Regiodagen najaar 2021

Vijf van de dertien gingen door

We hadden goede hoop dat onze leden elkaar weer konden ontmoeten tijdens een aantal regiodagen in het najaar van 2021. Helaas ging de deur weer op slot vanwege hernieuwde maatregelen waardoor de rest werd geannuleerd. Maar waar leden elkaar weer konden zien en spreken was het feest zoals blijkt uit enkele verslagen, geschreven door leden.

De aftrap: Noord-Brabant West

Mieke Evertse schrijft: “Roosendaal had op 11 oktober de primeur. Om half tien ging de zaal open, werd de QR code gecontroleerd en kon iedereen veilig naar binnen. Na de gebruikelijke ontvangst met koffie en cake, volgde een lezing van Mariëlle Huijsmans over de techniek Bojagi. Aan de hand van prachtige foto’s vertelde zij over de geschiedenis en de techniek. Er hingen diverse, prachtige werkstukken van haar in de zaal. Bojagi of pojagi is een techniek afkomstig uit Korea en betekent ‘inpakdoeken’. Het is al heel erg oud, maar wordt nog steeds gemaakt, onder andere ook voor kleding.

Na de show en tell en een lekkere lunch, gaf Mariëlle een workshop Bojagi, vooraf gegaan door een duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Iedereen ging ijverig aan de slag en op het eind van de dag waren er al leuke resultaten te bewonderen”.

 

De 2e dag in oktober: Noord-Holland Zuid

Zaterdag 16 oktober 2021 was de regio Noord-Holland Zuid in Landsmeer aan de beurt. Yvon Repko schreef een verslag: “Wat hebben we ernaar uitgekeken om na 1 ½ jaar weer een regiodag mee te maken. Er waren nog niet zoveel deelnemers als andere jaren wat heel begrijpelijk is.

Artelier Hartendief uit Almen was aanwezig en Marijke Tabak heeft ons meegenomen op een tour hoe het allemaal bij haar is begonnen en hoe haar mooie quilts die ze had meegenomen tot stand waren gekomen. Tijdens een vakantie met de familie ontstond het idee om een quilttijdschrift te gaan maken. En zo is het prachtige tijdschrift ‘Klossie’ geboren. Daarna was het tijd voor de workshop waarbij we een eigen voorkant maakten van een notitieboekje.

Na de lunch was het tijd voor de Show & Tell en daar zaten weer prachtige quilts tussen.

Chapeau voor de makers. Ik wil de organisatie bedanken voor deze regiodag, want ik denk dat ik voor allen spreek. Het was weer fantastisch en we kijken weer uit naar de volgende regiodag. Dit verslag is niet compleet zonder een leuke anekdote over een voorval bij mij aan tafel. Daar zag ik voor mijn ogen een quiltvriendschap ontstaan. Twee deelnemers bleken elkaar te kennen van een vakantietripje in het verleden. Ze hadden er echter geen idee van dat ze allebei quilters waren. De verrassing was groot om elkaar te treffen op deze regiodag. En toevallig zochten ze dezelfde tafel uit om te gaan zitten. Wat hebben we toch een leuke hobby c.q. verslaving”.

 

Nog 3 dagen in november

Utrecht

Wilma Lustig had het naar haar zin op 2 november in gebouw De Samenklank in Bunschoten. Allen werden van harte welkom geheten, in het bijzonder Winnifred de Vos. Die Verzorgde een interessante lezing over sitsen naar aanleiding van haar boek ‘Pronck en Prael, sits in Holland’. Zij nam ons op uitvoerige wijze mee op reis over de oorsprong van de sits. De invloed van de Oost- en West-Indische Compagnie en de ontdekkingsreizigers; kortom een stuk historie en uitleg over de mode in de sitsen. Het voert te ver om dit hier ook te verwoorden. Geïnteresseerden kunnen het boek nog aanschaffen.

Na een korte pauze volgde een inspirerende Show en Tell door 32 dames. Iedereen genoot van hun kunstwerken. Marijke Tabak verzorgde de middagworkshop [red. dezelfde als in Landsmeer].

 

Twee regiodagen Flevoland

Flevoland was nog net op tijd met haar regiodagen. Vrijdag 5 en zaterdag 6 november openden zij de deuren voor een enthousiaste groep bezoekers. De dagen waren weer goed voorbereid, de koffie en thee smaakten goed en de lunch was goed verzorgd. Het belangrijkste van deze dagen waren uiteraard de show en tell en de workshop. Er werd prachtig werk getoond, de zaal hing vol en er is veel gelachen. Vooral om de opdracht voor de workshop: een zelfportret. Met behulp van Steam a seam light en de vele stofjes afkomstig uit de nalatenschap van de vorig jaar overleden Marijke Snijders, konden we aan de slag. Aanvankelijk een beetje aarzelend, hier en daar een verzuchting “ik kan helemaal niet tekenen” maar uiteindelijk toch een mooi resultaat. Mensen die zichzelf zagen als kabouter, met vrolijke bloemen in het haar, met een hoedje of vlechten, er kwam van alles voorbij. Veel geleerd en vooral heel veel plezier gehad.

 

Voorjaar 2022

Helaas kunnen de regiodagen in maart 2022 niet doorgaan vanwege de wettelijke maatregelen rondom Corona. We hopen dat de regiodagen in april wel kunnen plaatsvinden. Wij zullen dit uiterlijk 28 februari mededelen.

 

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.