Een Digitale Regiodag. Is dat mogelijk?

QG together

 

Het is een heel avontuur om iets digitaal te realiseren wat normaal altijd een heel gezellige dag is voor zowel de leiding als de mensen die naar de regiodagen komen. We kijken er allemaal naar uit. Hoe moet zo’n digitale dag eruit gaan zien ?

De onderdelen zijn snel bedacht; wat we beslist willen is een Show en Tell, maar ook een lezing en dan een workshop. Hoe pakken we dit aan?

De regioleidsters van Zuid-Holland zuid , Nancy Hakvoort en Lia Baars zijn direct voor dit idee te vinden, met een super idee voor de workshop. Ondersteuning is er vanuit het Quiltersgilde voor de verdere uitwerking. Uiteindelijk, na overleg tussen het bestuur, de werkgroep en hoofdrolspelers zijn we tot een mooi resultaat gekomen.

Maar voor het uiteindelijke resultaat er is………

Zoom. Zoemen…….

Voor diegene die nog nooit aan een Zoombijeenkomst hebben deelgenomen is het toch een hele stap om zich aan te melden. Want wat met al die vreemde begrippen zoals Video On, Mute of Unmute, Gallery View of Speakers View, dat is niet zomaar even eigen gemaakt. En onderschat niet hoe inspannend het is om enkele uren verbonden te zijn via je computer, laptop of tablet en soms zelfs via de telefoon.

overzicht meeting in Zoom

Door een oefenavond te houden voor diegenen zonder ervaring hebben we de drempel om mee te doen verlaagd. Heerlijk om alles vooraf rustig uitgelegd te krijgen en te kunnen oefenen.

Op 23 april volgt het startschot voor de eerste digitale regiodag van het Quiltersgilde met de naam

QGtogether 

 

QG together

Voor die dag hebben bezoekers van de laatste bijeenkomst in Zuid- Holland Zuid zich kunnen aanmelden. Al snel waren er voldoende deelnemers; een groep van 50 mensen is genoeg.

 

De Show and Tell

 

De deelnemers hebben allemaal een foto van een quilt in mogen sturen. Deze zijn in een presentatie te zien. Zo is er een goed gevulde Show en Tell. Een vast onderdeel van een regiodag wat we niet willen missen.

“Zo zie je de quilts nog beter dan op een regiodag, en bij iedere quilt is een verhaaltje..”

De lezing of in dit geval een interview

Er volgt een opname van een interview met Marjan Ruitenberg van de Nationale Quiltcollectie. Zij legt uit wat de bedoeling van de Nationale Quiltcollectie is en wat zij doen. Zij vertelt tot slot een aantal verhalen achter de quilts die in hun bezit zijn. Fijn om te horen dat de geschiedenis van onze Nederlandse quilt historie bewaard wordt , qua techniek en gebruikte materialen.

 

De workshop of zoals we vaak zeggen “het werkje”

Als laatste onderdeel is er een workshop. Licht en Luchtig heet het werkje dat aangeboden wordt. Duidelijk uitgelegd en in beeld gebracht door Nancy en Lia.

“Ik heb dit zo gemist, die inspiratie die hier van uit gaat”

Met op het ene scherm Lia en Nancy die uitleggen en op een ander scherm de naaimachine en/of de snijplaat in beeld zien we hoe een licht en luchtig werkje ontstaat. De deelnemers vinden het leuk en zijn vast van plan het voor zichzelf uit te werken, een enkeling zit tegelijkertijd het patroontje te naaien achter de naaimachine. Zo bijzonder dat je nu met de naaimachine bezig kan zijn, dat kan nooit op een regiodag. Zoveel naaimachines… de stoppen zouden doorspringen.

 

 

Als het in het najaar nog niet mogelijk is dat we regiodagen organiseren dan willen de deelnemers het nog wel eens op deze manier herhalen. En vooraf betalen om een stoffenpakketje toegestuurd te krijgen voor de digitale workshop is geen enkel probleem.

“Juist leuk om naar uit te kijken”

Marijke van Nieuwenhuijsen

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *