel. Pas als de kinderen het huis uit zijn en de pensioengerechtigde leeftijd in zicht komt, bereikt het geluksgevoel weer een hoger niveau. Zou dat ook iets met quilten te maken kunnen hebben? Veel mensen beginnen immers pas op latere leeftijd met quilten. Quilten maakt gelukkig?

 

Nieuwe technieken aanleren

Wat uit het stuk in de New Scientist vooral blijkt is dat het belangrijk is voor je mentale gezondheid om af te wisselen en nieuwe technieken aan te leren. Daarnaast is het aanleren van nieuwe dingen natuurlijk ook gewoon leuk :-)  Kijk bijvoorbeeld eens op het besloten deel (TOM; technique of the month) van onze website waar we verschillende technieken uitleggen, zoals strippiecing, nine-patch, half square triangles en appliqueren.

Of neem een kijkje in de agenda van het Quiltersgilde. Wie weet zijn er inspirerende tentoonstellingen of andere activeiten die je op nieuwe quilt ideëen kunnen brengen!

Sylvia Jansen

 

Bron: New Scientist, 2 juli 2021

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *