stelen

Toch meedoen ?

In een vorig blog schreef ik over SAQA, Studio Art Quilt Organisation. Het is een wereldwijde art quilt organisatie verdeeld in regio’s.  Nederland hoort bij Europa/Midden Oosten. In deze regio is een vrij grote groep Art Quilters actief die elkaar regelmatig (online) ontmoeten.

Vanwege Corona vielen alle tentoonstellingen en quiltfestivals weg en werden andere ideeën en doelen bedacht om deze rare tijd met elkaar door te komen.

Oriënt Express

Daarvan is “Oriënt Express” een mooi voorbeeld. Iemand kwam met de “Oriënt Express” als thema voor het maken van quilts. Allemaal even groot,  80 bij 25 cm (verticaal) met onderaan een afbeelding van een treinstel of locomotief. De verdere invulling was vrij.

orient express

Deze  trein reed vanuit verschillende steden in Europa naar Istanbul en weer terug. Dat is natuurlijk een mooie link met de naam van onze SAQA regio “Europa en Midden Oosten”.

Ik vond het een erg leuk idee, maar ging niet meedoen. Dacht ik..

Ongewild ging ik toch nadenken over wat ik in zo’n quilt zou willen laten zien. Nederland natuurlijk, iets herkenbaar Nederlands..

Tulpen

Al langer wilde ik een quilt maken met tulpen, één van m’n favoriete bloemen. Prachtige kleuren en een teken van voorjaar. En oorspronkelijk is de tulpenbol vanuit Turkije naar ons land gekomen dus best toepasselijk voor deze quilt.

Alles bij elkaar een mooie gelegenheid om met deze bloemen aan de gang te gaan en de maat van de quilt was te overzien, kortom voordat je het weet zit je middenin een ontwerpproces!

Theedoek

Op zoek naar foto’s van tulpen op de schilderijen uit lang vervlogen tijden kwam ik op internet bij het Rijksmuseum uit. Meteen maar even in de webshop kijken.

Daar was een prachtige theedoek te koop met precies de juiste lengte en een passende, klassieke afbeelding van een tegeltableau in Delfts blauw. Dat moest de ondergrond worden!

motief turkse tegels

De tulpen moesten toen wat simpeler, die heb ik zelf getekend.

eigen ontwerp tulpen

Omdat ik de ondergrond zicht baar wilde houden heb ik gekozen voor tulpen van een paar kleuren organza. Dan kijk je er mooi doorheen en is er meteen wat dieptewerking.

Techniek

De tekening van de tulpen heb ik overgenomen op vlieseline H250. Een vrij stevig plakvlies. Dit heb ik op de tussenvulling achter het katoen van de theedoek gestreken.

Elke tulp is vervolgens vanaf de achterkant free motion vast gestikt (upside down  appliqué) . Je speldt hiervoor  een royaal lapje op de voorkant op de plaats waar de tulp moet komen en vanaf de achterkant stik je het patroon over de getekende lijn. Dan aan de voorkant de overtollige stof wegknippen .

 

Stelen

Door het stikken van de tulpen zaten er nu wel 3 lagen op elkaar maar aan de achterkant was de vlieseline met de tekening van de tulpen nog te zien. En de tulpen hadden nog geen stelen!

Als oplossing heb ik ervoor gekozen om de stelen aan de achterkant te tekenen en op de getekende lijn met de hand door te rijgen zodat de lijnen aan de voorkant zichtbaar werden.

Hierna heb ik de quilt nog een achterlap gegeven en ben aan de voorkant op de geregen lijnen de stelen gaan stikken waardoor  de achterlap meteen werd vastgezet.

De stelen moesten nu nog wel groen worden.. Dat heb ik, na het maken van een proefje, met Inktense kleurpotlood gedaan waarmee het werk aan het bovenste deel was afgerond.

stelen

De treinwagon

De treinwagon moest precies op de breedte van 25 cm passen en mocht met de achtergrond erbij niet meer dan 15 cm hoog worden.

Ik had een plaatje van een wagon op het  internet gevonden  en ben daarmee aan het stoeien gegaan  in m’n foto programma en in Word.

Toen de maat goed was en de afbeelding  sterk vereenvoudigd  heb ik deze uitgeprint en overgetrokken op patroonpapier.

treinwagon getekend

Dat heb ik op een witte lap gespeld waar een vulling en achterkant achter gestreken waren.

De lijnen van de wagon heb ik met een donkergrijs garen en een klein steekje doorgestikt waarna het papier kon worden weggescheurd.

Ook de wagon heb ik daarna met Inktense potloden ingekleurd. De lucht is met een vochtige spons  met sterk verdunde acrylverf  lichtblauw gemaakt.

 

wagon ingekleurd

Met puff paint is onderaan de wagon wat reliëf aangebracht om het grind tussen de rails te verbeelden. Dit is met grijze- en wat bruinrode verf gekleurd.

De twee delen van de quilt zijn daarna met een Quilt-as-you-go naad aan elkaar gezet en afgewerkt met een blinde binding.

 

Niet heel origineel maar wel toepasselijk heeft de quilt de naam “Tulpen uit Amsterdam” meegekregen.

Nu maar hopen dat alle quilts die voor het thema Oriënt Express worden gemaakt ooit naast elkaar in een tentoonstelling komen te hangen! Dat geeft vast een mooi beeld van de variatie in SAQA regio “Europa en Midden Oosten”.

 

Marjolein van der Eijk

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *